Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (377)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No já nevím, ale tenhle díl jsem nikdy tolik nežral jako jedničku, dvojku a poklad. Uznávám, že patří k původní trilogii jako dítě jsem z toho konce byl smutnej, ale ne zase tolik jako kdyby sejmuli Oldu i když ho měl původně Battaglia na mušce. měl jsem ho prostě vždycky o něco radši co naplat. Každopádně tenhle film už není až taková hitparáda. Chybí mi tu nějaká zásadní nezapomenutelná akční scéna jako byl v Pokladu přepad Butlerovy farmy v jedničce masakr v Roswelu nebo ve dvojce pyrotechnická extáze v New Wenango. Každopádně oproti těm blbostem který začali po tomhle filmu vznikat je to ještě o level nahoru o tom žádná. Old Shatterhand opět neskutečnej bourák co rozdává pěsti i hlášky. Battaglia řekl bych spíš průměrnej už jsem ho v Mayovkách viděl hrát lepší záporáky. Na druhou stranu jeho Rollinsovi už nikdo neodpáře titul ten kdo poslal do věčných lovišť Vinetoua. takže nadprůměr to je, ale zase taková zásadní pecka pro mě ne.65% ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší díl Vinnetoua. POSLEDNÍ VÝSTŘEL je plný akce a napětí (honička na Vinnetoua, rvačky Old Shatterhanda). Jako malý kluk jsem vždycky na konci odcházel od televizoru, protože jsem nechtěl vidět skon hlavního hrdiny. Dnes už neodcházím. A další díly neměly nikdy vzniknout. "Co se tu děje? Kdo tady střílel?" "Nic, jen jsme se tak bavili." (131.) ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pokud jste podlehli nádhernému a takřka dětinskému patosu neohrožených hrdinů – osvíceného bělocha Old Shatterhanda a ještě osvíceného náčelníka Apačů Vinnetoua – pak jste dozajista vždy sledovali Poslední výstřel s podivným mrazením a tak trochu zatajeným dechem, podobně jako já... Protože jste věděli, co přijde. Je to asi lehce zparchantělé, ale Vinnetouova oběť pro mne navždy zůstane jedním z nejkrásnějších a nejsmutnějších filmových okažiků a ta retrospektiva, která následuje po ní... u té jsem vycedil tolik slzí, že by naplnily Rio Grande po okraj :o)). Poslední výstřel není kvalitní jen díky závěru, je to dobrodružný film se vším všudy a ta poslední rána do hrudi je jen dojemným završením památné série. Smekám skalp... ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Završení Vinnetouvské trilogie se povedlo. I když já k této trilogii počítám ještě film Poklad na stříbrném jezeře. Film je oživen tím, že se část děje odehrává ve městě. Old Shatterhand a Vinnetou mají opět plné ruce a pušky práce, aby zamezili darebákům zabrat indiánské území a rozeštvat je mezi sebou. Konec je však velmi smutný. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Jestli tohle není můj úplně nejoblíbenější díl, kladu si otázku. Jelikož Poslední výstřel je prostě lahůdka, která mě nikdy neomrzela. Vinnetou, Olda, Rolinc a Hawkins jsou prostě báječní a závěrečná scéna "Vzpomínání" je jednou z mých TOP filmových scén. Jako malý jsem u ní často ronil slzy. Nemám co dodat...FSZ = 100% (1/3 with A. :-)) // Další projekce: (25.8.2019) PRIMA HD ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Rollins (Rik Battaglia) je jediným hlavným záporákom v trilógii Winnetou, ktorý nie je ľavorukým strelcom. V oboch predošlých filmoch si môžeme všimnúť, že velitelia zločineckých skupín používajú revolvery ľavačkou. (ČSFD)
  • Když jedou Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) ke guvernérovi do Santa Fe, vidí v dálce před sebou město. Jedná se o městečko ve španělské Andalusii, jehož záběry si režisér Reinl společně s kameramanem pořídili již během natáčení Posledního Mohykána (1964). (hippyman)
  • Zatímco dělníci pro jednu scénu připravovali vory, architekt Vladimir Tadej si zatím klidně plaval v řece Zrmanje, do které se dostal i delfín. Jeden dělník toho využil a zavolal: „žralok!“ Tadej rychle vylezl na jeden z nedodělaných vorů, ten byl ale vlhký a kluzký, pročež architekt spadl a zlomil si žebro. Dělníkovi to ale neměl za zlé, měl smysl pro humor. (mar48)

Reklama

Reklama