Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sešlý vysoužilý zloděj (Lino Ventura) a mladý lupič (Jean-Paul Belmondo), který je mu k ruce - dva hlavní charaktery filmu, který je skrytým pokladem francouzké kinematografie. Po 45 letech je tento archivní snímek mnohem čerstvější, než jiné z této doby. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (52)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fanouškem chvil, kdy se gangsteři mezi sebou organizovaně vraždí a udávají. A rád bych jim na souboje, pobyt ve vězení či příjemně strávené chvilky na popravišti přidal nějaké drobné ze svých daní. Pro mne tedy bylo hodně těžké si v tomto snímku najít hrdinu, protože gauneři byli křiví a inspektor taky moc sympatií nepobral. Takže nakonec jsem si našel svého oblíbence v belmondově Starkovi, který měl charisma, pomohl ve správnou chvíli, nic špatného neudělal a i jeho vztah s Liliane měl něco do sebe. Hlavní hrdina venturovský Abel měl sice taky své kouzlo, tvářil se lidsky, mstil se ve svižném rytmu a asi by taky nebyl větší problém dopřát mu otcovské chvíle s dětmi, ale nejeden jeho výstřel svědčil o tom, že to s jeho charakterem zase tak růžové nebude. Naštěstí to dopadlo podle mých představ, ale přesto u mě zvítězil pocit, že vlastně vůbec netuším, proč Stark Abelovi pomáhal, jak dokázali Italové tak rychle postavit zátarasy a proč o tom vůbec někdo točil film. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Ventura a Belmondo jsou jedinými pozitivy. Scénář, a asi se to týká i předlohy, není moc propracovaný a pracuje s náhodami (přestřelka, setkání v lese), děti jsou úplně bez citu, protože jim absolutně nic nevadí (ani smrt blízké osoby), a hlavně je to celé natočeno nevzrušivě a bez jakékoliv invence. Ani se nedivím, že to nikoho při premiéře nezaujalo. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

V době vzniku se tento film sice dočkal ohlasů v zahraničí ale ve Francii nezaznamenal nějaký velký úspěch. A dnes už je teprve pasé. Možná jsem příliš ovlivněn českým DVD na kterém je podivný novodobý český dabing a místo originalu dabing italský, což je taky prasečina. Mezi oběma verzemi jsem všelijak přepínal a ani jedna se mi nelíbila.  Snad to nic nemění na tom, že i když mám rád staré francouzské filmy, tak tahle černobilá gansterka s doznívajícich padesatých let už prostě zestárla moc.  Prostě mě moc nebavilo, takže jsem si hrál s DVD a počítal minuty do konce. Ještěže vím, že se můj oblíbený José Giovanni podílel pouze na předloze a ne na samotném scénáři. Páč příběh o muži, co je stále na útěku a všechny jeho činy ho postupně dohání v sobě určitě měl velký potenciál. Ale asi se mělo ještě pár let počkat, protože tohle vážně není drama. Postupně mi vlastně bylo jedno, co hlavní hrdina dělá, protože mi vlastně nebyl ani moc sympatický, ačkoliv se Lino Ventura snažil sebevíc. Ale vlastně ani nedostal příležitost. Zpracování je totiž velmi nudné a mohl bych souhlasit jen s tím co výjmenovali ostatní komentující. Různá spoléhání na náhody, strašně zastaralé vypravění a velká únylost. Vypadá to jakoby bylo vážně tvůrcum jedno, jak to dopadne a hodně tomu chybí nějaké emoce, které by tam papírově být měly. Je hezké, že je příběh doplněn o mikrorodinnou linku s dětmi ale jejich postavy jsou strašně pasivní. Před očima vidí smrt vlastní maminky a ani se nerozpláčou. Vyřízování účtů mezi ganstery mě taky neoslovilo. Tak alespoň především Belmondo, byť na malém prostoru a před všemi svými následujími většími filmy, již dokázal v několika pasážích ukázat svou jiskru. Škoda, že to k lepšímu výsledku nestačilo, protože nic o tom filmu nevypoví vic než to, že to nejzajímavější z celého příběhu vám poví v posledních pár vteřinách vypraveč. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

On je v podstatě velký risk na tenhle snímek kouknout, neb Lino Ventura dává zlodějského zabijáka s takovou lehkostí a uvěřitelností, že jsem se přistihla, jak se mi kroutí palce u nohou nervozitou a moc jsem mu přála, aby se z té šlamastyky nějak dostal. Mladinký Jean-Paul Belmondo, jediný ochotný podat pomocnou ruku psanci, působil nadmíru sympaticky, líbil se mi. No a že mám slabost pro tyhle staré černobílé kousky, přimhouřím očičko a dám plný počet.. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Stará černobílá detektivka. Je to opravdu z úplně jiné doby a bylo pro mě obtížné se do toho nechat vtáhnout, člověk má tendenci na to koukat pomalu jako na dobový dokument. Ale nakonec skvělé herecké výkony překonají ty věky a je to i napínavá podívaná; byť je od počátku jasné, jak to asi dopadne. Dávám slabší 4, ale i s ohledem na historickou a uměleckou hodnotu filmu. Jako krimi-drama by to z dnešního pohledu už bylo trochu slabé. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v talianskych mestách Miláno, Sesto San Giovanni a francúzskych mestách Nice a Paríž. (dyfur)

Reklama

Reklama