Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer 3
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (7)

Vikingové (2013) 

Fascinující sága vikinského dobrodruha, nájezdníka a válečníka Ragnara Lodbroka, jeho žen a synů a rozrůstajícího se přístavního městečka Kattegat, se po dlouhých (resp. nejen počtem dílů čím dál delších) 6 sezónách dokodrcala do rozporuplného finále a já musím říct, že měla skončit dříve (pomstou jeho smrti). Že si s historickou přesností přestala tykat záhy a kromě náboženství akcentovala mystično či spirituálno, mi ani nevadilo, jenže postupem času již nevěděla kudy kam a nad některými výpravami jsem jen kroutil hlavou (africká anabáze). Aspoň, že si udržovala opravdu krásnou, působivě velkorysou výpravu. Více v komentářích u jednotlivých sérií. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Výborně vypadající (přestože nikterak velkolepé) přiblížení vikinské doby, nátury, obyčejů, rodiny, společnosti, úkladů, víry, výprav, života. Skvěle obsazené i zahrané, ale že by mi postavy nějak přirostly k srdci, to se říct nedá. Občas strhující, občas s odcizujícími skoky v čase. Rozjíždí se pozvolna a kvalita jednotlivých epizod kolísá, nad průměrem TV produkce se však drží neustále. 80% ()

Série 2 (2014) (S02) 

Jsem netušil, že naši severští drsňáci jsou v nitru takovými rodinnými, až romantickými typy. Ne ojediněle mi tudíž přišlo, že vztahová limonáda dalece překročila historické meze; nicméně bohatší porce intrik, politikaření i špinavých bojůvek dojem vyspravila. 85% ()

Série 3 (2015) (S03) 

Falešná vstřícnost a nevyzpytatelnost wessexského krále Egberta skvěle vyvažovala telenovelové milostné pletky (především ženského) osazenstva Kattegatu. Vrchol série však jednoznačně přišel s doslova dechberoucími (i měřítkem) bojovými epizodami dobývání Paříže. Tam jsem skoro nedýchal. O výraznějším příklonu k mysticismu (věštby, vize, bohové) a otázkám náboženství obecně nějak nevím, co si myslet. 90% ()

Série 4 (2016) (S04) 

4. sezóna již vypadala vyloženě rozmáchle, výpravně, fantasticky velkofilmově. Dějové linky přestříhávaly mezi Norskem, Anglií a Francií, nicméně každá z nich zůstávala zajímavá (i když domácí mocenské (= vražedné) politikaření se přelévalo dosti divoce "ode zdi ke zdi"). Protože se zdrogovaný Ragnar na opiu stával čím dál větším stínem sebe sama, nečekaný (a poměrně necitlivý) skok o nemálo let dopředu v polovině vyznačil nový prostor i možnosti pro jeho syny, pevně přebírající otěže válčení i nájezdů majestátní pomstou. 87,5% ()

Série 5 (2017) (S05) 

Ragnarovi ambiciózní synové nenechali od začátku nikoho na pochybách, že seriál utáhnou levou zadní, bratrovražedná válka okořeněná pomstou plus vladařskými / dobyvatelskými choutkami na sebe nenechala dlouho čekat a bitva o Kattegat započala. WTF africké intermezzo skončilo dříve, než začalo, za nejkratší konec provazu tak tahal Floki se svými mesiášskými ambicemi. Jinak musím opětovně vyzdvihnout skutečně majestátní a působivou výpravu. Druhá polovina série mě nicméně chytla mnohem méně, kvůli rozmáchlému záběru v hrdinech, místech i čase působila dramaturgicky hodně roztěkaně, nesouvisle, důležité události, smrti či 180° zvraty odbyla jednou krátkou scénou a zase rychle dál, k někomu dalšímu někam jinam klidně za pár týdnů. 80% + 60% ()

Série 6 (2019) (S06) 

Popravdě, už jsem natahované Vikingy dokoukával spíš ze setrvačnosti (a protože velkolepá výprava a krajina vypadaly fakt nádherně), naštěstí posledních pár dílů (nová výprava do Anglie) dalo pocítit závan starých časů. Jinak se Ivarova (a Hvitserkova) anabáze v Kyjevské Rusi potácela odnikud nikam, neustálé mocenské půtky a rošády na trůnu v Kattegatu unavovaly, zatímco nosní a zajímaví hrdinové odcházeli (Lagertha, Björn) a Ubbe byl uklizen na objevitelskou expedici, přičemž z ničeho do děje vstupovaly jednorázové bezejmenné postavičky na konkrétní činy. Opět více vynikla zkratkovitost a nestálost, kdy pomalu každá scéna přinášela zásadní zvrat nebo změnu postojů (Lagertha s velkou pompou zakopává svůj meč a válečnou minulost, aby jej v dalším díle vyhrabávala, protože loupežníci)… Ani samotný závěr kromě pár smrtí zrovna neuspokojil a nic definitivního nepřinesl. 60% + 50% ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama