Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (více)
Trailer 3
USA / Německo, 2015, 137 min

V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu. Konečné zúčtování s nenáviděným prezidentem Snowem (Donald Sutherland) se blíží. Reprodrozd Katniss spolu se skupinou nejbližších přátel, včetně Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peety (Josh Hutcherson), povede rebely v jejich boji za svobodou. Jednotka z 13. kraje se vydává na misi, jejímž cílem je zničit prezidenta a skoncovat s jeho tyranií. Na Katniss však tentokrát čeká mnohem nebezpečnější nepřítel, než ten s jakým se dosud setkala v aréně Hladových her. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (737)

castor 

všechny recenze uživatele

Kam se tahle série dostala, mě upřímně docela dost mrzí. První i druhý díl jsem si poměrně užil, první dokonce i víc. Boj za svobodu a proti tyranii prezidenta Snowa graduje, hodně se mluví, hodně se utíká, hodně to nudí. Když jsem viděl druhý díl, čekal jsem u třetího (rozděleného na dva) hutné a velkolepé finále. První polovina byla o dvou nevzrušivých hodinkách, prostě leccos špatně. A dost kritiky. Vyvrcholení je krapet lepší, ale říct, že jsem spokojený, zdaleka nemůžu. Banda děcek a dalších nevýrazných dospěláků prochází rozbombardovaným městem, občas jim jde o kejhák, občas se pokoušejí o kejhák diváků, jakmile začnou mlít o smyslu života. Mistrná práce kostymérů a maskérů z prvních dvou dílů je tatam, pohybujeme se v šedivých ruinách z jak nějakého akčního béčka, rafinovaných pastí se také nedočkáme, efektů, které by stály za zmínku, je zoufale málo. Nějaký technický standard tady sice (i vzhledem k rozpočtu) máme, ale prostě nestrhne. Hlavní symbol hnutí odporu s tváří Jennifer Lawrence naštěstí dál baví. Kdo se před prvním dílem obával, že půjde o tupou dobrodružnou fantasy romanci, oddychl si, kdo po posledním dílu očekával, že se dočká velkého završení série, může litovat lístků do kina. Dravost, dynamika a nápaditost šly holt na hodně dlouhou pauzu na čůrání. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Hoci som mal trošku pocity, že budem mať z tohto filmu rovnaké dojmy ako z toho predošlého, tak nakoniec musím povedať, že "Mockingjay Part 2" bol o niečo predsa len lepší, ale to asi moc nepovie. Myslím si, že je tu rozhodne viac momentov, ktoré si zapamätám, no na druhú stranu je to opäť podobne ako pri prvej časti fakt, že to je opäť len film, v ktorom vrcholí revolúcia. A za tie roky som ich už videl príliš veľa na to, aby som nemohol niektoré veci odhadnúť, alebo aby to človeku začalo dávať zmysel skôr, než postavy začnú reálne skladať karty. Napriek tomu si však myslím, že záverečné momentky skutočne stoja za to. Pretože napriek všetkému by som niektoré činy do niektorých postáv nepovedal. Ale prekvapení nie je nikdy dosť. A predsa len ma niektoré dostali na správnu stranu. Philip Seymour Hoffman je stále skvelý a rovnako aj Jennifer Lawrence tu niečo viac zo seba môže ukázať a viac vidíme jej emocionálnu stránku. A popravde to podľa mňa funguje. Silnejšie by to len bolo, keby tam nebolo toľko klišé. Ale niektoré momenty skutočne dokážeme prežiť priamo s ňou, najmä v záverečných momentkách filmu. Ostatné sú veci, ktoré poznáme a vieme presne čo môžeme od nich očakávať. Ale efekty sú stále dosť dobré, postavy sú dobré a cez to všetko sa akosi dokážem preniesť. A myslím si, že to dáva sérii Hunger Games celkom dobré uspokojenie v tomto filme. Celkovo môžem povedať, že som s týmto filmom spokojný. Nie je to to, čo som prežíval v prvých dvoch filmoch, ale sú tu zaujímavejšie momenty ako v prvej časti. A preto ide aj môj rating trošku vyššie. A séria je síce na konci, no nie však maratón. A tým, ktorí sú z tohto twistu prekvapení len môžem odkázať - "Uvidíme sa pri poslednom filme" Hodnotenie: B- ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Knižní adaptace fajn. Přesně jako podle knihy. Ovšem celkové pojetí, které celý film prakticky prokecalo, aby ho vzápětí proložilo scénami z muty atakující můj krevní tlak, se mi úplně nezamlouvalko. Katniss jako pseudohumanista, trapný scény u vlaku, docela jsem litovala, že to tu blbku nezabilo. Pro mě zcela vítěz: Prezident Snow a Johana. Dvě geniální postavy perfektně ztvárněné. závěr filmu příšerný, dokonale to vystihuje záchvat smíchu nějaké ženy v kině. Odevzdaný výraz Katniss a nechutné dítě. Katastrofa. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"You love me. Real or not real?" Těžko se mi začíná psát, protože vlastně nevím co říct. Ani nevím, jak slovy vystihnout co pro mě všechno THG znamenají. Film byl natočený skoro perfektně, Francis Lawrence už potřetí ukázal jak se mají točit knížky podle filmové předlohy. Mrzelo mě ale, že tam bylo tak málo Johanny a vlastně byl vynechaný veškerý "vztah", který si s Katniss v knížce vytvořila. Stejně jako ve všech ostatních filmech byl Finnick odsunutý totálně do pozadí, jako naprosto vedlejší postava. Já už jsem si zvykla, stejně jako jsem si zvykla na to, že Sam i v těch několika minutách, kdy má prostor, dokáže Finnickův charakter zahrát líp, než jsem kdy doufala. Některé scény jsem si představovala trošku jinak, ale nemůže být všechno podle mých představ. Co mi na filmu trošku vadilo bylo to, jak se postavili k akčním scénám. Ať už na ulici, kde se spustila past, v tunelech, nebo v závěru - všechny mi přišli hrozně zmatené, kamera zabírala nejdřív tohle, pak támhle to a ve výsledku jsem někdy vůbec nevěděla, kde kdo je a co se děje. Naopak jako plus jsem viděla to, že se nesnažili po americku hrát na city a ždímat ze všech smrtí co nejvíc emocí. Zpracování epilogu se mi v knížce líbilo mnohem víc, tady mi to přišlo až takový..nepatřičný. Ale to už je detail, většina epilogů stojí za houby. Jinak ale film dosáhl mého očekávání a byl důstojnou tečkou za skvělou knižní (i filmovou) sérií. Bezkonkurenčně 5*. "...but there are much worse games to play." ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení. Nedostane se to do filmových etalonů přes svou relativní emocionální plochost, nekomplexnost a pohádkovost (paradoxně takový Pán Prstenů je přesně opačný), ale filmařina na úrovni to je a Katniss Everdeen je tahoun celého projektu i když mnohdy jsou ty dlouhé pohledy zbytečné a zanícené dialogy nejsou tak úplně od srdce. Netknutý knižní předlohou jsem finále odhadl v dobré polovině filmu, ale od začátku se hraje na jasně napsané party, kde nic nemá být náhodou a vše jasně směřuje do cíle. Není to o momentu překvapení, ale o tom mít tenhle fikční svět a postavy v něm rád a dětinsky fandit rebelům proti tyranovi. Vizuálně je to samozřejmě patřičně našláplé a dost často se to tváří jako válečný film s kulisami zničené Jugoslávie, ale tak proč ne. Stejně se tam nic moc neděje a ty dvě skvělé scény (olej, zvuk kapek v kanále) si užijete v kině suprově. ()

Galerie (220)

Zajímavosti (27)

  • Natáčení filmu probíhalo především v Atlantě (Georgia, USA). Velká část venkovních scén, odehrávajících se v Kapitolu a na jeho předměstí, pak vznikla v Paříži a v Berlíně. V Paříži štáb natáčel i ve známém komplexu Espaces d'Abraxas ve čtvrti Noisy-le-Grand, tedy na stejném místě, kde kdysi vznikly záběry pro film Terryho Gilliama Brazil (1985), který také patří k předním exemplářům dystopických sci-fi. (willy1)

Související novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama