Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (301)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem se tomuto thrilleru vyhýbal dlouhou dobu, asi kvůli hodnocení. Teď se sám sebe ptám proč? Že se na to hodnocení nevykašlu a neřídím se svými pocity. Tento thriller má výbornou atmosféru, napětí tomu nechybí a zápletka není vůbec špatná. Divák musí zapojit mozkové závity a trošku přemýšlet, protože do samého závěru si nemůže být jistý ničím. Nicole Kidman v poslední době nemusím, ale v tomto filmu zahrála skvěle. To samé platí o Colinu Firthovi a tato sestava zvedne celý snímek minimálně o hvězdu. Nebudu tvrdit, že jsem spokojený na 100% nebo, že nešlo něco řešit lépe, ale na tak malé očekávání jsem velmi spokojený .. 7/10 = 75% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý na postupném odhalování postavený film s výborně takřka oscarově hrající Nicole Kidman, který sice ve finále nezklame a scénář dokáže i překvapit, ale pro lepší hodnocení mi tam cosi chybělo. Before I Go Sleep skončil někde na pomezí psychologického dramatu a napínavého thrilleru, ale ani v jedné oblasti nejede úplně na doraz a občas působí nepřirozeně a vykonstruovaně. ()

Reklama

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Jedno velké zklamání. Po vydařeném traileru poměrně šok, jelikož film začal být poněkud průhledný a snadno prokouknutelný a ten konec? Vážně? Všichni čekají na konci nějaké velkolepé odhalení, ale to se nekoná, film nikoho ani nikoho moc nepřekvapí. Neurazí, ale člověk by čekal něco poněkud zdařilejšího s touto tematikou, jelikož filmů na tento způsob je hodně a zatím žádný nijak vysloveně nevyniká. Hvězdičky patři snad jen výkonu Colina. Firtha a Marka Stronga, který přestává být záporákem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dvě věci jsou jisté. Postava Nicole nejspíš nezná filmy Nolana, jinak by místo kamery používala tetovací strojek a Colinovi, otrávenému soužitím s trefenou Bridget a nošením svetrů s šílenými vánočními vzory, musely ty nervy jednou rupnout.. Přiměřená stopáž, hvězdné obsazení, všední režisérské pojetí a vzhledem k počtu postav omezené možnosti ve vývoji děje nakonec vygenerují výsledek, na který si druhý den ráno nevzpomenete, i kdyby vedle vás ležel Firth v pyžamu.. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Nemastné neslané. Povrchní. Nemůžu úplně tvrdit, že předvídatelné, ale těch několik zvratů co tam byly byly tak nějak na jeden způsob. Několikrát se opakovaly podobné "napínavé" situace jen s menšími obměnami. Rychle něco najít, rychle něco/sebe schovat, moment šoku (kus tajemství odhalen), panika, někam se odplížit/odejít/utéct a rychle cosi najít. a hle další odhalení ..a sem tam celá, nebo částečná akční scéna o jejichž uvěřitelnosti by se dalo dlouze diskutovat. Do toho všeho drnká na nervy dramatizující hudba a to téměř bez přestání, takže to lehce ztrácí efekt. Postavy jsou charakterizované několika pár informacemi a nepůsobí moc realisticky. Logické nepřesnosti nemaže ani po herecké stránce skvělý výkon Nikole. Tohle mě fakt nebavilo. Silnější jedna hvězdička, škoda protože s tímhle námětem mohl vzniknout mnohem lepší film. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)
  • Počas otváracieho víkendu sa film stal číslom jedna v Poľsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama