Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtvrtý díl slavného vědeckofantastického seriálu se odehrává na Zemi v blízké budoucnosti. Díky podivné chorobě vymřou psi a kočky a jejich místa v lidských domácnostech zaujmou opice. I když jsou inteligentní, lidé s nimi zacházejí jako s otroky. A tak dojde jednoho dne ke krvavé vzpouře... (Guild Home Video)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Perverz 

všechny recenze uživatele

Jak? Jak se dostaly opice k moci? Jak to všechno začalo, a proč? O tom je tenhle film. Thompson už zde dost pokulhává, s třetinovým rozpočtem oproti prvnímu dílu, ale slušným námětem, a scénáristou původních předloh Paulem Dehnem, to J.Lee moc nezvlád. Děj navazuje ne ten předchozí, odehrává se o dvacet let dopředu. Já vím že to prostě filmově v podstatě stojí za piču, ale za mě je planeta opic a celá tahle série super sci-fi, vždycky se do toho zafarám. Stopáž krátká, rychle to utíká. Na moje opice to nemá, ale pořád slušný průměr. CESAR!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sice se odehraje vcelku slušná opičí revoluce (s několika scénami na úrovni současné trilogie), ale na můj vkus je moc zkratkovitá a zároveň nejednoznačná. Všechno se semele tak rychle a divák má problém s tím, komu vlastně fandit (jestli tedy někomu) a co si o tom všem myslet... Jako by ani sami tvůrci nevěděli. Caesar je spíš Hitler než Spartakus a navíc film odporuje myšlence původní Planety opic, ve které si člověk vše zničil sám a až potom převzaly vládu opice. ()

Reklama

strikeman 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl se očividně snaží trumfovat v nonsensech nad trojkou, a to poměrně úspěšně:-) Btw: nejúčinnějšími zbraněmi lidí na konci 20. století jsou pušky, samopaly a hlavně obušky, lidé absolutně nerozumí zcela primitivní válečné taktice a nechají se porazit a ovládnout jednou chytrou opicí, která svým intelektuálním pohledem do očí ostatních jim telepaticky vnukne schopnost organizovaného boje. Opice zlikvidují lidstvo a jeho svět za použití převážně sečných a bodných chladných zbraní:-)))))) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento díl už za 3. částí Planety opic docela dost zaostává. Na scénáři je už notně poznat, že se začalo vařit z vody. Ale jako náznak proroctví Ziry a Cornélia, proč ne? Stopáž není nijak závratně dlouhá a určité napětí a spád to má. Začátek je velmi působivý, zato konec vypadá hodně lacině a uspěchaně. Zdálo se mi, že se revoluce ve prospěch opů otočila nějak moc snadno. Ale chápu, že se jednalo pouze o převrat v jednom městě. Přesto mohlo být na obou stranách bitvy nasazeno více osob (k tomu jsou však potřeba finance a ty v tomto případě chyběly), jinak akční scény byly docela na úrovni. I dialogy jsou celkem slušné, obzvlášť ten poslední. Hudba, tentokrát v podání Toma Scotta, je opět grandiózní. Herecké obsazení už není tak výrazné, ale účast Roddyho McDowalla je potěšující, stejně tak jako za šimpanzí maskou šibalsky pomrkávající Natalie Trundy. Já byl v rámci možností spokojen a tak nízké hodnocení mě překvapuje (např. hodnocení na IMDb je 60%), což se mi zdá tak akorát. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dobytí Planety opic by nebyl až tak velký průšvih a myslím, že by vlastně mohlo jít o přijatelný žánrový snímek, kdyby mu nepředcházely tři filmy a výborný román. Z pohledu žánrových fanoušků je to už pochopitelně hodně vyčpělé téma, které je navíc přežvýkané a silně se vzdálilo od myšlenky románové předlohy. Přitom scénárista zůstal stejný, jenom rezignoval na původní nápad a napsall jednoduše alegorii na politickou atmosféru konce 60. let, tedy na rasové nepokoje a politické bouře proti establishmentu. Opičí masky jsou pouhými rekvizitami a děj předchozích filmů je pouhým východiskem. Jenže fanoušci a diváci byli jednoduše už příliš unavení a film měl hodně podhodnocený rozpočet. Pominul i na některé logické zákonitosti příběhu. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (13)

  • Exteriérové futuristické scenérie, jež vidíme ve filmu, nejsou pouze filmové kulisy. Společnost Twentieth Century Fox hledala v tu dobu pro natáčení filmu výhradně budovy a náměstí s futuristickou high-tech architekturou. Tohoto cíle dosáhla až nalezením lokace v dnešním komplexu "University of California" (UCI). Úvodní scéna ve filmu, aukční pasáž a výcvikové sekvence byly natočeny v prostorech v dnešního komplexu sociálních věd. (FIBO)
  • Inspirací pro film byly rasové nepokoje v USA na počátku sedmdesátých let. Režisér Thompson chtěl snímek zobrazit jako konflikt barev - proto lidé ve filmu nosí spíše tmavé, černé oblečení, zatímco opice jsou oděny ve výrazných barvách. (fiLLthe3DD)
  • Snímek měl původně obsahovat mnohem více krve a násilných scén (jednalo se o záběry na zkrvavené mrtvoly opic a policistů), avšak záběry byly vystřiženy kvůli cenzuře. Původní verze snímku byla temnější, po přepracování se však lehce odlehčil tón filmu (např. scéna, kdy se lidé vzdávají a sklánějí zbraně byla puštěna pozpátku – v originální verzi lidé zbraně naopak zvedali na znamení toho, že kruh násilí pokračuje dál). Zajímavostí také je, že pokud by byl původní konec brán v potaz jako oficiální, neodpovídalo by to návaznosti na další díl (1973), v němž je Caesar popisován jako vůdce, jenž opice a lidi zavedl na klidné místo, aby zde pospolu žili v míru a harmonii (v původně natočené finalní scéně tohoto dílu se totiž Caesar jako takový lidumil neprojevil, avšak i jeho závěrečná řeč si prošla přetáčkami). Řada původně vystřižených scén se objevila na Blu ray disku. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama