Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pre človeka chodiaceho do fitnesska alebo zaujímajúceho sa o kulturistiku je Pumping Iron niečo ako Biblia. Pochopiteľne je potom Arnie niečo ako Boh. A pre nezainteresovaných minimálne pútavý dokument, zaoberajúci sa kulturistikou všeobecne. Jej hviezdami, filozofiou a pocitom po víťazstve/dosiahnutím svojho cieľa. Ďalej sa nám Arnold predvedie ako veľmi inteligentný, sebaistý a priateľský človiečiek, ktorý to mal v hlave absolútne usporiadané. Bol si istý svojím vrcholom, pretože dal do tejto hry všetko. Arnold si šiel za svojím. Dosiahol Ameriku. Dosiahol post Boha a všeobecne najvplynejšieho muža, ktorý sa značne zapojil do procesu uznania kulturistiky ako športu pre širokú verejnosť. Dosiahol hereckú kariéru, ktorú mu môže kde kto závidieť. A teraz? Guvernér Kalifornie. Áno, chlapík to má v hlave jasné. Chete protestovať?!:o) ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Ukážka Arnieho predností - kupodivu neide o svaly, ale o Arnieho intelekt, ctižiadosť, humor... Arnold bol vždy pred svojími súpermi. Psychologicky a duševne vždy napred s jasnými cieľmi. Pozdvihol kulturistiku na vyšší stupeň a zapísal sa do dejín ako "number one". Príklad toho, že aj sny sa plnia a môžu sa stať skutočnosťou... Tento chlapík je a vždy bude najlepší kulturista na svete, považuje sa za zakladateľa modernej kulturistiky. Podmanil si ľudí vo svete kulturistiky, filmu a teraz dokonca aj politiky. Proste Arnie je téma samá o sebe. Pumping Iron je dokument zachýtávajúci "borca" v akcii, ktorý je ešte stále na scéne. KULT zvaný Arnold Schwarzenegger... 9/10 pekne som to napísal ako z reklamy na chocapic :D ()

Reklama

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Arnold Schwarzenegger je velká osobnost a to ani nemusíme vidět tenhle snímek, ale to je jasné samo o sobě. Ale když se podíváme, tak zjistíme že je to nejen velký Terminátor ve filmu, ale byl i ve skutečnosti. Arnold vypadá jako skvělý, čestný člověk, a tak to taky zůstane. Tady se ale koukáme jeho putováním kulturistickou kariérou, kterou měl naprosto obrovskou a taky si všechny tituly Mr. Olympia zasloužil. Arnolda jen tak nikdo nezastaví! Arnold bude navždy! ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem sníval o vlivných lidech, o diktátorech a tak, o lidech, kteří jsou známí i dlouho po své smrti, třeba jako Ježíš. Bodybuilding je podle něho nejlepší sport na světě, osobně hlasuju pro fotbal a nemyslim si, že by si Messi musel vymýšlet historky o tom, jak kvůli tréningu nepřišel ani na otcův pohřeb, ale kulturistika potřebovala zviditelnit, stejně tak Arnold, protože dneska je zatraceně těžký stát se diktátorem, možná ještě těžší než mesiášem. Zaplať pánbůh za americkou ústavu, díky níž se nedočkáme Herr Schwarzeneggera u kormidla, ona i ta Kalifornie potřebovala oddlužit že jo. Jinak informační hodnota dokumentu se rovná zhruba Arnoldovu intelektu, o kulturistice se mnoho nedovíme, o Arnoldovi jakbysmet. Celým dokumentem se akorát táhnou velkohubý zenový kecy (zdravim Gimpa) a když se po stopadesáté opět objevil detail na ta naolejovaná monstra s výrazem, který mívám občas v sobotu ráno na záchodě, moje rádoby intelektuálně vyprofilované ego málem puklo studem. Kde sou ty časy, kdy si naši tatínci poměřovali přirození? ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stačí vyslovit jméno Arnold... každého na světě napadne jediný muž. Arnold Schwarzenegger. Dokument George Butlera nám dává pohlédnout na největší kulturisty 70. let. Snímek začíná v baletním studiu, kde se Arnold a jeho tréninkový partner Franco Columbo učí správnému držení těla a pózingu pod vedením tanečnice Marianny Claire - výborný tah režiséra Butlera, scéna skvěle zabrala a další den se v novinách a časopisech Time, People a Neewsweek objevovaly fotografie a různé verze Arnolda v podobných pózách... poté se již rychle přenášíme do posilovny Joe Golda, kde dřou všichni tehdejší kulturističtí velikáni - Ken Waller, Mike Katz, Ed Corney, Robbie Robinson a především Arnold Schwarzenegger, který je bezesporu obdivován a uznáván všemi přítomnými. Arnold byl a dodnes je symbolem kulturistiky a nejen, že jeho fyzický vzhled budil výrazný respekt, ale Arnold byl velice silný i po stránce psychické, měl ohromné sebevědomí a často své soupeře udolal ještě před vstupem na pódium... ne však svaly či urážkami, ale svojí psychikou... psychologický boj je zde vůbec často zdokumentováván (Mike Katz hledající modré tričko ukryté Kenem Wallerem, Arnoldův rozhovor s Lou Ferrignem u snídaně)... Arnold neváhal použít svého umu i proti Frankovi - svému tréninkovému partneru a příteli (A:on je jako dítě a až půjdeme do té soutěže - Mr.Olympia 1975 - budu jako jeho táta, bude si ke mně chodit pro rady a já si nebudu dělat hlavu z toho, když mu poradím špatně..)... Arnold často pro pobavení všech svými žertíky zesměšnoval mladší cvičence, kteří si k němu chodili pro rady (v dokumentu scéna o "řvoucím kulturistovi")... zkrátka Arnold byl sebevědomý šprýmař s perfektní postavou. Tečka. Dokumentem se prolíná Arnoldova, Francova a Louova příprava na soutěž Mr.Olympia 1975 v Pretorii v Jihoafrické republice... kdo zvítězil?? Arnold "Rakouský dub" přeci! Dokument musí být pro zasvěcené neskutečným zážitkem, a protože jsem několik let také posiloval (lépe řečeno...byl jsem absolutní blázen do cvičení a o Arnoldovi jsem přečetl úplně všechno) hodnotím 5 hvězdami. Druhá tečka. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Filmem se krátce mihne Arnoldův kulturistický mentor Joe Weider, jak aranžuje Arnolda a pár krásek v bikinách při fotografování. (lekr)
  • Arnoldovy míry z roku 1975 jsou následující. Výška 185 cm, váha 104 kg, paže 54 cm, hrudník 140 cm, pas 79 cm, stehna 71 cm a lýtka 50 cm. (maseer2)
  • Na konci si Arnold skutočne šlukne jointa. Hovorí o tom v dokumente k 25. výročiu tohto filmu. (Shakers)

Reklama

Reklama