Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (2 421)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Čisté pokračování, které k řemeslné dokonalosti nabízí sympatické hrdiny nové generace (britský přízvuk je hot!). Krom dětinského nadšení ze šlapající akce zažívám i lehké rozčarování nad závěrečným kroužením nad kopcem a především záporákem, který patrně došel z castingu Harryho Pottera. However - nic se nezměnilo, ale tenhle film už jsme všichni viděli. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ach ta očekávání…krotil jsem je, co to šlo. A zároveň se pokoušel ignorovat fakt, že „Otec“ Lucas prospal tu správnou dobu na sedmičku, takže na některé dějové věci již nedošlo…ale s potěšením můžu konstatovat, že není třeba plakat nad rozlitým mlékem. Abrams totiž udělal z (citelné) nouze ctnost a spolu se scénáristy posunul příběh dál a jinam. Což ovšem neznamená, že se fanouškům původní šestky epizod tvůrci odcizili, právě naopak. Nepokrytě sázejí na diváckou nostalgii, využívají osvědčených konceptů, ale přitom přidávají i něco nového. To vše k mé spokojenosti. Jistě ne absolutní, ale té stejně dosáhnout ani nešlo. Takže do příští epizody musím rozdýchat 3 věci; sundání masky (chápu potřebu „polidštění“, ale stejně…), světelný meč (očarovaný asi samotným Lukem, neb kdo ho popadl, uměl s ním hned zacházet…stejně tak se Silou), no a pak mi tu chyběl Lando (jehož představitel je stále živý a aktivní, ehm). Jinak ovšem velké nadšení a zoufale neobjektivních 5* navrch (co taky čekat od někoho, kdo dal plný počet i 6 předchozím dílům, že). ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak nám Džej Džej kalkuloval, kalkuloval a kalkuloval a nakonec mu vyšlo, že nejlepší bude pro Mikymause, který se brutálně vycinkal na výpalném Jirky Lukáše, ukrást plány Hvězdy smrdí a vyždímat z té neinvence aspoň memoriál artritických gerontů. A to měl, kurva, k dispozici v podstatě nový začátek a mohl v té předaleké galaxii vymýšlet takové vyfikundace! Zbytek magie udělalo píár, otylí pojídači horkých psů, co se i v padesáti stále převlíkají za princeznu Leiu a šermují se při bárbekjů s ostatními kokoty světelnými meči od Hasbra, si patrně z těch popkornově popkulturních odkazů nastříkali do imperiálního bakelitu od téhož výrobce, no a Strýček Skrblík v dresu nejkýčovitějšího kurviče vkusu našich dětí skáče šipky do hromady zlaťáků, přičemž se mu v očích protáčejí přeškrtnutá eska. A přitom jde jen o sice spektakulární, ale sprostý komerčně kalkulativní impotentní plagiát, v němž si ochablý sušický Han a povislá princezna nasmrkali tlustého Merylyn Mensna, který je hrozivý asi jako medvídek Pú. Celý ten zmar ještě vhodně doplňuje naprosto prkenná džedáj rytířka alá Hangrgejs a ultimativně nesympatický negroameričan, kterému od začátku nepřejete nic jiného než pár frajerů v bílých kápích a hořící kříž před kokpitem Falkon Milénia. A jsem docela zvědav, jestli se jim Luk Skajvókr dožije pokračovaní, nebo si příště Endy Serkis zase zaglumuje a zaVolkruje. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Je velmi příjemné, že Abrams ctí atmosféru původní trilogii a velmi příjemně ji upgraduje. Absolutně ale selhává ve vývoji hlavních postav a nedokáže využít ty vedlejší, příběh je neskutečně předvídatelný, hlavní záporák zabitý a finální souboj je nejenom neskutečně dementní, ale především režijně i choreograficky absolutně nezvládnutý. Ve finále bohužel spíše zklamání. Jsem velmi zvědavý na finanční výsledky... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $245miliónovTržby USA $936,662,225 Tržby Celosvetovo $2,068,223,624▐ ...tie tržby je riadna paľba... Tržby za predaj Blu-ray v USA $151,539,173║ Tržby za predaj DVD v USA $39,587,660║ Režisér J.J. Abrams vykročil s novými Star Wars VII ráznym krokom vpred. Dokázal prepojiť a ucelene rozšíriť pôsobenie ságy. Jasne že za týmto filmom stojí neskutočne veľký tím ale réžia to udržala krásne pokope udala smer. Tak aby to nič nenarúšalo a fungovalo. Správne začleniť do universa nové postavy. Ustáť stanovený koncept a to sa mu všetko podarilo na výbornú. Samozrejme, že priebeh deja nám pripomenie určite veci, scény z dielov minulých ale kto má rád SW tak si to zamiluje aj na x-krát. Niekoľko krát tu zažijeme príjemné zimomriavky. Hlavne keď sa tu objavia starý známy. Vtedy to má dosť silný náboj a aj mladá krv sa tu dobre zapojila. Vytvorila okolo seba čaro, hlavne nádejné trio Daisy Ridley, John Boyega a Oscar Isaac tu pekne dominuje. A každý ich part zvládajú a strhnú. Na druhú stranu tu máme Kylo Rena v podaní jemnej tváričky Adama Drivera. Toho začnete neznášať, až keď si dá dole tu mierne poškodenú masku. Čím tu máme zas podobu rozmaznaného fracka a lá Anakin Skywalker. Takže tu sympatie by ste hľadal len ťažko. Ako celok tento nový diel pôsobí dobre. Aj keď pár malých výhrad by sa našlo. Týkajúce sa hlavne toho veľkého hologramu, kde som sa fakt nechytal o koho presne išlo. A k tomu ani tá grafika tej osoby tam nebola zrovna ohurujúca. Narozdiel od zvyšku, kde bolo všetko po trikovej stránke priam úchvatné na najvyššej úrovni a v tomto ohľade je veľká šanca aj na Oscara. Veľké plus aj kamera, vizuál. Lietanie na čomkoľvek tu má neskutočné atmosférické grády. Akcia je bravúrna, bola nadmieru prepracovaná. 3D efekt silný aj keď cez tie nové 3D okuliare, čo sa musia zakúpiť za euro, to bolo občas miestami rozmazané, či robilo to obrysy okolo postáv. Slovenský dabing opäť skvelý. __/videl v kine 3D verziu Cinemax TN 2x: 100%/__ __/videl v kine 3D verziu D-BOX kreslo Cinemax BA: 100%/__D-BOX kreslo prinieslo zážitok o kus lepší, vibrácie a nahýnanie kresla podľa aktuálnej akčnej scény, prípadne nejakého zvlášť citeľného úkonu, dodá pri sledovaní silnejší prežitok a hlavne pokiaľ ide o takýto výrazný sci-fi snímok, zvuk Dolby Atmos pri Slovenskej verzii nebol tak výrazný ako v IMAX sále, tam to bola iná paľba, tam tie priestorové zvuky mali iné grády __/videl v kine 3D IMAX verziu Cinemax BA: 100%/__taktiež veľké plus pre IMAX je veľký obraz a úžasné rozlíšenie, čím vyniknú prepracované triky a celkovo malebné scénky kde sa dej odohráva, obraz-veľké zakrivené plátno sa dal bez problémov sledovať aj keď sa sedí trochu viac z boku, skôr trošku viac som čakal od vyniknutia 3D rozmeru, ktorý bol len o niečo lepší než v klasickom Cinemaxe, ale zas pri leteckých súbojoch to bol neskutočný zážitok ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • Na prilbe, ktorú si Rey (Daisy Ridley) nasadí na planéte Jakku, je v Star Wars abecede Aurebesh napísané meno Raeh (na snímke označené šípkou), čo sa vyslovuje podobne ako Rey. Dosmit Raeh bola pilotka Rebelov z časov boja proti Impériu. (Ludo444)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama