Reklama

Reklama

Zelňačka

  • Francie La Soupe aux choux (více)
Trailer

Dva venkovští staříci, přátelé Glaude a Ciciss (Louis de Funès a Jean Carmet) tráví většinu času popíjením vína a drobnými hádkami. Jejich staré barabizny, kde si chtějí pokojně užít podzim života, se ale mají bourat a na jejich místě se má vystavět zábavní park. Jedné noci přistane v okolí mimozemšťan z planety Ox (Jacques Villeret), ochutná jejich zelnou polévku a dá jim lákavou nabídku... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (238)

Zazie 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem přistupovala s nedůvěrou a obavami. Znala jsem knižní předlohu a také pod vlivem Renčínových ilustrací jsem si neuměla v tomto spíš mile úsměvném příběhu Funèse s jeho temperamentní komikou v roli Glóda (tak se hlavní postava jmenuje v českém překladu knihy) představit. A taky jsem si nebyla jistá, jak bude Funès v pro něj netypické roli působit. Oboje mě mile překvapilo a velice rychle jsem Glóda jako Funèse a Funèse jako Glóda akceptovala. Trochu mě zklamalo, že ve filmu staříci svému mimozemskému návštěvníkovi říkají Ufoun; jméno Hmota používané v knížce se mi líbilo víc. Zato mě ale ve filmu nadchla ústřední melodie, kterou jsem pak dlouho měla jako vyzvánění na telefon. A ještě jedna perlička. Ve filmu je naznačeno, jak vařili onu pověstnou zelňačku, v knize ale je popis, který se blíží receptu. Zkusili jsme ji podle něj uvařit a od té doby je polévka, které u nás doma říkáme glódovka, běžnou součástí našeho domácího jídelníčku. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Film není vyloženě špatný a Louis De Funes je tu lepší než v Četníkovi a Četnicích, Jean Carmet mu dobře nahrává, triky taky nejsou tak špatné.Hlavní problémy jsou za a) ve scénáři, který z původní skvělého Falletova románu nechal jen tu kostru s mimozemšťanem, ženou a parkem.Na vedlejší příhody(např. s dědečkem střílejícím na bošany nebo zlaťáky na svatbě), které mě nejvíc pobavili prostě nezbylo místo a za b) člověk se těší na ten zajímavý dabing pana Lábuse a co od Novy dostane?!KRAMPOLA, který nejen že sprostě vykrádá pana Filipovského ale není mu vůbec rozumět.Měl si radši zajít na liposukci a ne takhle prznit jeden z nejlepších dabingu-pan Filipovský se ještě teď otáčí v hrobě.Ale De Funes vypadá v těch dřevácích srandovně. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Primitivně vystavěná komedie s prvky scifi, kterou shazuje tentokrát i pověstný francouzský šarmantní humor. Pochopitelně chyba není v hercích. Legendární, a pro mnohé diváky nesmrtelný de Funes těžko něco pokazí, ale ani on tentokrát nehraje nijak mimořádně a řekl bych spíše pod svoje možnosti. Situační humor ve filmu nemá zpětnou odezvu. Někdo něco řekne, většinou je to celkově nevtipně uhozené, a čeká se, jak se zachová nějaká jiná postava, ke které ta první postava pronese repliku. Mně přišlo, jak kdyby kolikrát hercům vypadl text a pověstné "nahod" nepomáhá, nejsme na divadle. Ale když už jsem u té divadelnosti, film po celou dobu bojuje s divadelním minimalismem, ale zabředává do úděsné roztahanosti, která by se dala smrsknout na půl hodiny, protože zápletka s mimozemským návštěvníkem baví asi tak čtvrt hodiny, než dojdou počáteční vtipy vyplývající především z neznalosti prostředí (u mimozemšťana) a setkání dvou francouzských rolníků s návštěvníkem z jiné planety. Když se ještě dá zasmát v počátečních fázích filmu, je to skoro výhra, ale když už po hodině máte pocit, že film by mohl dávno skončit, je to prohra. A kromě toho, vtipy jsou z hodně primitivního soudku a skoro se mně nechce psát, že je to komedie. U komedie se přece bavím, ale tady jsem byl rád, za všechna americká scifi, která alespoň zabavit umí. S úctou k francouzské klasice nehodnotím odpadem, i když by byl namístě. 20% ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Jean Girault, vsadil především na herce, a to na takové mistry, že film ani špatně dopadnout nemohl. Na první pohled se to celé může zdát jako přílišně suché a studené, bez nápadu a bez jiskry, ale to je omyl. Louis De Funes je právě ten zakopaný poklad filmu, který všichni hledají zcela jinde. Bylo to přecijenom už krátce před hercovou smrtí, ale i přes to dokáže vyvinout takový výkon hodný světového mistra, kterým se člověk, jako je Louis De Funès, rozhodně stal. A navždy v nás i takovým zůstane. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi uz neprisel jako blazniva komedie, ale cely je to takovy neznejsi a klidnejsi. I Funes, i kdyz tu obcas zacne blaznit, je takovej klidnejsi, pokousi se i o dojemnejsi sceny a ma takovej skleslej pohled. Co se tyce triku, tak nejsou uplne nejhorsi a mimozemstan vypada spravne uchylne. A napad se zelnackou, mimozemstanech a dvou starejch chlastajicich dedcich je fajn, ale precejen by to chtelo krapet propracovanejsi pribeh, protoze tenhle by stacil mozna tak na hodinku deje. Nicmene se tu najde i par vtipnejch momentu a celej film ma takovou prijemnou atmosferu, ze si 4* zaslouzi. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Stejně jako předchozí Funesuv (Claude Ratinier) film Lakomec (1980), i tento v kinech propadl a nedočkal se úspěchu. Louis z toho byl velice smutný a zklamaně se vrátil na svůj zámek. (Pierre)

Reklama

Reklama