Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (122)

zette 

všechny recenze uživatele

Nemyslim si, ze ma film nejakou slabinu nebo by se melo jednat o nejakou odu na islandske vlastnosti jejich obyvatel. Je to pribeh jednotlivce, ktery se stal. Pres az neuveritelny namet vsak filmu chybi nejaka vetsi jiskra. Na druhou stranu ale musim ocenit atmosferu, kde se nezapre seversky naturel a zpusob odvypraveni je chladnokrevny a temer bez emoci. O. D. Olafsson v roli Guliho presvedcil a divak nemohl hlavnimu hrdinovi nefandit, zvlast po takove dlouhe zime, ktera zde letos byla:-)! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky kvalitne sfilmovaná zaujímavosť o týpkovi, ktorému sa pre fyzické predispozície podarilo neslýchané. Flashbacky, ktoré nám o ňom hovoria viacej, herecký výkon hlavného predstaviteľa, ani širokoúhlo a cez filtre nasnímané prostredie islandskej lokality však neubránia dojmu, že to malo ostať na poli kvalitného dokumentu. Divák, odchovaný na dokonalých búrkach, čaká od podobného celovečeráku predsalen hutnejšiu story. ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem silný životní příběh a trochu větší prožitek, než jakého se mi nakonec dostalo. Film zachycuje smutnou událost potopení rybářské lodi a následnou urputnou snahu sympatického tlouštíka, aby se zachránil, k čemuž mu dopomůžou jeho výjimečné předpoklady. V závěru máme možnost vidět lidskou snahu všechno nezvyklé rozpitvávat a snažit se uchopit vědecky, což je samozřejmě logické, nicméně působí spíše dokumentárně, než jako zajímavý film na večer. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Byla jsem naprosto uchvácená drsnou přírodou, která kdyby ve filmu nebyla, mohli to tvůrci zabalit. Spolu ale s životem rybářů kdesi na islandském ostrově je z této filmové lahůdky vytvořen příběh, který sice svou silou nepředčí americké dramaťáky, ale každopádně má co nabídnout. Pocit, který vám film nabídne, je k nezplacení. Aneb, co byste udělali, kdybyste měli jeden den života navíc. Přemítání o téhle skutečnosti totiž vystačí na celý snímek. No a vůle žít, kterou hlavní hrdina má, stojí za opěvování. Povedené, klidné a naturalistické. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejvíc jsem zatínal zuby, když ho vyplavilo na útesy a příboj s ním zametal jako s hadrovým panákem. Bolest se dala cítit. Podruhé, když tak zmrzlý šel bos přes lávové pole. ■ Víc dokument, než hraný film. Obyčejné, syrové, neherecké. Náhled do islandského života. Velký respekt! ■ Shodou okolností se dnes (psáno po půlnoci) chci pokusit plavat 1 km ve vodě teplé asi 6,5 °C. Budu testovat celotělový neoprén, který přišel včera. Tak doufám, že přežiju. ■ Aktualizace: Žiju! Neoprén funguje a přestože měla voda něco přes 6 °C (o 1 °C teplejší, než moře, ve kterém byl Guli), byla mi celkově menší zima, než, když jsem plaval ve vodě výrazně teplejší. Jenže nohy od kotníků dolů a dlaně nepokrýval, takže jsem měl ke konci pocit, jako by mi do nohou bodal ostrý štěrk a cítil jsem bolest po každé, když se nohy na konci tempa dotkly jedna druhé. Nechtěl jsem riskovat, že bych po kilometru z vody nevylezl a ukončil to. Ještě při chůzi jsem asi deset minut měl pocit, jako bych chodil o ostrém štěrku, přestože jsem měl teplé ponožky a podrážku Vibram. Zpětně mám ohromný respekt ke Gulimu, který to musel mít tisíckrát horší a ještě šel dvě hodiny bos po lávové strusce. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Fenka psa byla vybírána velice pečlivě, dle slov režiséra Baltasara Kormákura byla hledán co nejstarší a nejodpudivější fenka. Ta několik týdnů po natočení snímku zemřela. (chelseaman22)
  • Účast brunetky ve filmu byla režisérem Baltasarem Kormákurem zdůvodněna tím, že v každém filmu musí být alespoň jedna žena. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur film zároveň produkoval. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama