Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (122)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kromě nudného úvodu ten film utíká celkem rychle a dokáže zaujmout, jenže mu chybí síla. Síla, kterou by tenhle film vyvolat měl, ale prostě mu chybí. A v tom je hlavní problém a kvůli tomu z něj mám tak průměrný pocit. Přesto si myslím, že ten film měl na víc a hlavně jsem si myslel, že se to většinu času bude odehrávat v moři, kde se hlavní hrdina snaží sám v tom moři přežít, ale celkově tahle část zabrala jen 20 minut. A i tak to místy působí utahaně. Prostě jsem čekal, že to bude silnější, že mě to víc osloví, a ne, že to bude "jenom" průměrný film. Každopádně jestli je to fakt podle skutečné události (nejspíš je, ale já jsem po letech k filmům podle skutečné události pojal takový přístup, že ve skutečnosti jsou od reality daleko - třeba Paranormal Activity, že jo...), tak ten chlap musel/musí být ve skutečnosti tulení vílák, jinak si to nedokážu vysvětlit. 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek priemernému hodnoteniu som spokojný. Tušil som, že nemôžem čakať nič také, z čoho by som padol na zadok, na druhú stranu mám ale veľmi rád filmy, v ktorých musí človek prekonať sám seba aby sa zachránil. Samozrejme najradšej mám tie, ktoré aspoň z časti vychádzajú zo skutočnej udalosti. Dejovo je film značne ohlodaný, ide tu len o priamy ťah na bránku – chlapíkovi sa pod nohami potopí loď a on sa aj s ostatnými ocitne v chladnom mori, kde ako jediný prežije 6 hodín. Potom ho vedci testujú a neveriacky pritom krútia hlavami... Škoda, že všetko čo sa týkalo zázračnej záchrany mi prišlo ako jednostranná záležitosť (ako hlavná postava vplývala na svoje okolie). Chcelo to lepšie načrieť aj do hlavy onoho nešťastníka, ono niekedy samotná záchrana môže znamenať aj začiatok iných ťažkostí. Niečo tu síce bolo naznačené pri vzťahu s manželkou jednej z obetí, ale vyznelo to do stratena. Na záver jeden dôležitý poznatok. Keď si pôjdete niekedy zaplávať do Severného mora, je dobré mať na sebe aspoň 10-15 cm tuku, najlepšie aj s prímesou tulenieho. 65/100 ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. žiadne špeciálne efekty v duchu dokonalej búrky ani prešpekulovaný príbeh z množstvom zvratov. Príbeh Hlboko je dá sa povedať až príliš jednoduchý, ale v tom tkvie jeho sila. Či už hovoríme o uveriteľnej nehode, cez drsné momenty po potopení až po pasáž, ktorá mapovala nadľudský výkon hlavného hrdinu. Ten je vďaka skvelému výkonu Ólafura Darri Ólafssona veľmi sympatický aj napriek tomu, že to nieje zrovna hollywoodsky playboy. Zaujala ma najmä drsná islandská príroda, skvelé stvárnenie ťažkých podmienok, v ktorých musia domorodci žiť a flashbacky, ktoré nám predstavili hlavných hrdinov a ukázali, aký ničivý vie byť výbuch sopky. V niektorých momentoch som mal naozaj zimomriavky a asi sto krát som si v duchu povedal - "tak toto by som nevydržal ani 5 minút". Film už v závere nieje taký úderný, avšak zdôrazňuje zázrak ktorý sa stal a navodzuje melanchóliu, ktorá súvisí s návratom do bežného života. 75% Kino Mladosť 03.11.2013 ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přilákalo mě jméno Baltasara Kormákura. Svatba se mi líbila, ale Hluboko je opravdu hluboko. Hluboko pod průměr. Přežít ve studené vodě je úžasné a moc fandím lidem, kteří se dostali do svízelné situace a přežili. Sebeúžasnější námět ale nestačí. Poměrně ploché zpracování námětu ještě dorazil příšerný dabing. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Baltasar Kormákur je s přírodou neodmyslitelně spjatý. Na takřka každý jeho film má příroda nějaký vliv a nejinak to je i v případě tohoto filmu. Hluboko je o krásné, byť nesmírně drsné, islandské přírodě a vypráví příběh, který se opravdu stal, leč mu dosud nikdo nedokáže uvěřit. Příběh člověka, kterého perfektně hraje Ólafur Darri Ólafsson, a který přežil vlastní smrt. Místy je to hodně temné, nic není vidět a koukáte spíš do černoty, než abyste něco viděli. Navíc hlavní postava si hodně povídá s racky, a kdekdo by si mohl říct, že je to bláznovství a zfušovaná zfilmařina. Jelikož už ale za ty léta vím, že Islanďané mají lásku k přírodě silně zakořeněnou (až na ty sežraný papuchálky), tak pro to mám pochopení a musím říct, že mi všechno totálně sedlo. Člověk je tvor nepředvidatelný, za jakýchkoliv okolností. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Baltasar Kormákur uvažoval, že snímek natočí ve Španělsku, nakonec se ale pro věrohodnost rozhodl pro Island. (chelseaman22)
  • Hudba, kterou lze slyšet v závěrečných titulcích, je od islandské post-rockové skupiny Sigur Rós. (Cheeter)
  • Film je inspirován skutečnou událostí. Jediný přeživší Guli spolupracoval s režisérem Baltasarem Kormákurem, avšak zhlédnutí filmu rezolutně odmítl. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama