Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Po premiéře snímku na brněnské Právnické fakultě prý ve studentech hlodala hlavně jedna myšlenka - tak zlý přece nikdo nemůže být, doufali, že to dokument a režiséři Vaše schválně očerňují. I Vašova dcera až do konce jeho života hledala na svém otci aspoň kapku pozitivního, bohužel docela beznadějně. Je smutné, že existuje někdo, kdo bez jakýchkoliv výčitek si stojí za svými hrůznými činy, ovšem mnohem smutnější - pro nás všechny - je, že náš soudní systém se ukázal naprosto neschopným někoho takového potrestat. O to důležitější je aspoň upozorňovat na tento problém, aspoň pomocí tohoto dokumentu. Sám film je není svým zpracováním nijak výjimečný, na druhou stranu výborně drží myšlenku a pracuje s mnoha zdroji. Na druhou stranu by možná bylo účinnější, kdyby režiséři nechali samotného Vaše více mluvit a více shodit sebe samotného. A naprosto nepochopitelným prvkem dokumentu byl na naprosto zbytečných místech a ne nezbytný komentář pronášející David Černý... ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že už dlouho jsem neviděla větší paskvil. Zprznit takové téma dokáže snad jen novodobý Ústřední výbor KSČ s Davidem Černým v čele. Výrazně převládají jakési úvahy a návody, co si má idiot divák o celé věci myslet. Všechny projevy Vaše střihli ještě dříve, než cokoli souvislého řekl. Nahradili ho ihned jakýmisi blábolivými strejci, kteří o tom jasně vědí víc. Stejně jako kdysi soudruzi. Tím nemyslím potomky popravených ani jiné pamětníky, ale novodobé ideology často ve věku Vašových vnuků. Nebo ty manipulativní komentáře v pozadí a drastické scény zahrané komparsem - co to je? Objektivní pohled nebo propaganda a la Josef Goebbels? A co ta opakovaná adorace Charty 77? Co měla Charta společného s Vašem? Jediné, co mě napadá je, že to asi byli jeho dobří kamarádi, když ho po převzetí moci po roce 89 nechali v klidu dožít téměř sta let s důchodem dvojnásobným průměru a všemi vojenskými hodnostmi. Zatímco Vašovy přeživší oběti byly asi jejich úhlavními nepřáteli, protože dožívaly s podlomeným zdravím, mizerným důchodem a nikdy se nedočkaly spravedlnosti. Celou tuto frašku završil svým halucinogenním tančením a feťáckým vzhledem David Černý, který v celém filmu předvedl jediné. Že mluví tak sprostě, až ho musí vypípávat a že neumí ani kloudně přečíst, co mu tvůrci napsali. Celkový dojem - odpad. ()

Reklama

Ondrus 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o slaboduché fanatické zrůdě jménem Karel Vaš a jeho krutých činech. Dokument také ukazuje velké problémy s naší justicí v socialismu, která ani v dnešní době není ve stavu, v kterém by měla být. Určitě má na tom podíl i desetiletí politických kauz a mentalita justice v bývalém socialistickém československu. Jelikož byl s Vašem natočen někalikahodinový materiál, tak mám pocit, že se ho do dokumentu mohlo dát více a objevuje se tam docela v malém měřítku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům dalo nepochybně značnou práci dát dohromady takové množství materiálu, za to si zaslouží úctu. Že Vaš od samého začátku lže, je nepochybné. Zajímavé by snad bylo zjistit, zda tomu, co říkal, sám věřil. Velice mě obtěžuje nesmyslná přítomnost samozvaného výtvarníka Černého. Je snad příbuzensky spjat s Vašem? Fanatik je zhruba stejný, takže je to i možné. V každém případě chtěl dokument více "učesat," aby byl funkčnější. Škoda, perfektní příprava musela stát spoustu úsilí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet tu narazil na katastrofálne spracovanie. Ako užívateľ vito_s trefne poznamenal: "pop dokument". Ani rozcuchaný, občasne dej stručne komentujúci umelec, mýliaci sa ústavný sudca, začudovaní zahraniční historici, hrané zábery mučenia, udávania a prechodu frontom (tie asi najviac pripomínali zlú insenáciu) nedokázali prebiť dôležitosť príbehu fanatického obhajcu štátneho kapitalizmu (čiže ľudovodemokratického socializmu) a najmä jeho najbrutálnejšej formy, kedy bolo treba tvrdo odstaviť všetky potencionálne pochybujúce mozgy, ktoré mali aspoň náznak mocenských alebo spoločenských ambícií. Pozoruhodná názorová kontinuita a obhajoba 50. rokov z pozície skoro storočného muža, ktorý si zachoval sviežosť mysle (v zmysle nezdementnenia) a jasné vyjadrovanie. Podobné neochvejné postoje, nenarušiteľnosť názorov a verbálne posielanie na šibenicu a do plynu dnes možno badať u viacerých skupín presvedčených obhajcov istých názorov a nepriznaných práv. A nemyslím tým len neonacistov či mladých komunistov. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama