Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (více)
Trailer 3
USA / Německo, 2015, 137 min

V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu. Konečné zúčtování s nenáviděným prezidentem Snowem (Donald Sutherland) se blíží. Reprodrozd Katniss spolu se skupinou nejbližších přátel, včetně Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peety (Josh Hutcherson), povede rebely v jejich boji za svobodou. Jednotka z 13. kraje se vydává na misi, jejímž cílem je zničit prezidenta a skoncovat s jeho tyranií. Na Katniss však tentokrát čeká mnohem nebezpečnější nepřítel, než ten s jakým se dosud setkala v aréně Hladových her. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (737)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film byl hodně drahý a výpravný, hudba dynamicky burácí, herci se snaží, režie je řemeslně zručná, atd. Nic z toho ale nedokáže zakrýt ten fakt, že z hlediska příběhu se prostě ve filmu skoro nic zajímavého neděje, a to, co zajímavé být mohlo, je nesmyslně okleštěno na minimum. Po předchozím utahaném dílu jsem se těšil na avizovanou občanskou válku a grandiózní finále, ničeho takového jsem se ale nedočkal, a místo toho mi byla naservírována další nálož té samé nudy. Většina filmu má dost loudavé tempo a trpí plytkými dialogy, které víceméně opakují to samé, co bylo řečeno již dříve. Během 135 minut dojde pouze ke dvěma slušnějším akčním scénám, přičemž z té nejzásadnější, tedy z útoku povstalců na Kapitol, uvidíme jen kratičký zlomek. Delší recenze ZDE. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Z té teen vlny, kterou spustilo Twilight, my vlastně Hunger Games byly nejsympatičtější, i s ohledem na slabší první díl. Poté se režie chopil Francis Lawrence a rozdíl příštupu k látce byl obrovský, najednou fungovalo napětí, postavy už nebyly na facku, akce v rámci možností měla drive, atd... Ovšem vyvrcholení trilogie knížek mě na plátně zklamalo. Překvapivě unylé tempo na každém druhém kroku střídá nezájem o postavy, nemluvě o absenci větší porce akce. Řemeslo je to sice slušné, peníze jsou vidět, brutalita pořád trvá, ale na zasloužený závěr téhle série to nestačí. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak bohužiaľ, posledná časť tohto scifíčka pre teenagerov len potvrdila klesajúcu úroveň celej ságy. Mal som dojem, akoby sa išlo už len na zotrvačnosť s cieľom celý príbeh nejako doklepnúť. Ako sa to nakoniec doklepne sa pritom dalo predvídať už skoro od začiatku tohto záverečného dejstva. Tomu samozrejme zodpovedala aj unudená réžia, síce s peknou kamerou a peknými efektami, avšak ktorá pri behu na dlhú trať moc neoslní a divák sa jej čoskoro nabaží. Nuda a pocit sklamania, to je presne to, čo som so záverom pocítil asi najviac. 55/100 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Lepšie než prvá "radodajka". The Hunger Games takmer po štyroch rokoch skončili. Je tu ďalšie finále veľkej filmovej ságy, ktorá nielenže nečakane vyštartovala, ale výrazne oživila subžáner dystopických filmov podľa bestsellerov, dala šancu silným ženským hrdinkám. Teraz sa konečne dostávame do vytúženého bodu, kedy má všetko do seba zapadnúť a naplniť očakávania. Hoci viaceré časti očakávania sa naplnia, nie je tomu tak v celej dĺžke. Prvá polhodina sa opäť strašne vlečie. Na Mockingjay 2 je najzaujímavejších posledných 35 minút. Epilóg celej série dáva odpovede na viac otázok. V epilógu ide skutočne o veľa a vyniknú tu herecké výkony: Jennifer Lawrence má jednu silnú scénu, ktorá by sa nestratila ani pri voľbe nominácií, hoci celkovo je jej Katniss už opozeraná a je fajn vidieť, že séria končí. Mal to byť jasný trojhodinový film, ktorý by sme zhltli naraz. Takto máme dve časti v tieni lepšieho štartu i stredu série. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení. Nedostane se to do filmových etalonů přes svou relativní emocionální plochost, nekomplexnost a pohádkovost (paradoxně takový Pán Prstenů je přesně opačný), ale filmařina na úrovni to je a Katniss Everdeen je tahoun celého projektu i když mnohdy jsou ty dlouhé pohledy zbytečné a zanícené dialogy nejsou tak úplně od srdce. Netknutý knižní předlohou jsem finále odhadl v dobré polovině filmu, ale od začátku se hraje na jasně napsané party, kde nic nemá být náhodou a vše jasně směřuje do cíle. Není to o momentu překvapení, ale o tom mít tenhle fikční svět a postavy v něm rád a dětinsky fandit rebelům proti tyranovi. Vizuálně je to samozřejmě patřičně našláplé a dost často se to tváří jako válečný film s kulisami zničené Jugoslávie, ale tak proč ne. Stejně se tam nic moc neděje a ty dvě skvělé scény (olej, zvuk kapek v kanále) si užijete v kině suprově. ()

Galerie (220)

Zajímavosti (27)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 281,7 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 653,4 mil. (NIRO)
  • Téměř všichni dotazovaní tvůrci shodně uvedli, že nejobtížnější bylo pro štáb třítýdenní natáčení scén z kapitolských stok. (IlMagnifico)

Související novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama