Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (301)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Tento film má velmi přesný trailer. Kdo má načumíno, celkem snadno díky němu vystopuje, že to bude stát za prd. Tentokrát jsem ale nedokázal utišit hlas, kterej našeptával: "Co kdyby?". To byla chyba, trailer nelhal ani v nejmenším. Záhada je, proč do toho Kidman lezla. Proč do toho lez Firth je jasný, má tam s ní kousací scénu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Trochu škoda, ale ne tragédie. I během devadesáti minut dokážete začít nudu - například když se setkávala s Claire na lavičce, už jsem si říkal, že by to mohlo končit. A jestli to v tu chvíli byla tak polovina...? Všichni zahráli dobře, ale to "budování napětí", každou chvíli svým způsobem zvrat v tom, komu věřit a komu ne, a do toho občasné zbytečné lekačky (zbytečné ne, měly probudit usínající diváky) mě začínaly nudit a po dni v práci jsem si nejednou zívnul. Přesto tomu čisté ** dát nemůžu - nemá to špatný námět a nápad, nevypadá to vizuálně vůbec špatně a herci jsou dobří, ale divákovu pozornost dokáže udržet jen tak první a třetí třetina filmu - prostředek není nedůležitý nebo nezajímavý, ale poměrně nudně zpracovaný. A kdyby se autoři drželi jednoho pořádného dějového zvratu, udělali by lépe. ~~~ SPOILERY!!! PS: Když věděl, že si nic nepamatuje, proč jí rovnou netvrdil, že jako MIke je její manžel a že měli syna...? Proč si prostě nevymyslel svůj příběh úplně jiný? To čekal, že si začne vzpomínat? To je ale celé v ostrém kontrastu s jeho hotelovým "Už mě to nebaví". - Nebo když kamarádka na telefonu zjistí, že Cristy žije s někým, kdo se za Bena vydává, byla poměrně klidná, já už bych asi volal policii, číslo telefonu na síti by měli. - A když mu ona vykdákala, že si všechno nahrává a že má doktora, proč nějak nezatrhl telefon (domácí) a foťák nesbalil, vždyť by si nic nepamatovala... Moc otázek, kterými se raději nebudu zabývat, jinak to hodnocení ještě srazím. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Všichni Nicole Kidman lžou. Teď jde hlavně o to zjistit, jestli jí lže její manžel, její psychiatr, popřípadě, co se za její více než podivnou amnézií skrývá. S hrdinkou příběhu Christine se to má tak, že si každý den po probuzení nepamatuje na nic z předešlého dne. Prý za její stav může úraz hlavy po brutálním napadení, k němuž došlo před deseti lety za záhadných okolností. Christine si na doporučení svého terapeuta pravidelně z každého dne pořizuje obrazový záznam, jež je jakýmsi video deníkem, který je jediným připomenutím předešlého dne a v podstatě jen do něj vkládá veškerou svoji důvěru. K tomu se postupně začnou přidávat další pochybná fakta - úmrtí dítěte, rozvod manželství, nejasná minulost, a zase jen pochyby a lži, a tak pořád dokola. Mohl to být poutavý a působivě vystavěný mystery thriller, ale tak docela se to nepovedlo. Scénář by musel dostat k realizaci někdo schopnější, než je zhola průměrný Rowan Joffe, jehož scénář je všechno, jenom ne systematický a do detailu propracovaný. Snad až příliš spoléhal na silné herecké trio Kidman-Firth-Strong, které překvapivě nepředvedlo nic mimořádného. Nicole Kidman byla podivně nehezká a tím i nesympatická. Firth se Strongem by zřejmě předvedli herecký nadstandard, ale jejich výkony ve slabším režijním provedení zanikly. Předně, první hodinu film nemá šťávu. Určitým způsobem si budoval lepší výchozí pozici do druhé hodiny, respektive do druhé poloviny příběhu. Ta je sice o něco výraznější, napínavější a má snahu o gradaci, ale režisér to utne v nejlepším. Film vlastně nemá ani pořádné finále.To sestává jen z krátké sekvence, ve které se nebohá Christine brání útočníkovi, jehož identitu lze odhadnout předem, i když výsledná pointa není nikterak ostudná. Je fakt, že režisér Joffe tak nějak po celou dobu pilně pracoval s atmosférou, ale zkrátka svůj scénář udělal málo poutavý, vloudily se mu do něj i značné nelogičnosti, u kterých nelze zabíhat do podrobností, aniž bych nevyzradil něco, co se s ohledem na příběh nemá vyzrazovat. Jak postupně docházel k rozkrývání záhady, zapomínal na to, co bylo předem dáno, a až příliš ledabyle to předchozí odhodil v dál. Divácké procitnutí na konci příběhu může být různého charakteru, neboť zajímavost filmu spočívala v tom, že se nevědělo, co způsobilo stav hrdinky příběhu, a spolu s ní se chtěl divák dobrat pravdy. Pokud divák tušil, jak by to asi s hrdinkou mohlo být, k tomu se nabízelo hned několik variant, a nebylo úplně nudné a od věci během filmu určovat, která mohla být ta správná. Z filmu sálal i nepřehlédnutelný evropský "feeling". To všechno je jistým plus. Nicméně, od filmu z produkce Ridleyho Scotta a s takovými hereckými veličinami, čekám víc než jen zdařile maskovaný průměr. Knižní román, na jehož motivy film vznikl, neznám, znát nechci, protože literaturu mrdám. To se knížka strčí do prdele a mrdá se. No není se pak co divit, když výsledný film jde tak trochu do prdele. 50% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Minimalistický, nijak překvapivý, ale přesto slušný thriller hrající si se stejnou myšlenkou, jako romantická komedie 50x a stále poprvé. Žena se každé ráno probudí vedle svého manžela a pouze střípky z předchozích dnů (týdnů, měsíců) ukazují, že nic není jaké se zdá být a že její manžel jím možná není. Žádné velké napětí ani zvraty se nekonají, ale uteče to a neurazí. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Dříve než jde Nikča spát, Nikča spát, Nikča spát, Colin si s ní hraje rád, hraje rád, hraje rád. Udělá z ní chuděru, chuděru, chuděru, to všechno pro nevěru, jen pro nevěru." Atmosféra by se dala krájet od začátku do konce, Nikča zase řezat od vidim do nevidim, Colin byl se svou šišlavou aristokratickou britskou mluvou dobrej i v neobvyklé roli, ale náboj vystřelený rejžou jakoby zpomalily sedačky přede mnou a moje srdce tak zůstalo ledově klidné. (Wellington, NZ) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Počas otváracieho víkendu sa film stal číslom jedna v Poľsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama