Reklama

Reklama

Kabir Bedi v úlohe udatného malajského hrdinu Sandokana opäť prichádza. Mladý Grék Teodorius zachráni dievča Janillu, ktorej otca - Sandokanovho druha - zabili sultánovi vojaci. Janilla chce splniť otcovu poslednú vôľu a stretnúť sa so Sandokanom. Teodorius jej pomôže dostať sa do Indie, kde žije Sandokanov priateľ Janéz. Ten je však skeptický a tvrdí, že Sandokan sa po krvavom potlačení povstania stiahol a už nie je ten odhodlaný hrdina ako pred rokmi. Prestal bojovať a stratil o všetko záujem. Janilla sa však nevzdáva a chce sa s ním napriek tomu stretnúť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sandokan je už podle jména legenda, takže jsem si na něj našel náladu a pustil se do něj prostřednictvím tohoto snímku. Od prvních záběrů mi Sandokan přišel příliš levně zpracovaný, souboje byly takové nemastné neslané a ani samotná zápletka mě nějak zvlášť neočarovala. Kladnou stránkou filmu pro mě byla hudba a občasné chybování hlavního hrdiny, což z něj nečinilo žádného supermana. S přihlédnutím na obě strany mince dávám 3*. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ďalšia vyšinutá ikona, ktorá má to šťastie, že o jeho prezretie už mnohí nemajú záujem a jeho hodnotenie spočíva v spomienkach. Keďže bola u nás cenzúra, patrilo Sandokanovi výsostné postavenie. Ja som ho vzhliadol ako malé dieťa, čiže tiež dosť mimo objektívneho diania a rozhodne si už nič nechcem kaziť respektíve naprávať (hodnotenia takéhoto druhu filmu). ()

Reklama

Markussis 

všechny recenze uživatele

Film do jisté míry velice přeplácaný a v žádném případě technicky nějak moc vydařený. Všichni ti, kteří však hodnotí tento italský dobrodružný film dnes již s odstupem několika desítek let, musí pochopit, že se změnila samotná kritéria hodnocení kinematografie vůbec. Zde nejde vůbec o nějaké efekty o nějakou technickou preciznost, nýbrž jde zas a jen pouze o atmosféru. Tato atmosféra je zde docílena folklorem domorodců, prostředím, skvělími herci hrajícími velmi uvolněně a i samotnou legendou Sandokana. Film je zkrátka založen a vůbec se celý nese na atmosféře romantiky sedmdesátých let tehdejší kinematografie. Vše navíc podtrhuje naprosto kouzelná hudba. Tedy film má své kouzlo a určitou poetiku schovanou uvnitř. Pokud osobně mám vkus a nadšení pro tento typ kinematografie, pak ji také musím hodnotit podle takových kritérií. ()

subic 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý. Velká škoda tohohle filmu je, že se na obrazovky českých televizí dostal až po úplném odeznění Sandokanománie, která zasáhla tehdejší Československo někdy koncem osmdesátek a ji já jako dítě jsem lítal v tričku se Sandokanem. Ani český dabing z roku 1995 už je jiný jak původní z osmdesátek. První půlhodina je poměrně plitká, ale pak přijde dobrodrůžo. Zábavný je kámoš Portugalec Yanez de Gomera, který tu v převleku za Francouze, Němce i Rusa drtí nepřítele v týlu. Film určitě neztratil nic z původního seriálu. Akorát že fandou se stanou jen ti, když byli v osmdesátkách děcka, tak jako já, mladším generacím už to nic neřekne a spíš to na ně bude působit dost naivně. A to je jejich škoda. 65% ()

HonzaMag 

všechny recenze uživatele

Film bych opravdu doporučil pouze skalním příznivcům hlavního hrdiny. Stejně jako na seriálu (který ději předchází) se velmi projevil zub času (zde možná ještě znatelněji). Kdo si v osmdesátkách neprožil "sandokanománii", ten stěží vydrží dokoukat snímek až do konce. Rušila mne dost nesympatická představitelka Jamilah (při jejím vyznání lásky Sandokanovi, jsem ho jen hořce politoval ...), občas se opakující záběry (např. útok domorodců na člun) a neskutečně stupidní dialogy - možná je to i způsobeno odfláknutým překladem (např. perlička - "Jamilo, ty jsi zraněná?" "Jsem, protože nemohu utíkat ..."). Protože jsem si kdysi jako dítě neskutečně užíval profláknutý seriál, dávám za 3 hvězdy (jinak bych to viděl tak na 1-2). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • V příběhu je poněkud zarážející, že když v seriálu Sandokan (od r. 1976) Sandokan (Kabir Bedi) nabízí Tremal Naikovi spojenectví, Tremal Naik (Kumar Ganesh) mu odpoví, že je za přátelství s ním rád, ale raději zůstane v džungli se zvířaty. Seriál se odehrává v oblasti Bornea. Film Sandokan se vrací (1977) dějově navazuje na seriál a na začátku filmu Sandokan žije poustevnickým životem v indické oblasti Bengálsko, později se dozvíme, že zde žije i Tremal Naik. (Nick321)
  • Thugové, sekta zabijáků, kterou v seriálu využívají Angličané, skutečně existovala. Od 17. do 19. století přepadávali pocestné a rituálně je zabíjeli převážně uškrcením, přičemž část zabijáků hrála hudbu nebo dělala hluk, aby zabíjení bylo neslyšitelné. Dle Guinnessovy knihy rekordů měli na svědomí 2 miliony vražd. V Indii dodnes existuje policejní odbor pro potlačování sekt tohoto druhu. (Nick321)
  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)

Reklama

Reklama