Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (122)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film se snažil ukázat na ploše 93 minut tragický příběh, který podivuhodně šťastně skončil pro člověka, který byl biologicky náhodně vybaven k přežití mnoha hodin v ledové vodě. Po ztroskotání rybářské lodi uprostřed noci poblíž islandských břehů dokáže uplavat až k nejbližší pevnině, načež se stane předmětem vědeckého zájmu a vlastně v jistém smyslu cerebritou. Nu, dobrá, příběh je to zajímavý, velmi zajímavé jsou i filmové záběry, ale na délku celovečerního filmu prostě neměl. Ta doba strávená ve vodě byla příliš dlouhá a už mě začínala nudit. Nepomohla k tomu ani konfrontace se známou přírodní katastrofou, která se na Vestmanyearských ostrovech odehrála, když zde došlo k výbuchu sopky, která mj. vytvořila nový ostrov. Vidět jednou tento film je ažaž. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Óda na islandskou houževnatost a severský "příběh obyčejného člověka", který pokořil živly a limity těla. Ta evokace titulu kniha Borise Polevoje není zlomyslnost a ni cynismus, tulení muž Gulli jednoduše ve filmu funguje jako epický hrdina, který je zvláštně "zakulaceně celistvý". Hluboko je filmem s dramatem, ale bez konfliktu, filmem, který pro vědou nevysvětlený zázrak hledá vysvětlení v islandské odolnosti a schopnosti čelit nelítostným podmínkám. Natočené s citem pro kompozici, celkově neurážející, ale o čemkoli strhujícím nemůže být ani řeči - je to tlumená heroická poezie s neproniknutelným protagonistou, který ve schvíli životního vypětí promlouvá s racky jako postava hrdinského eposu. Kultivovaný film, který nemá čím říznout. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Možná by stačilo napsat, že na plátna kin se dostala celovečerní epizoda série hraných dokumentů Přežít, a to navíc s after bonusem. Ovšem velmi dobrá režie, trocha toho poselství - když zůstane rozum, zůstane i tělo...ovšem, jen určitého typu - celkově odlišná atmosféra a zmíněná druhá část filmu, mi v tom zdařile brání. Film nabízí ojedinělý pohled na islandskou kulturu a v originálním znění jsou to rozhodně lepší tři. (Challenge Tour 2015) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

U Ódina, to byla tedy ledová koupel! Já byla zmrzlá už při úvodních záběrech islandského ostrůvku, co vyhlížel jako sněhová dekorační koule a jen pouhé nalodění v mrazivém rozbřesku by mě zabilo, jako úlevu nevnímám ani kocovinu z předešlé pijatyky, plus sto dvacet vykouřených cigaret... Fascinující příběh, který z velké části sestává ze skřeků mezi plaveckými tempy a hovorů s rackem, místy si zahrává s hororem i laškuje se zázrakem a nenudí ani na chvíli... Věcná - proč nemají námořníci každý svůj dalekohled a musí se tahat vždycky o jeden? :-) A jinak - špeků se nezbavujte, nikdy nevíte, jestli právě ty vaše neobsahují tulení složku, která se může hodit, třeba při plavbě ledovým Atlantikem. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Hluboko je islandský film podle neuvěřitelných skutečností, kdy po ztroskotání lodi v Severním ledovém oceánu jeden člověk doplaval v nějakých 5 stupních a šesti hodinách v oceánu ke břehu, kde naprosto vychladlý ještě musel kráčet další dvě hodiny k nějaké civilizaci. Opravdu neuvěřitelný příběh, který Baltasar Kormákur pojal trochu Greengrassovsky, kdy jakékoliv emoce jsou potlačeny a snímek se zaměřuje pouze na přesnou a věrohodnou rekonstrukci událostí. Asi kdokoliv jiný by z toho dokázal udělat patos bez jakékoliv autentičnosti. Tohle se na tomto filmu cení. Bohužel ve výsledku je to takový nemastný neslaný film, kterému chybí jakákoliv katarze či lepší konec. Přestože by to mnohem lépe vyznělo jako dokument, musím říct, že jsem si film i vcelku užil. 6/10. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry z Guliho osudné výpovědi. (SniperG1)
  • Zástupcovia Islandu zvolili snímku Hlboko ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2013. (MikaelSVK)
  • Režisér Baltasar Kormákur přednostně pustil film pozůstalým po obětech lodní katastrofy. Všichni bez výjimky mu byli velice vděční. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama