Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 70% .Herci ,výprava, kostýmy, dobová atmosféra a úvodné titulky. Tu sú predovšetkým hlavné dôvody prečo ma tento seriál bavil. Nie je to zlé, o Vikingoch sa človek len tak vo filmoch nedozvie a musím povedať, že aj keď síce neviem ako to v skutočnosti bolo verím, že chalani s History Channel to majú naštudované. Veď kto iný by mohol vedieť viac. Čo sa týka príbehu, tak nie je zlý, ale príde mi trochu naťahovaní a akcie by mohli byť tiež trošku nápaditejšie. Prvá séria celkom fajn. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy jsem se zajímal o severskou mytologii a i o Vikingy celkově, a tak se sám sobě divím, že jsem si tento seriál nepustil dříve a i jsem jej odkládal. Nakonec mne k tomu přemluvila má přítelkyně a zhlédl jsem celou tuto řadu jedním dechem a nemohl jsem očima sjet z obrazovky. Excelentní souboje, dobře napsané postavy, krásná Katheryn Winnick a zajímavý pohled na zvyky Seveřanů. Jen tedy finále bylo promarněné. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně vypadající (přestože nikterak velkolepé) přiblížení vikinské doby, nátury, obyčejů, rodiny, společnosti, úkladů, víry, výprav, života. Skvěle obsazené i zahrané, ale že by mi postavy nějak přirostly k srdci, to se říct nedá. Občas strhující, občas s odcizujícími skoky v čase. Rozjíždí se pozvolna a kvalita jednotlivých epizod kolísá, nad průměrem TV produkce se však drží neustále. 80% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to žádné GOT, ale je to z jeho ranku a už bylo na čase se vrátit do historického prostředí, které je tak podmanivé a nekompromisní. Na základě skutečně doložených postav se podařilo tvůrcům dávného fenoménu s krátkým dozněním jménem Tudorovci vytvořit další působivý akcemi, intrikami a pozoruhodnými postavami protkaný seriál, kterému dám šanci i pro další série, na které mě mírně intenzivní rozjezd prvních 9 dílů jedině nakopl. 9/10! ()

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slyšel jsem o tom mnohé a v podstatě to vše byla pravda. Velmi povedený seriál. Chytilo mě to od prvního dílu a už jsem nemohl přestat, Z počátku mi trošku dělalo problém zbytečné zabíjení na výletech mimo domov, což mi trošku bránilo si najít k hlavním hrdinům úplně cestu, ale co se týče domácí problematiky, tam jsem ji fandil rozhodně. Zajímavý je také pohled do historie, kde ne vše bude asi tak, jak bylo, ale i přes to je to obohacují sonda do dané doby. Hlavní hrdinové se povedli, vlastně obecně všichni herci - fakt tam pasují jak poklička na hrnec. Seveřan vedle seveřana. Kulisy jsou taky povedené, celkově dýchá z filmu ta doba, to prostředí, ten život. Co mi ještě dělo trošku problémy, resp. malinko vadilo, byly dost velké časové skoky v jednotlivých dílech, kdy jsem uvažoval, jestli jsem něco nepřeskočil. Ale vždy bylo velmi umně, stručně a jasně vysvětleno, co se mezi tím stalo. Co si ještě nejsem jistý, jak bylo, tak že počet bojovníků je celkem malý, na všech stranách. Nevím, jak to bylo ve skutečnosti, ale tohle trošku seriál jakoby snižuje, že je to nízkorozpočtové, takové malé. Ale od toho jsem se již oprostil a užívám si to i tak. Bitvy jsou parádní, mají šťávu, jsou uvěřitelné, propracované, přehledné. Celkově tedy velmi povedené a už se těším na druhou sérii. Howgh! ()

Galerie (254)

Zajímavosti (7)

  • V epizodě je několikrát zmiňován severský bůh Thór. Pochází ze slavné severské mytologie, z písně "Edda". Některým může Thór též připomínat postavu z knihy "Hobit" od J.R.R. Tolkiena. Tolkien se totiž jmény často inspiroval v "Eddě". (ricky4)
  • Nájezd vikingů na klášter na ostrově Lindisfarne vychází ze skutečných událostí. Odehrál se v roce 793 n. l. a jakožto první historicky doložený započal slavnou éru vikinského drancování Evropy. (Barghest)
  • Chrám v Uppsale skutečně existoval. Nacházel se však na rovinatém území, nikoli v horách, jak předkládá seriál. (Hem.m)

Reklama

Reklama