Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele rt12 k tomuto seriálu (9)

Veliké bourání (1918) (2013) (E01) 

Jedna za pana Hubu druhá za masky, třetí za dějinnou událost. Pro mne příliš pomalé tempo a ,, fundované" politické hry chvílemi o hovínku, zdlouhavé a nudné. ()

Den po Mnichovu (1938) (2013) (E02) 

Velké překvapení a tím hvězda D. Landovi, pochopitelnější zpracování pro běžného diváka, svižnější tempo a pro mne zajímavější téma než předešlý díl. ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

I tento díl si zachoval dobrý standart, jsou zde vyřčena zajímavá a pro mne neznámá fakta. například postavení Beneše těsně po roce 38 , jeho vzkříšení a znovuobjevení na politické scéně, jeho strategické myšlenkové pochody (nutno říci,že jsem si upravila k jeho osobě postoj pozitivním směrem ), v neposlední řadě důvod odsunu Němců. Z hlediska dějepisného je tento díl přínosem. ()

Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) (2013) (E04) 

Nutno říci, že komunisti v čele s Gottwaldem byli nebezpeční fanatici a manipulátoři, kteří ,,své věci" věřili (chuť moci přišla s upevněním si pozice po Únoru). Mnozí z nich byli křupani bez vychování a skrupulí, ale o to víc byli nepříjemní političtí protivníci. Bohužel herci chvílemi vypadali jako parta komiků co žere párky a legračně sprostě mluví (krom představitelů Slánského a Gottwalda, ti byli po celou dobu brilantní). Přesto bravo. ()

Zabíjení soudruha (1951) (2013) (E05) 

Čiň čertu dobře, peklem se ti odvděčí. Slánský jeden z hlavních organizátorů komunistického teroru, takže mi ho není absolutně líto a s jeho soudní rehabilitací v roce 1963 osobně nesouhlasím (KSČ ho rehabilitovala v roce 1968), byl stejná lidská svině jako ostatní z tehdejšího vedení, ne li větší. Tento díl měl vysokou kvalitu odbornou i uměleckou a to po všech stránkách. ()

Musíme se dohodnout (1968) (2014) (E06) 

Nějak nevím co k tomu více napsat, díl všechno řekl. O tom, že nejdůležitější je komunismus a jediný dobrý je komunista, který poslouchá a dělá vše pro stranu. No a když náhodou nechce tak si ho přitáhneme za flígr a prostě mu otcovsky domluvíme a tak trochu pohrozíme , třeba válčičkou, protože na čem máme položenou chamtivou Ruskou pracku, to už za žádnou cenu nepustíme. ()

Je to jen rock'n'roll (1976) (2014) (E07) 

Tak to byl opak šestého dílu, nic moc mi neřekl. Když už dali dohromady Chartu a já se těšila na to jak se vše roztočí byl konec dílu. Herecké výkony byly vynikající, ale jinak mě zpracování nenadchlo. Je to zpracováno vyloženě pro ty, kteří znají dobře pozadí a okolnosti této události. Pro ostatní jako jsem já, to bylo nečitelné. Takže *** za kvalitní herecké výkony. ()

Poslední hurá (1989) (2014) (E08) 

Odvážné obsazení Lábuse a Kaisera plně vyšlo, nedošlo k žádnému znevažování dobových figur. Skvěle zahraný Havel (Marek Daniel), vše zvedl již v minulém dílu a zde se opět dařilo, pro mě odhalení nových historických faktů (viz dohoda Čalfy a Havla či rivalita s Dubčekem) pro mě na výbornou. ()

Ať si jdou (1992) (2014) (E09) 

Politické rošády a začínající sviňárny po Sametové revoluci. Staly se nedílnou součástí politického a ekonomického života našeho státu. Takže : Pravda a láska zde nevítězí ()

Reklama

Reklama