Reklama

Reklama

Newyorský policista Ralph Sarchie (Eric Bana), který se sám potýká s vlastními problémy, se ve snímku Chraň nás od zlého, pouští do vyšetřování série znepokojivých a nevysvětlitelných zločinů. Spojí své síly s nekonvenčním knězem (Edgar Ramírez), odborníkem na vymítací rituály, aby společně bojovali s nočními děsy a případy démonického posednutí, které ohrožují jejich město. Film se inspiroval knihou, která popisuje Sarchieho skutečné mrazivé případy. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (817)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jediným problémem Derricksonova filmu je, že prezentuje přesně ten typ hororové podívané, kterou je každý všímavý divák v současné době přesycen. Duchové, divné zvuky pod postelí, osobitý kněz, vymítání - schéma tak ohrané, že navzdory enormní režisérově šikovnosti, která udržuje diváka celou dobu v bedlivé pozornosti a snaživě hledá motivy za hranicemi všech duchařin od Jamese Wana, nemá snímek moc šancí mezi ostatními výrazněji prorazit. Velké plusové body pouze za prosazování zajímavé detektivní linie, za hudbu od The Doors a také za Erica Banu, který na to pořád ještě má. Ani to mi ale tentokrát k výrazné spokojenosti nestačí.. 70% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvky duchárskych hororov, zasadené do schémy áčkového thrilleru a lá Se7en - drsný polda s baterkou si presvetluje cestu skrz zadaždenú temnotu. Scenár nie práve objavný, ale spracovanie remeselne perfektné. Derrickson je šikula. Hlavná postava nie je jednorozmerný dobrák, tiež vnútorne bojuje s vlastným kostlivcom v skrini. Netypický kňaz sa mu stáva dôležitým sekundantom. Rýchle tempo, pekelný mejkap hlavného záporáka (pochvalu zasluhuje aj jeho predstaviteľ Sean Harris) a mohutne desivá, inštrumentačne bohatá hudba Christophera Younga. Pozvoľný rozbeh eskaluje v intenzívny hororový zážitok. Tematické prepojenie s hudbou od The Doors zvláštne, ale dodáva filmu istý punc coolovosti a osobitosti. "Pomsta jej vykonávateľa vždy zničí." ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé dílo, které nápaditě kombinuje filmové skvosty jako je například Constantine a Seven. Nejen hlavní postavy zde září velice jasně, ale bezkonkurenční je zejména trojice španělského kněze, Erica Bana jakožto charismatického hlavního hrdiny a jeho parťákáka, adrenalinového nadšence a správného chlapa. Jediné co mne trochu mrzí, že bylo tolik času věnováno samotnému vymítání a jen tak málo soubojům, které se tolik dařily! Strašidelné to bylo jen mírně, ale to si film vynahrazoval perfektní temnou atmosférou sílící v průběhu celého sledování. Mimo to posedlí lidé vypadali vskutku ohyzdně a kamera je vždy zachytila při tom nejznepokojivějším možném chování. Až konec ve mně vyvolal smíšené pocity. Na jednu stranu jsem doufal v happy end, ale upřímně to možná vyznělo malinko ,,cheezy" a srazilo to finální hvězdu. 79% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že tvůrci až moc tlačili na pilu s hororovými prvky, tak bych dal klidně i plný počet. Místy ale ty lekačky nejenom, že byly okatý, ale hlavně naprosto zbytečný. Jenom se snažili vytvářet osobitou atmosféru, která u tohoto filmu vznikla i tak. Může za to především skvělá kombinace příběhu a atmosféry, která se zaručeně učila z legendárního filmu Sedm. Co mě po shlédnutí u tohoto filmu ale zarazilo, tak spíš fakt, že je opět zaručeně podle pravdy. Já si nemůžu pomoct, ale nikdy jsem v novinách nezažil podobný příběh nebo vyprávění někoho, kdo něco takového zažil. Vždycky nám to představují jen tyto horory, který ale zároveň ubezpečují, že veškeré to vymítání je podle pravdy. Nebude to přeci jenom trošku jinak? Nebude to třeba pro podporu církve? Takový Eric Bana sice zahrál dobře, ale s tvůrci si tu poslední scénu přeci jen mohl odpustit. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Talentovaný Scott Derrickson znovu překvapuje. Tentokrát jako režisér upachtěné mysteriózní nudy plné vyčpělých archetypů, kde se ani pro prachsprosté a urážející lekačky nechodí daleko. Ukřižovaná zviřátka, drásání asfaltu a self-cannibalism? Ano, jistě, díky, jsem pochopitelně patřičně zhnusen, páč něco tak repetitivně ubíjejícího jsem od oceňovaného gurua filmového napětí vážně nečekal. V budoucnu se jistě najde spousta lidí, pro které bude Chraň nás od zlého jejich prvním hororem vůbec. Všem těmto nyní mohu pouze v tichosti závidět a zároveň kroutit hlavou nad tím, proč se sakra Scotty rozhodl pro remake vlastní pecky V moci ďábla, akorát v jiném prostředí a s Ericem Banou. Ona perfekcionalistická režie totiž bolí o to více, děje-li se kolem ní celkově nula nula prd, a zejména pokud již divák kdysi všechno viděl ve stovkách jiných filmů předtím. Fakt začínám litovat toho, že sám sebe považuji za hororového fandu, tohle hledání kvalitních plín v tříhvězdičkovém obchodním centru plném zbytečných atrakcí už mě pomalu přestává bavit. P.S. Pro seriálové magory: žádný #sixseasonsandamovie nebude, a basta! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Vo filme sa nachádza pár odkazov na skupinu The Doors. Posadnutá Jane (Olivia Horton) spieva refrén skladby "Break on through (on the other side)", ktorá tiež zaznie aj pri záverečných titulkoch. Skladba "Riders on the storm" hraje v pozadí v bare pri rozhovore Ralpha Sarchieho (Eric Bana) a Joea Mendoza (Edgar Ramirez). A je tiež spomenutá aj skladba "People are strange". (matowp)
  • Hoci marketingová kampaň zdôraznila, že film je „inšpirovaný skutočnými zápiskami“, dej je celý napísaný režisérom Derricksonom, ktorý zo zápiskov vytvoril príbeh. (Arsenal83)
  • Produkcia zaplatila 7 miliónov dolárov len za to, že mohla natáčať v New Yorku, pričom tam bolo najatých asi 700 hercov a členov štábu, medzi nimi viac ako 400 komparzistov. (Arsenal83)

Související novinky

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Kdo natočí marveláckého Dr. Strange?

Kdo natočí marveláckého Dr. Strange?

04.06.2014

Marvel v minulých letech zaměstnal řadu zajímavých režisérů, momentálně ale řeší problémy s Ant-Manem. Toho kvůli tvůrčím neshodám opustil Edgar Wright (Soumrak mrtvých, Scott Pilgrim proti zbytku… (více)

Reklama

Reklama