Reklama

Reklama

Frances Ha

(festivalový název)
  • USA Frances Ha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Frances je sedmadvacet a obývá s přítelkyní Sophií byt v Brooklynu. Zabývá se tancem, její ambice i sny jsou však nejasné nejen pro její okolí, ale i pro ni samotnou. Neznamená to však, že je nešťastná a že ztratila naději... V prostoru mezi díly Erica Rohmera a Woodyho Allena rýsuje newyorský nezávislý režisér Noah Baumbach křehký černobílý příběh neukotvené hrdinky, které nechybí chuť do života ani strhující spontaneita. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (90)

silentname 

všechny recenze uživatele

Noah Baumbach spolu s Gretou Gerwig fungujú skutočne vynikajúco. Po scenáristickej stránke dali spolu dokopy dielko, ktoré človek môže jedine náležite oceniť. Začneme sa na to pozerať a páči sa mi čiernobiely štýl filmu, no súčasne si hovorím, že najlepšie na filme je, že proste hovorí o živote ako takom. A niekedy človek musí padnúť úplne na dno, aby mohol ísť hore. Ja Gretu Gerwig veľmi obdivujem a podľa mňa je veľmi talentovaná. A okrem toho, keď sa na ňu človek pozrie má pocit, že vidí normálnu americkú ženu a žiaden prototyp sexy krásky, ktoré tak rada Amerika marketuje. To je podľa mňa veľký krok vpred. Atmosféra je občas trošku pomalá, no rovnako vie občas Greta povedať hlášku, ktorá pobaví, alebo príde scénka, kde sa človek zasmeje a dvíha to film hore. Osobne by som povedal, že ich neskoršia spolupráca v "Mistress America" mi sadla o niečo viac, no nič to nemení na fakt, že "Frances Ha" je veľmi dobrým filmom, ktorý stojí za pozretie. Hodnotenie: B+ ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Frances Ha - dobře šílená, a taky neúplná, zrovna jako její jméno... Neschopnost posunout se dál z ní činí harcovnici po newyorských čtvrtích, kde noví spolubydlící ne a ne vyplnit prázdno po kamarádce Sophii, která odstřihla pubescentní pupeční šňůru a "doplnila se" partnerem, to ovšem neznamená, že je "o něj" šťastnější, jen se prostě zařadila, Frances však nechává věcem bezstarostný volný průběh... Uvolněná studie současného způsobu života single Newyorčanů, oproštěná od drog, promiskuity i nešťastných lásek, což se cení, postěžuju si jen na ne úplně vhodnou volbu profese tanečnice, která na mírně těžkopádnou Gretu Gerwig připadla. ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Tento film je esence všech možných klišé amerického nezávislého filmu, jehož tvůrci vzhlíží pobožně ke svému guruovi Woodymu Allenovi, ale sotva se mu přibližují. Film o mladých newyorkských intelektuálech a umělcích s problémy marginálního významu a marnými, nedotaženými pokusy o humor. Frances Ha je cosi jako remake Manhattanu, akorát to netočil Allen a místo neurotického Allena v hlavní roli tu máme zoufalou tanečnici, která neví, co s životem. Ježto mě už samotný Manhattan dost nebavil a k Allenovi mám rezervovaný vztah, tak u téhle nápodoby jsem trpěl téměř od první minuty. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ta čtvrtá je popravdě jen za to, že mi až tady došlo, jak mi sedí Greta Gerwig a její projev, ale přece jenom jsem tenhle dojem z ní měl i Pytli na palici a to jsem viděl jen pár dní zpátky. Ona ani nepůsobí jako herečka, spíš jako reálný člověk co existuje a někdo ho jen dokumentuje při životních situacích, aniž by o tom sama věděla, prostě mistrovství civilního herectví, co jsem si nedokázal mimo Írán a Rumunsko představit - i když tam to stále je jiná liga. A koukám, že ona je i docela slavná režisérka (a snad je tak i víc slavnější než jako herečka), tak si říkám, že bych se od ní někdy mohl na něco podívat, i když Lady Bird a Malé ženy mě zrovna nelákají, ale Noci a víkendy bych klidně zkusil a taky bude mít na svědomí Barbie (!), což mě u někoho, kdo se dost často motal okolo současné nezávislé americké scény, dost překvapuje, ale proč ne, když tam aspoň částečně zůstane sama sebou. Jej, to jsem se zakecal jen o Gerwig, už bych měl začít hodnotit tenhle film. Takhle - on rozhodně není dokonalý. I přes silnou realističnost a přirozenost dialogů to občas skřípe, nechápu, proč je to černobílé (asi aby to působilo víc artově než je?) a dost mě zklamal konec, který naprosto náhle přejde k happy endu působícím dojmem, že Baumbach vůbec nevěděl, jak vše zakončit, tak tam prostě něco vrazil. Happy end mi sice sedí víc jak totální depka, přiznávám, ale i s totální depkou v závěru by to působilo úplně stejně. Jenže i přes to si mě to docela získalo, donutilo cítit to, o co tvůrcům šlo a to mumblecorové plynutí životů několika lidí, co prostě nějak žijí, mě bavilo sledovat a to podobným způsobem, jako kdysi film Karel, já a ty. Nepřišlo mi to tím pádem vůbec špatné, i když bych to pocitově měl spíš na silné tři než na slabé čtyři, ale zatím nevidím důvod tu jednu hvězdičku shazovat. Možná k tomu jednou dojde, ale zatím ještě ne. Hodně slabé 4* ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Idealističtější, outsiderštější a melancholičtější "Girls"; díky čemuž má průlomový film Noaha Baumbacha u větší části mužů lepší hodnocení než fenomenální seriál Leny Dunham. Zatímco její hrdinky jsou propracované a nestydí se být otevřené ve své marnosti a trapnosti, Baumbachova idealizovaná óda na jeho čerstvou lásku a spoluscenáristku Gretu Gerwig působí spíš jako vyšinutá a sebestředná manic pixie dream girl. Oním mužským protipólem, který skrze ni dojde okouzlení životem, je režisér a diváci. Stejně jako zmíněný narativní ideál řady indie filmů je i "Frances Ha" líbivou a okázale svobodomyslnou pohádkou, která okouzlí svým pojetím přátelství a lásky. --- update: Nutno ale také zmínit, že Baumbach a Gerwig zde jen vytvářejí upovídanější, romanticky okouzlenější a stylem prvoplánově artistnější remake autenticky civilní a bravurně nekřiklavé klasiky "Girlfriends" Claudie Weill. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Rodiče Frances hrají praví rodiče její představitelky Grety Gerwig. (..Lucas..)
  • Greta Gerwig se objevuje v každé scéně filmu. (..Lucas..)

Související novinky

Nejlepší filmy roku podle Tarantina

Nejlepší filmy roku podle Tarantina

09.10.2013

Ještě ani naplno nevypukla „oscarová sezóna", ale bývalý šílenec z videopůjčovny už se vytasil s prozatímní TOP 10 nejlepších filmů, které letos viděl. Proč by to mělo svět zajímat? Protože Tarantino… (více)

Reklama

Reklama