Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (122)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už dvakrát, a podruhé mě snad film dostal ještě víc než poprvé. Moje zážitky jsou také umocněny tím, že jsem na zmíněných místech byla, a o příběhu jsem slyšela ještě dávno před zfilmováním. Pro běžného diváka ve světě je možná tento film zajímavou podívanou, možná málo akční, pokud jsou zvyklí na něco jiného, ale pro Islanďana je tento film něčím, co se jich osobně týká. Dost lidí zná někoho, kdo tam zahynul, nebo přeživšího, a něktěří i říkali, že nemají sílu se na tento film jít podívat. Už jen proto jsem byla zvědavá. A rozhodně mě nezklamal. Film není jen poctou přeživším, ale i ukázkou drsného života rybářů a vůbec lidí na Vestmannských ostrovech, kde nemají ani pitnou vodu, a skoro pořád je tam hnusně, a jediná možnost obživy jsou ryby. A ve chvíli, kdy se mají rybáři rozhodovat, zda přijít o sítě a tím pádem i zaměstnání, riskují to, že se pokusí sítě vytáhnout, i když ví, že se loď může převrhnout. Vzpomínky na sopečný výbuch v roce 1973 ještě film umocnily, a znovu ukázaly, v jakých podmínkách lidé na Vestmannských ostrovech žili a de facto ještě žijí. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem silný životní příběh a trochu větší prožitek, než jakého se mi nakonec dostalo. Film zachycuje smutnou událost potopení rybářské lodi a následnou urputnou snahu sympatického tlouštíka, aby se zachránil, k čemuž mu dopomůžou jeho výjimečné předpoklady. V závěru máme možnost vidět lidskou snahu všechno nezvyklé rozpitvávat a snažit se uchopit vědecky, což je samozřejmě logické, nicméně působí spíše dokumentárně, než jako zajímavý film na večer. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pokud islandskou ódu na plavání prsou srovnám s jinými plaváčky dostávám nejvěrohodnější snímek. Ne vždy musí být přeživším ten nejsympatičtější. Guli je obyčejný obtloustlý mamánek, který kromě neobvyklé fyzické zdatnosti měl i velké štěstí, že přežil. Pan Baltasar Kormákur natočil krásný snímek o vůli přežít. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky kvalitne sfilmovaná zaujímavosť o týpkovi, ktorému sa pre fyzické predispozície podarilo neslýchané. Flashbacky, ktoré nám o ňom hovoria viacej, herecký výkon hlavného predstaviteľa, ani širokoúhlo a cez filtre nasnímané prostredie islandskej lokality však neubránia dojmu, že to malo ostať na poli kvalitného dokumentu. Divák, odchovaný na dokonalých búrkach, čaká od podobného celovečeráku predsalen hutnejšiu story. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako silnou stránku tohoto snímku beru skutečnost, že nás na tenhle příběh upozorňuje. Dokud se jedná o část s přežitím, je to místy docela silné, dobře natočené, skoro i strhující. Ale jakmile je to mimo moře, už to prostě tak strhující není a vlastně to i lehce nudí, stejně tak i flashbackové scény, které mi nic moc navíc nepřinesly. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry z Guliho osudné výpovědi. (SniperG1)
  • Režisér Baltasar Kormákur uvažoval, že snímek natočí ve Španělsku, nakonec se ale pro věrohodnost rozhodl pro Island. (chelseaman22)
  • Film je díky předloze založené na skutečné události, respektovaným a známým filmem mezi Islanďany. (Klara.M.)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama