Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 9
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 9

Recenze (326)

RedAK 

všechny recenze uživatele

Ano ano, velice ožehavé téma. Zejména když se jej zhostí vrcholoví žurnalisté z iDnesu nebo Novinek a předloží jej uvědomělému národu na Facebook. To se pak rozhořčení občané nakumulují pod článkem a jejich odborná diskuze vypadá zhruba nějak takhle – Titulek na iDnes: „Promluví Snowden v Berlíně o špionáži USA?" Uživatelka Pajushka Ňuník Kwapilová: „Snowden??? To je nějakej příbuznej Džona Sněha? V seriálu se o nikom takovým nezmiňují!!!" Jiná pokladní z Tesca: „:DDDDDDDDDDDDDD" Zedník z Dolních Kotěhůlek: „jžš ty seš fuckt piča, šak snouden je týpek, co podrazil sí áj éj" Důchodkyně Milena: „vÁŽENÝ PANE, nECHÁPU PROČ JSTE NA SLEČNU kWAPILOVOU TAK HRUBÝ!" Pepík Novák: „Vypni si capslock, babko." Blbeček kopírující z Wikipedie: „Ale kdeže, hlupáci, Edward Snowden přece do tisku vynesl informace o masivním a před veřejností utajovaném celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA." Členka skupiny 'Transparentní internet pro všechny!': „Cože? To znamená, že mají přístup třeba k mým ímejlům?? Jakože vědí, co si objednávám na Mimibazaru?? No to snad ne!!!" Bydlenka na mateřské, ve volných chvílích věnující se advokacii: „Ovšem to je hrubé porušení práva na soukromí, též listiny základních práv a svobod, dále všeobecné deklarace lidských práv a v neposlední řadě třetí Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci! S tím musíme něco dělat!" – No, a takhle tam rozumují ještě den dva a nakonec se přesunou pod nový článek o italském referendu a jeho dopadu na evropské investory. Jaká škoda, že jim někdo nevyzradil i zbytek pravdy. Všichni jim říkají A, ale k Bé už se nikdo nemá. Holt to budu muset udělat já. Vím, pro některé to bude možná velký šok, ale pravdou je, že NIKOHO NEZAJÍMÁ, CO DĚLÁTE NA INTERNETU! Vaše e-maily, kontakty, zprávy, fotky, stažené soubory, historie surfování, dokonce i vaše debilní hesla... všem je to u prdele, nikoho nezajímáte. Já vím, strašně moc byste si přáli, aby zrovna na vás záleželo, ale není tomu tak. Ve výkonu trestu jsem se seznámil s podnikavcem, který sestavil a zprovoznil svoji pervitinovou varnu na základě PDF návodů stažených z internetu. Víte, za co seděl? Za řidičák. Schválně si zadejte do googlu požadavek - ideální věk pro natáčení dětské pornografie - já to dělám už léta a zatím se nestalo absolutně nic. Maximálně jsem se dozvěděl, že děti ve třetí a čtvrté třídě mají nejlepší předpoklady pro filmovou kariéru. Zkrátka a dobře, u 99,9 % lidí je naprosto jedno, co na internetech dělají. A paradoxně oni pak nejvíc piští, vřískají a protestují, když se jim podaří přelouskat další článek o vládní špionáži. Aby se o vás někdo skutečně zajímal, nejspíš byste musel být mimořádně vypatlaný člen organizace ISIS, který posílá kamarádům smsky typu: „Ahoj teroristo! Nemáš chuť dneska vyhodit něco do vzduchu? Co takhle autobus linky 135 vyjíždějící v 13:05 od Florence? Buď tam, bude to bomba!" Ovšem ani v tomto případě si nejsem výsledkem tak úplně jist. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, ze kterých lehce mrazí v zádech, přestože v něm snad není nic, co bychom snad o této záležitosti mohli nevědět. Je tu totiž stále otázka, zda je vůbec možné dosáhnout nějaké změny, jíž přiživuje také toto přiměřeně ostré, i když trochu překvapivě ne úplně jednostranné vyprávění, které se nezaměřuje jen na fakta, ale nevyhýbá se ani osobní rovině a vnitřním rozporům člověka, jenž je pro jedny nepochybně hrdinou a pro jiné možná zrádcem. 85 % ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Velice ožehavé téma, kde si neumím představit nikoho jiného než Olivera Stonea, kdo by se takového materiálu měl chopit. On ty filmy odehrávající se na novinářském pozadí či politickém rozhraní umí podat s citem pro detail a tak, aby se divák zamyslel vůbec nad tím, co se děje na plátně. Samotný film se snaží jevit jako velice promyšlený a chytrý, tudíž zde očekávejte hodně pojmů, u kterých si vylámete zuby nad jejich významem, na druhou stranu se zde věnuje i dost postavě Snowdena, jeho vnitřnímu boji, jeho uvažování o tom, co je vlastně správné a co už ne. Všem těm ajťáckým řečím jsem samozřejmě nerozuměl, ale Oliver Stone film pojal takovým stylem, že mi to ve výsledku vlastně ani tak nevadilo. Párkrát jsem během sledování dostal chuť zničit veškerou svou vlastněnou elektroniku, to nahlédnutí pod pomyslnou pokličku dokáže otevřít oči mnoha divákům včetně mě. I proto musím ocenit reálného Snowdena....taková odvaha se často nevidí. Lewitt se této role nezalekl a předvedl jeden z nejlepších výkonů své dosavadní kariéry, také oceňuji Ifanse coby pohlavára v CIA. Zajímavý počin přibližující život muže, jenž se nebál otevřít nebezpečnou Pandořinu skříňku. Za mě dávám 80 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film je zaujímavým prípadom na plátne, nemení to ale môj názor na Snowdena, že je to blázon. Úplne zbytočne si zničiť kariéru a život a takmer žiadnou možnosťou žiť vo svojej krajine kvôli blbosti, ktorú nijako nemôže zmeniť. Americké bláboly, že ľudia chcú svoju slobodu späť, sú v roku prepuknutia prípadu 2013 úplne scestné. Ľudia radi šmírujú a sú dobrovoľne šmírovaní a nezmení to žiadny jedinec. Každá vláda bude ľudí sledovať a s technologickým rastom to bude len a len horšie. Boj Snowdena je teda boj s veternými mlynmi a chlapec sa na to mal vyslovene vysrať. Z hereckých výkonov je tu Nicolas Cage úplne zbytočný, Gordon- Levitt hrá v pohode a pravdepodobne dokonale kopíruje svoju originálnu postavu. Prekvapila ma Woodley, ktorá po tých Rezistenciách a Divergenciách dokázala, že môže aj hrať pre normálne publikum. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Stonea rozhodně můžu, ale tenhle film je pro mě hned po Noční Talk a Nebi a Zemi třetí nejnudnější. Ono samotné téma je Stoneovsky nosné a opět se tady podkopává americká svoboda. Uvědomuji si že lidé ji dneska vlastně odmítají. V době facebooku na sebe prásknou vlastně cokoliv. Film ovšem řeší spíše samotný fakt, že jsme neustále monitorováni ať se nám to líbí nebo ne. Edward Snowden na tohle více než upozornil a v mých očích je vlastně novodobý hrdina. Bohužel film často není zrovna dvakrát poutavý a hlušiny se zde objevilo obrovské množství. Gordon-Levitt hraje zkrátka ne zrovna divácky vděčnou postavu. Možná ještě někdy v budoucnu se dokopu abych na Snowdena koukl znovu. Ale napoprvé se z nás kamarádi bohužel nestali. 50% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Hned první natáčecí den čekalo na představitele hlavního hrdiny Snowdena, Josepha Gordona-Levita, překvapení. Bez jakýchkoliv příprav se podrobil vojenskému tréninku, který také původně absolvoval Snowden. (ČSFD)

Reklama

Reklama