Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poltawa, Ukrajina, počátek čtyřicátých let. S invazí německého wehrmachtu byly náhle ukončeny dobré vztahy mezi Němci a Rusy. Ovšem to neplatí pro děti, které jsou už pár let dobří kamarádi: Němka Hanna Reich a židé Abrascha Kaplan a Larissa Brodsky. Všechny tři pojí láska ke klasické hudbě. Abrascha a Larissa jsou navíc nadaní muzikanti. Obě děti jsou v Sovětském svazu známé a komunistická partaj má v plánu je poslat do USA. Jenže těsně před jejich odjezdem se politická situace radikálně změní: Nacisté vyhlásí válku Sovětskému svazu. Dětem je něco mezi dvanácti a třinácti lety a absolutně nechápou vlnu šílenství a brutalitu dospělých. Jediná cesta, jak utéct před katastrofou je navzájem si pomoci a získat si srdce dospělých prostřednictvím svých výjimečných hudebních schopností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od Zázračných detí som nečakal žiadne zázraky, ale krátky tv spot na STV1 sľuboval i akciu a ja som akosi čakal trošku dramatickejší príbeh. Poteší ma však každý film z tohto obdobia, ale tu niekto šikovne nastrihal do spotu jedinú akčnú scénu, ktorá vo filme je. Nevadí, i príbeh o talentovaných deťoch mi dal to, čo v týchto filmoch hľadám- iný pohľad na známe udalosti. V mnohých miestach to chcelo pritlačiť na emócie, alebo vytrieskať z hercov výkon, z ktorého by občas zamrazilo, ale nepodarilo sa. Možno by pomohlo vidieť film v pôvodnom znení s titulkami. Všetko kolíše tesne na hranici priemeru, štvrtú hviezdu tradične dávam pre moju slabosť pre vojnové príbehy. Chápem i priemerné hodnotenia. Čakal som trochu viac, ale sklamaním by som to nenazval. 70%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh o přátelství navzdory dějinám. 1) Mimořádně nadaný (a velmi přitažlivý, dodávám) houslista (druhé dítě bulharských rodičů, oba jsou rovněž houslisty) Elin Kolev (již ve svých 12 létech koncertoval v Carnegie Hall) byl vybrán v konkursu do role Abraši ve svých 14 letech. Všechna hudební čísla ve filmu hrál osobně. 2) Nesedne mi, že Ukrajinci ve filmu hovoří německy. U americké produkce bych se nedivil, ale zde v Evropě bych očekával větší míru empatie. Sovětší důstojníci NKVD se chovají jako Němci a i tak mluví. Inu, co se divím - jsou to Němci...jenom v sovětských uniformách. 3) Zaujala mě i postava velitele SS-Standartenfuhrera Schwartowa v podání 64letého Konstantina Weckera, jednoho z nejoblíbenějších německých písničkářů, skladatele, autora a jak vidět, i výborného herce. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další ryzí německá záležitost, která se sama snaží zodpovědět traumata samotné druhé světové války. Líbí se mi, jak se Němci k tomu všemu postavili. Je totiž vidět, že se snaží naprosto objektivním okem přihlížet na okolnosti tehdejší doby a o tom je vlastně i příběh zázračných dětí, které ale zase tak šťastné dětství neměli. Ve všech ohledech je to ale povedený film, který se chvílemi možná až moc táhne, což je u dramat častý jev. Hudba nádherná, herci naprosto skvělí, o to víc si jich člověk váží, když ví, že to jsou ještě děti no a samotný příběh? Ten snad dokáže napsat jenom samotná válka! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Máme tu silný príbeh o deťoch, ktoré nechceli nič iné len si žiť svoj život bez predsudkov a nenávisti. No dospelí boli proti... Škoda že celé spracovanie na mňa pôsobilo dramaticky mdlo a s veľkým odstupom od postáv, ktoré mimochodom neboli nijak výrazné, vrátane tých detských. Chcelo to väčšiu dramatickú hĺbku jednotlivých situácií a väčší ponor do postáv. Verím tomu, že v tom prípade by emotívna stránka snímku bola niekde inde. Takto ide len o pohodlné pozeranie obohatené o pár hudobných scénok, celkovo však nečakajte žiadnu inú pridanú hodnotu alebo nejaké výraznejšie dramatické opojenie. Len priemer. 60/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma, ale len s malou dramatickosťou. Myšlienky, ktoré chcel film riešiť boli položené správne a správne vyložené. Deti sú tým zrkadlom pre dospelých, pretože nerozlišujú ľudí podľa iných kritérií, ako je dobro a zlo. Ale celkovo to bolo bez toho zásadného prežívania divákom. Bez toho pocitu, vďaka ktorému si film zapamätáte nadlho, ak nie navždy. Tu to chýbalo a pri tom množstve vojnových drám sa snímok len stratí a dostane do zabudnutia. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Napriek tomu, že sa celý dej filmu odohráva na Ukrajine, prebiehalo natáčanie výlučne v Nemecku, a to okrem iných miest aj v metropole Berlín či Brandenburgu. (MikaelSVK)
  • Film je venovaný pamiatke viac než 1,5 milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas 2. svetovej vojny. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama