Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

H34D 

všechny recenze uživatele

12 opic je film, u kterého superlativ "geniální" není jen frází, nýbrž skutečným přívlastkem. Jak jinak totiž popsat příběh tak chytrý, sofistikovaný, smysluplný a ucelený zároveň? Vyprávění je natolik hutné, že k jeho plnému vstřebání je třeba víc, než jen jedno zhlédnutí. Jeho podařeným aspektem je také moment, kdy hl. postava začne zcela obracet názor na své vlastní myšlení, čímž vzbuzuje pochyby i v divákovi a vybízí ho aktivnímu domýšlení alternativ příběhu. Další pevnou oporou jsou excelentní herecké výkony (bože můj, Pitt!) a třešnička na dortu v podobě ústřední melodie, která se automaticky asociuje ke skvělé dramatické a lehce šílené atmosféře... 10/10 ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Totální mindfuck :) Parádní snímek a opět jeden z mnoha legendárních devadesátkových klasik. Zejména musím ocenit Bruce Willise, který dokázal přesvědčivě zahrát totálního psychopata a snad ještě víc Brada Pitta...který je...jednoduše bezkonkurenční magor, posuďte sami a jistě mi dáte za pravdu. Možná jeho nejlepší výkon kariéry a to počítám i Finchera...90% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ja nie som blázon.“ – "My to slovo nepoužívame.“ – "Ale máte ich tu veľa.“ Totálny psychonáhul! Provokatívny (post-apokalyptický?) sci-fi triler berúci dych od prvých sekúnd tajomnými bielymi retrospektívami, brutálnym hudobným sprievodom (čosi také sa vo filmoch fakt nepočuje často) a nepredvídateľným scenárom (od medveďa a cez kondómové skafandre, až po šokujúcu záverečnú pointu). Výrazným plusom je v dobrom nepríjemná a vysiľujúco na divákovu psychiku pôsobiaca temná atmosféra. Miestami je to neskutočne naturalistická sila. Strhujúce herecké výkony: plešatý akčný Bruce Willis nevie nikoho zbiť a z kútika úst mu tečú sliny a adonis Brad Pitt sa prevtelil do pošukovskej úlohy neškodne (?) utáraného magora. Dráždivé a hodné zamyslenia o stave tohto sveta (padajú hlášky mizantropicky hrubého zrna „Ľudstvo si zaslúžilo vyhynúť.“) a cestovaní časom a priestorom (1917). O tom, že 9O. roky boli v rámci kinematografie istým spôsobom úžasné, vypovedá i fakt, že takýto šialene neprispôsobivý a až nepríjemne nedivácky film pri rozpočte 29 miliónov tých miliónov na celom svete trhol nádherných 168. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělej skvělej skvělej film. Něco tak napínavýho a promyšlenýho jsem snad neviděl. Vemte si že v tomhle filmu nenajdete zádrhel!!!!!!!!!!!!! K tomu přičtěte skvělé výkony všech a superskvělého Brada Pitta a máte film na který se jen tak nezapomíná. Z celého filmu naprosto čiší režijní styl a ujetost Terryho Gilliama (zvlášť v budoucnosti tam se Terry vyblbnul) no a ten konec!!! Někoho zklame někoho ne (patřím k té NE skupině) ale vlastně to mohlo skončit jedině tak. Prostě celý tenhle film obrovsky zapůsobí, jen by mě zajímalo jak by to dopadlo kdyby použili Terminátora. :-) ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Film, který na konci filmu Dvanáct opic James (Bruce Willis) s Kathryn (Madeleine Stowe) zhlédnou v kině, je Vertigo (1958) od Alfreda Hitchcocka. Oba hlavní protagonisté sledují scénu, v níž Scottie (James Stewart) a Madeleine (Kim Novak) stojí v parku; Madeleine se dívá na letokruhy padlého stromu a rozpomíná se na události z minulého života: „Tady jsem se narodila… A tady jsem zemřela. (Siriuss)
  • Šváb, ktorého James Cole (Bruce Willis) vezme ako vzorku z povrchu, je druh rodu Gromphadorhina. Pôvodne sa vyskytuje na ostrove Madagaskar a v zimných podmienkach, ktoré panujú vo filme, by neprežil. (Z0oMb3E)
  • V januári 1996 bola spoločnosť Universal zažalovaná architektom Lebbeusom Woodsom za použitie jeho ilustrácie z roku 1987 vo filme bez povolenia. Súd rozhodol, že miestnosť zo scény, kde je Cole (Bruce Willis) vypočúvaný na stoličke visiacej na stene, plagiovala Lebbeusovu prácu. Universal mu musel zaplatiť šesťciferné odškodné. (Arsenal83)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama