Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 2

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (123)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

J. S. Mill ve svém díle On Liberty píše, že lidé by měli názory slyšet od těch, kteří jim věří, protože jen tak budou prezentovány v té nejvěrohodnější, nejpřesvědčivější podobě. A nehledě na to, zda osobně s Assangem souhlasím nebo ne, jsem si během The Fifth Estate několikrát pomyslela, jak lepší by ten film mohl být, kdyby se na něm podílel někdo, kdo se s myšlenkami hlavního hrdiny ztotožňuje. (Oliver Stone je samozřejmě první osobou, která mi přišla na mysl.) A také někdo, kdo má alespoň trochu vypravěčského talentu a ví, jak strukturovat příběh. Takhle je z toho totiž jen nevýrazné, zmatené dílko se zbytečnými metaforickými scénami. Benedict Cumberbatch se v něm sice své role zhostil dobře, s lepším scénářem mohl být ale geniální. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Keby Julian Assange nebol idiot v tom, že nechcel editovať získané informácie, čiže by sa dostávali von s nimi aj mená informátorov, mohol byť WikiLeaks už niekde inde. Identita všetkých informátorov a hekerov takéhoto typu by mala byť chránená. Napriek tomu cenzúra, ktorá WikiLeaks zahalila, je neuveriteľná. Film mi ale nebol sympatický a herci sa mi javili príliš afektovane, jediným plusom mi bola Alicia Vikander, ktorá hrala Bergovu frajerku. Berg je svojim spôsobom rovnaký egocentrický karieristický maniak ako Assange a to je ten dôvod, prečo v takýchto kruhoch pseudointelektuálov, potenciálnych géniov, kde každý chce byť alfa, sa nič nedotiahne do konca, a myšlienku zničia sami jej tvorcovia. ()

Reklama

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Hmm vypadá to, že jsem jedna z mála komu se tenhle film líbil a tím myslím jako kurva hodně líbil. Nevím jestli je to Benedictem nebo tématem, každopádně mě tenhle film hodně zaujal a to i přesto, že jsem tak půlce věcí co tam řekli nerozuměla. Taky si nejsem zrovna jistá do jaký míry je příběh založenej na pravdě, každopádně je podanej úžasně a to mi nějakým způsobem v tomhle případě výjimečně stačilo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co je na tom filmu tak špatného, že tu má relativně slabých 62 procent? To, že není, respektive nemusí být podle pravdy? Jasné, Wikileaks byl web, který dal na pravdu a nic než pravdu, zatímco tenhle film pracuje s námětem a dělá si s ním co chce, hlavně aby filmařsky bavil a diváci neupadali do letargie. Přitom ale Benedict a Daniel byli skvostní! Stejně tak, jako se tvůrcům povedlo vstoupit do světa tohoto tématu. Sice mi toho moc neřekli (byť přeskakovali z jednoho tématu na druhý), ale pořád řekli dost na to, abych si dokázal udělat představu, co se zhruba stalo a komu Julian Assange šlápnul na kuří oko. Ono přeci jen, zveřejnit fakta, která způsobila pád islandské ekonomiky a zveřejnit americké diplomatické depeše je přeci jen jinej level. Z filmu je nicméně patrné, že Julian je sebevědomej magor, protože jinak by nikdy nedokázal to, co dokázal a také fakt, že na americkou diplomacii se prostě nešahá. Amíci jakýkoliv náznak útoku na jejich stát trestají smrtí a je jim vlastně úplně jedno kdo je proti nim...ale to už je zase diskuze na jiné téma a v jiné době. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

WikiLeaks představuje takovou rychlo exkurzi kolem dění, vzniku, průběhu a vlastně i konci této webové stránky, ovšem skutečně rád bych zdůraznil výraz rychlo, jelikož do těch dvou hodin tvůrci napěchovali tolik informací a postav, že se vlastně jedná jen o takový více než povrchový nástin veškerých událostí, spojených s existencí této stránky, takže na nějakou hloubější studii ať už jakéhokoliv momentu, natož pak postav může divák rovnou zapomenout, a zároveň je nutné podotknout, že i celé to zpracování mi přišlo až příliš ,,černobílé,, , čímž mám na mysli především až naivně rozdané charakterové karty ústřední dvojici hrdinů, z nichž jeden byl ryze kladná postava, a naopak ten druhý působil jako totální arcipadouch, ale že by tomu takto bylo i ve skutečnosti, tomu nemůže věřit snad nikdo. Nehledě na to, že si tento fakt zřejmě uvědomovali i samotní tvůrci, takže se v závěrečném epilogu pro jistotu pojistili, že to v podstatě ale ani takto vlastně vůbec nemuselo být a ať si vybere pravdu sám divák, což považuji jako upřímně za dost ubohý tah. Co se jinak třeba spádu týče, ten nelze filmu vytknout, nicméně zrovna v tomto žánru to není zrovna to nejpodstatnější, atmosféra pak působí také poměrně dobře, stejně tak i napětí, ale i zde musím zopakovat, že vzhledem k provedenému zpracování prostě i tyto disciplíny ve výsledku zcela ztrácí na síle a funkčnosti. Závěrem ještě mohu zmínit obsazení, čítající mnoho známých a výrazných jmen, ale ani v tomto ohledu nedošlo k nějaké přesvědčivější události, která by nějak zásadněji změnila celkově matný dojem z celého filmu. Mě zkrátka tato podívaná filmově, a především ani informačně vůbec nezaujala, ani mě nebavila, a myslím, že takto by prostě životopisné, respektive filmy natočené dle skutečných událostí, vypadat skutečně neměli. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Tvůrci filmu se chtěli s Julianuem Assangem chtěli sejít. To ale nešlo, jelikož se nacházel na ekvádorském velvyslanecví v Londýně a odmítl všechny pokusy o kontakt. (morgos)
  • Titulná sekvencia filmu, ktorá zobrazuje históriu spravodajskej komunikácie, vznikala viac ako rok. (Arsenal83)

Reklama

Reklama