Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

verbal 

všechny recenze uživatele

Milí mladí a nezkažení čtenáři! Věděli jste, že ohyzdné slovíčko „zkurvit“ vyjadřuje jinak mnohdy roztomilý dokonavý děj s významem „kurvením opotřebit“? Asi by vás teď určitě zajímalo, co vlastně znamená to „opotřebit“, ale do toho já nejdu, vašim maminkám by mohla zaskočit hostie a našemu milému HOMOvi by bigotní sponzorek odmítnul dát další nevkusnou celostránkovou reklamu, která nás v tomto „ryze fanouškovském“ projektu tak mile už nějaký ten pátek prudí! *** I v Tyrolích mají svého Sekala, kterého je třeba zabít. Tedy respektive v tomto případě bandu Segalů, vedenou komisařem Rexem, co se tváří, jako by zrovna sežral svého vlčáka. Postará se o ně jakýsi dolnorakouský klon Leoše DiObrny, co se zase pro změnu tváří, jako by mu v hubě zkysnul žalud. Ale nevadí! Ani ti dva urputní mimici nedokázali zkurvit tu porci opravdu vytříbené, zábavné a velkolepé filmařiny, o jaké si můžeme v našich lůzrech a hnojích nechat akorát tak zdát. Atmosférické a strhující místy tak, jako byste sledovali Gazdinu robu při prstění Její pastorkyně, a opravdu by mě zajímalo, který velkohubý pičus pro tohle vymyslel kategorii „alpský western“! Zní mi to podobně jako „podunajská prérie“, „korutanský kovboj“ nebo „cigánský tomahavk“. Když už, tak aspoň „Wiener Schnitzel Western“, ty kokote! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejen Dánové, ale i Rakušáci se rozhodli sebrat vhozenou westernovou rukavici a přijít se svou osobitou troškou do mlýna. Tvůrci vsadili na spaghetti westernový styl, atmosféra ponuré vesnice v zasněžených horách silně připomíná Velké ticho, hlavní postava dává vzpomenout na Tuláka z širých plání a nejeden westernový divák nepřehlédne ani aluze na Sergia Leoneho (kapesní hodinky). Jenže proč to filmu vytýkat, když to tak skvěle funguje. Atmosféra se zadře pod kůži a spolu se svižným dějem dá vydechnout až s příchodem závěrečných titulků. Přestřelky mají říz, s korektností si film taky hlavu moc nedělá (v kostele, hostinská) a hlavní hrdina je dostatečně charismatický a sympatický. (Nejen) westernovým fanouškům mohu bez výhrad doporučit. 85%. ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Temné údolí moje uspokojení nesplnilo. Čekal jsem nějakou hororovou atmosféru či nějaké uctívání ďábla či čarodějnice, ale nic takového nečekejte. Jde jen o westernové drama, kde si Tobias Moretti alias vysloužilý Komisař Rex hraje na drsného padoucha, kterému patří jedno zapadlé horské městečko. 40% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na tradiční půlnoční film, na kteří diváci přicházejí s půllitrem piva, je v tom málo lidí požírajících chobotnic nebo ufounů s vybuchujícími hlavami. Na western, ve kterém hlavní hrdina prohodí průměrně jedno slovo za pět minut, tomu zas chybí dostatečně charismatická hlavní postava. Někdo, kdo by vás doslova připoutal k obrazovce, jak se to povedlo Eastwoodovi v Pro hrst dolarů. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Alpský western je možná nezvyklý žánr, ale funguje stejně dobře jako americké originály. Tajemný cizinec z Ameriky versus starý Brenner a jeho šest synů v uzavřené komunitě v zimě úplně odříznuté od zbytku světa – to je prostě klasický westernový vzorec. Jeho naplnění dopadlo výborně, což se týká i technické stránky věci (kamera, zvuk, hudba, výprava). Hororové kořeny režiséra se občas přihlásí zejména v práci se střihem. Celkově western, jak má být. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)
  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama