Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 1
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ghatos k tomuto seriálu (3)

České století (2013) 

1. díl: Pro mě takřka šokující - zcela profesionální zpracování, kde dialogy jsou ozdobou v jinak vynikajícím řemeslném útvaru. Herecké výkony jsou koncentrované, minimalisticky přísné a plně odpovídající hloubce probíraných témat. Dialogy mezi Barešem (Thunem) nebo Donutilem (L. Georgem) s Masarykem jsou mrazivě hypnotické. Nefungují jako propagační materiál republikánského vidění, ba naopak nutí myslet kriticky. Ukazují slabiny a hlavně budoucí fatální (katastrofální) následky pro (nejen) český národ (např. Království Srbů, Chorvatů a Slovinců). Tuhle vyváženost jsem nečekal, ovšem vyžaduje to určitý přehled, vnímavost a znalost historie. Vzhledem k vývoji dějin můžeme zpětně hodnotit kroky politiků. To dodává seriálu zvláštní rozměr. 80%. 2. díl: Vnitřně psychologicky vyhrocené nahlédnutí do nitra Beneše a jeho oponentů. V tomto díle exceluje Karel Dobrý, ten si krade každou vteřinu pro sebe. Doslova probublává jeho vzteklé zoufalství. Landa spíše provokuje svým jménem než hereckým projevem (ve filmu Proč byl lepší). Můj osobní názor na Beneše je negativní. Podle mého subjektivního pohledu dvakrát absolutně zklamal. Uznávám, že to měl extrémně těžké. Dokážu pochopit jeho myšlení v případě německé krize, co je však neomluvitelné je jeho chování při komunistickém převratu. V demokratickém politickém režimu měl své místo, naneštěstí ve vyhrocených situacích, kde se nemohl opřít o politikaření selhával...důvod je jasný - byl to slaboch (a jeho protivníci to věděli). 78%. 3. díl: Má to stále svojí úroveň. Michal Dlouhý byl ještě lepší než Ivan Trojan. Dialogy nejsou tak strhující...70%. PS: Samotný atentát je sporný v tom, jestli byl pro český národ přínosem (lidé v protektorátu trpěli ještě více). 4. díl: Komunistický vzestup zakončený převratem. Beneš opět jako tragická postava, co na to říct... . Nejlepší výkon podal David Novotný (Rudolf Slánský). 73%. 5. díl: Komunisti rádi trápí své věrné (stalo se to i G. Husákovi). Takhle si to soudruzi zřejmě nepředstavovali...75%. 9. díl: Nosná rekonstrukce kolem rozdělení Československa. Důležitá role je přikládána kuponové privatizaci a ekonomice. Každopádně je hezky zobrazena Klausova (česká) vyčůranost a Mečiarova (slovenská) (ne)racionální živelnost. Vašek vytvořil past a zároveň neodolatelnou návnadu pro Vlada. Ten se chytil a těžil z toho pro sebe v následujících 90. letech. Kdo na to těžce dojel bylo samostatné Slovensko. Zpětně se ukazuje rozpuštění federace jako slovenská taktická chyba (já vím, že touha mít samostatný stát byla neodolatelná, ale to byl jen první lákavý pohled). ČR se zbavila hlavně ekonomické přítěže, protože transformace u východních bratrů byla ještě brutálnější, než u nás. Zajímavý je také pohled v roce 2016. Dnes by do toho Slováci nešli (několik sociologických výzkumů to potvrdilo). Ono mít jako "otce vlasti" Mečiara je smrtící zkušenost. 80%. ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

Má to svojí úroveň. Michal Dlouhý byl ještě lepší než Ivan Trojan. Dialogy nejsou tak strhující...70%. PS: Samotný atentát je sporný v tom, jestli byl pro český národ přínosem (lidé v protektorátu trpěli ještě více). ()

Ať si jdou (1992) (2014) (E09) 

Co vy Slováci jste vlastně zač? 30 let existence Slovenské republiky je vesměs neúspěšný projekt (ještě divočejší devadesátky, než v ČR). Slovensko existuje díky vnějším evropským podmínkám, ale vnitřně je to neefektivní a neatraktivní stát pro spoustu (mladých) Slováků. Fico jako Mečiar na steroidech, politická mapa 2023 katastrofa a Maďar taky nespí že...80%. ()

Reklama

Reklama