Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

  • USA Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (více)
Trailer

Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot... (Bontonfilm)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 568)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé "zakončení" celé ságy - spojovací můstek mezi novou a starou trilogií - jaký si jen divák může přát. "Pomsta Sithů" má výrazně jinou atmosféru než předchozí dva díly (Skrytá hrozba a Klony útočí), mnohem temnější ladění filmu jen prospívá; stejně jako zúžení počtu postav - scénárista Lucas se zaměřil jen na nejdůležitější charaktery své vesmírné "pohádky" a udělal jen dobře. V epicentru samozřejmě stojí Anakin Skywalker/Darth Vader, jehož přechod na Temnou stranu byl sice zbytečně zkratkovitý, nicméně Hayden Christensen si s touto složitou a náročnou postavou poradil zdatněji než minule. Dalším významným plusem je bezchybná hudba Johna Williamse, která ještě umocňuje dramatičnost vrcholných scén. Sladkým bonbónkem, který pak činí z "Pomsty Sithů" nezapomenutelnou událost je vizuální stránka. Troufám si tvrdit, že "Star Wars" jsou absolutní technickou špičkou, co se vizualizace týče a i kdyby pro nic jiného, než pro tohle, stojí za to velké plátno (respektive 150 Kč za lístek). Mimochodem, nebylo by na škodu kvůli některým scénám (například hned úvodní bitva) převést "Pomstu Sithů" do IMAXu. Jen jedno mne u této epizody mrzí - ten samý smutek jako u Návratu krále Petera Jacksona - že už je konec a že už se nemám jako divák na co těšit a o čem spekulovat. Zbývá jediné, stále si mohu pouštět všechny díly a donekonečna se nad nimi rozplývat. Nejméně epizody III, IV, V, VI jsou toho hodny. DRUHÁ PROJEKCE : nedalo mi to a když jsem napoprvé viděla "Pomstu Sithů" s českým dabingem, musela jsem ji vidět i v originále s titulkami. Ověřila se mi stará pravda, že originál je podstatně lepší než dabing. Navíc jsem si ale mohla vychutnat jednotlivosti Epizody III, které dohromady tvoří úchvatný celek. Obzvlášť geniální je hudba ve vrcholných soubojích Obi-wana a Anakina na Mustafaru + Yody a Palpatina v Senátu. Naprosto úžasná je obrazová představivost a fantazie Lucase režiséra s jakou stvořil svůj vlastní vesmír. Co mě však potěšilo při druhé projekci nejvíce je to, že se naprosto rozplynuly moje představy o tom, že se možná budu nudit, když znám dopředu celý děj. Epizoda III je prostě strhující od začátku až do kobce. Ještě jednou musím také vyzdvyhnout herectví Haydena Christensena. Ale nejen jeho - Ian McDiarmid je záporák k sežrání! Jen je mi líto Natalie Portman, ke které se Lucas zachoval macešsky, protože její dialogy jsou skutečně příliš triviální. Nakonec ale potěší některé příjemné narážky na původní trilogii...Pro některé filmy je prostě 5* málo... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Příjemné epické omalovánky, které leckomu před těmi deseti lety samozřejmě nesedly. Neříkám, že by se v podobném stylu mělo pokračovat, ale neni třeba nač zapomínat. Tolik soubojů s lightsabery ve staré trilogii rozhodně nebylo. Oh yeah, zasloužených 87%, ačkoliv mě toto hodnocení mírně leč mile, překvapuje. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Epičnost na druhou je ve třetí epizodě, která je zároveň šestou, po sobě, natočenou, opravdu více než zjevná. Mám pocit, že George všem nakecal, že první trilogie v sedmdesátých letech nešla natočit, ale zároveň to udělal schválně, aby na oné epičnosti vystál celou její dosavadní slávu. Což se vlastně nakonec také stalo. Pamatuju si, že když jsem se tenkrát do té novější trilogie pustil, tak po druhé epizodě jsem byl hodně nejistej s tím, co přijde ve třetím díle. A třetí díl taky začínal poměrně rozvláčně. Druhá polovina filmu je ale naštěstí nekonečný nářez, který nejenom, že představí převtělení Anakina do Dartha Vadera, ale také v ní vznikne solidní množství scén, na které fanoušci čekali dvě desítky let, a na které se jen tak nezapomene. A to i přesto, že všichni moc dobře už tenkrát věděli, co se stane a stejně se neubránili toho napětí, které třetí epizoda skrývá. Za mě absolutní vyvrcholení, u kterého je potřeba přečkat první půl hodinu politických blábolů, abyste si mohli užít herecké převtělení Haydena Christensena v jednoho z nejmocnějších sithů tehdejší doby. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Epizoda III je zoufalou fugou, ve které se bloudící torzo řádu Jediů snaží poslepovat, co se dá, aby skončilo v naprosté deziluzi a agónii. Lucas sice dopřává divákovi plnými hlty svou velkolepou trikovou akci, ale téměř od počátku filmu stupňuje zlou předtuchu a zesiluje temný podtón, který zvukově i vizuálně vyvrcholí ve scéně, kdy Anakin v opuštěném Chrámu Jediů činí fatální rozhodnutí – pomoci svému svůdci Palpatinovi. Ačkoli je George Lucas režisérem veskrze průměrným, právě tato scéna a několik dalších (zejména likvidace Jediů) patří k emotivně nejsilnějším v celé šestidílné sérii. V Epizodě III se mu daří udržet rytmus i tempo, které ke konci bravurně stupňuje až do divokého staccata beznadějných scén, které tvoří pomyslný vrchol nové trilogie. Je v nich nezvykle naturalismu a zcela souzní s novou atmosférou, kterou Star Wars dostaly jednak novými epizodami, především však ale sérií počítačových her. Dojem je monstrózní, naléhavý, bezprostřední. Není mnoho co dodávat – Pomsta Sithů je důkazem toho, že všechny ty zaškobrtnutí předchozích dvou filmů stály za to, neboť udělaly předmostí opravdu velkolepému finále. Výtky – akční scény jsou až příliš natahované a trpí klasickým vizuálním obžerstvím digitálního věku, jehož je Lucas vůdčím duchem. Až příliš barev a efektů ústí v nepřehlednost. Hudba Johna Williamse tak trochu ustrnula, nicméně v klíčových momentech funguje. Ano a pak několik reminiscencí na neuvěřitelně škrobené milostné dialogy. Ale velmi málo. Málo na to, aby dokázali zruinovat epizodu, která se skutečně ve společnosti Nové naděje a Impéria vrací úder nemusí stydět. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nechám se opít rohlíkem u alespoň jednoho ze tří filmů. Jakmile ale někdo otevře pusu, začínají se mi drát do očí krvavé slzy, jak je to politování hodné, a motivace postav jsou směšné. Za řeči o epickém vyvrcholení ságy a nějakých temných emocích bych lidem ubližoval, je to pořád pastelková debilita odtržená od jakkoliv uvěřitelných emocí, jen tentokrát není používána žlutá pastelka jako v jedničce ani růžová jako ve dvojce, ale tmavě modrá. Ke konci, kdy se to dvacet minut mydlí za doprovodu epické hudby v naprosto nesmyslné choreografii, už ale můj mozek začal kolabovat, tak jsem si to alespoň trochu mohl užít. 2 a 1/2 ()

Galerie (212)

Zajímavosti (148)

  • Hneď na začiatku filmu, ako kamera zhora sníma vojnovú loď Republiky, vidíme pod loďou pokojný povrch planéty Coruscant. Ale hneď na to, ako okolo lode preletia stíhačky Obi-Wana Kenobiho (Ewan McGregor) a Anakina (Hayden Christensen), sa už pod vojnovou loďou bojuje v plnom prúde za prítomnosti desiatok ďalších vojnových lodí. (AxelWers)
  • Vulkanická planéta Mustafar bola navrhnutá, aby pripomínala Lucasovu víziu pekla. (klayman)
  • Samuel L. Jackson (Mace Windu) tvrdí, že na meči jeho postavy bylo vyryto "Bad Mothefucker". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

29.05.2020

Báli jsme se toho, a už je to tady. Jen co HBO Max svolila, aby režisér Zack Snyder dokončil Ligu spravedlnosti ke své spokojenosti, požadují nyní fanoušci řadu dalších děl, které napoprvé podle nich… (více)

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

29.09.2019

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy již delší dobu slibovala, že do světa Star Wars hodlá brzy přivést více ženských autorek. Na filmové frontě se jí to zatím tolik nedaří, vzhledem ke změně strategie… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Reklama

Reklama