Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 2

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (123)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Bylo mi líto zúčastněných herců, kteří neměli sebemenší šanci ukázat své schopnosti, a koneckonců i mě samotného, jenom kvůli samotnému dívání se. Schválně jsem to ale vydržel, protože jsem čekal, že se něco nakonec přeci jen stane, marně. Děj po celou dobu plave na povrchu a nevynoří se z něj žádný kousek, který by stálo za zmínku a i informace jsou odhalovány poskrovnu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nepříliš přehledné životopisné drama o dvou lidech, kteří tvořili internetovou informační revoluci. Benedict Cumberbatch vystřihl dalšího asociála, na které se skoro specializuje, a Daniel Brühl mu byl rovnocenným parťákem v roli postavy, podle jehož knihy je film natočen. Bill Condon už natočil několik velmi dobrých filmů, ale tenhle příběh se mu poněkud rozsypal pod rukama. Výsledek neurazí, ale ani nenadchne. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kauzu WikiLeaks jsem sice vnímal, ale zvláštní pozornost jsem jí nevěnoval, takže jsem mylně očekával thriller, ve kterém se dvojice Assagne-Berg žene za odhalováním jednotlivých kauz, přičemž jim na paty šlapou pohůnci mocných, kteří chtějí jejich řádění zamezit. Ale tohle byl jen dlouhý a nudný zmatek se špičkovým mezinárodním obsazením, ze kterého občas probleskla informace o nějakém skandálu. Upřímně řečeno měl jsem velké potíže vůbec to dokoukat. 15% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Okolnosti vzniku a působení WikiLeaks jsou určitě zajímavé, jen mi přišlo, že film tak trochu klouže po povrchu a jakoby se bál jít více do hloubky. Místo toho se zaměřoval na hašteření (plynoucí z rozdílných názorů) mezi hlavní dvojicí. Na druhou stranu je to ale podané poměrně přehledně a pro běžného smrtelníka je to velmi dobře stravitelné. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

J. S. Mill ve svém díle On Liberty píše, že lidé by měli názory slyšet od těch, kteří jim věří, protože jen tak budou prezentovány v té nejvěrohodnější, nejpřesvědčivější podobě. A nehledě na to, zda osobně s Assangem souhlasím nebo ne, jsem si během The Fifth Estate několikrát pomyslela, jak lepší by ten film mohl být, kdyby se na něm podílel někdo, kdo se s myšlenkami hlavního hrdiny ztotožňuje. (Oliver Stone je samozřejmě první osobou, která mi přišla na mysl.) A také někdo, kdo má alespoň trochu vypravěčského talentu a ví, jak strukturovat příběh. Takhle je z toho totiž jen nevýrazné, zmatené dílko se zbytečnými metaforickými scénami. Benedict Cumberbatch se v něm sice své role zhostil dobře, s lepším scénářem mohl být ale geniální. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Postava „Ziggy“ je založená na dobrovoľníkovi WikiLeaks Sigurdurovi Thordarsonovi, ktorý sa neskôr ukázal ako informátor FBI. (Arsenal83)
  • Během natáčení musel Benedict Cumberbatch nosit tři různé paruky, falešné zuby a modré kontaktní čočky, aby odpovídal fyzickým vlastnostem Juliana Assange. (Zdroj: wikipedia.org) (s.m.43.)

Reklama

Reklama