Reklama

Reklama

Blue Ruin

(festivalový název)
Trailer

Dwight je tulák stranící se společnosti, který žije u pláže, jídlo hledá v popelnicích a spí ve starém, zrezivělém autě. Jeho bezvýznamná existence je narušena zprávou, že jeden muž z jeho minulosti byl propuštěn z vězení. Dwightův smysl života se přes noc náhle změní a za účelem pomsty se vrací do rodného města ve Virginii. (dresi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Super potenciál utopený v priemernom spracovaní. To vždy zamrzí. Aj keď spočiatku to vyzeralo ako bežná radová dráma o pomste. Akurát, že potom to nabralo úplne nový rozmer a pomsta napokon mala byť pomstená ďalšou pomstou, atď atď atď. Až sa nakoniec už nebude mať kto mstiť. Ale napriek všetkému bol Dwight podľa mňa veľmi sympatický. Veď vlastne sa len inšpiroval starým známym "oko za oko, zub za zub". Miestami to malo vynikajúcu thrillerovu atmosféru, len škoda, že to nebolo až tak konzistentné ako by si človek v takomto príbehu prial. Ale určite, minimálne na 3* je to hodné! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Bezdomovec sa dozvie, že sa z basy vrátil muž zodpovedný za smrť jeho rodičov a tak sa oholí a rozpúta revenge movie trip. Intenzívne vraždiace scény sú plusom snímky; sú nakrútené ťaživo, „zle“ a odporne, čiže prísne v súlade s realitou. Bohužiaľ, tým sa klady asi končia. Ani scenár v iných revenge movie nezvykne bývať na Oscara, ale tie filmy aspoň zvyknú mať sympatických hrdinov, dobré postavy, kvalitných hercov. Tých zlých nenávidíme, sú nám odporní, prajeme im smrť. Tomu, kto sa mstí, držíme palce. Nie tak v Blue Ruin, kde gauneri nie sú detailne predstavení, divák si k nim nevytvorí žiadaný „nenávistný“ vzťah a tak, keď ich chlapík postupne znáša z tohto sveta, netvorí sa v ľahostajných divákoch žiadna emócie. Samotný pomstiteľ je nie príliš sympatický a remeslo mu nejde od ruky. Chápem, že to nie je rodený zabijak, ale jeho amatérske a nelogické konanie proste irituje a bodka. Mimochodom, jeho kamoša, ktorý mu poskytne arzenál (a zachráni mu život) si strihol Buzz zo Sám doma. Ja som vždy tušil, že v ňom niečo je. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sám doma a chudobný, alebo ako sa dostať pod drn konvaliniek bez premýšľania. "Blue Ruin" vôbec nie je zlým revenge thrillerom, ktorému sa miestami celkom darí nastoliť nepríjemnú atmosféru, či vďaka mĺkvemu prejavu hlavného hrdinu, vyvolať obavy o jeho osud. Faktom ale zostáva, že tento snímok je jeden z milióna jemu podobných bez mimoriadnej štipky originality. ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Blue Ruin je film o pomstě s úžasnou kamerou, depresivním soundtrackem a originálním příběhem okořeněným tím nejčernějším humorem, který si člověk jen dokáže představit. Je to sice dost náročná podívaná, díky anti-hollywoodskému pojetí a velmi pomalému tempu, ale o to víc je snímek napínavější a diváka drží zaraženého v sedačce po celou stopáž. Herecké výkony jsou na té nejvyšší úrovni, přestože pro většinu aktérů to byla první zkušenost před kamerou. Představitel hlavního hrdiny by měl okamžitě dostat Oscara, což se ale nestane, protože tohle je indie film točený pro radost a ne pro komerci a kina. Když dojde na násilí, je zobrazeno dost šťavnatě a slabší povahy se mohou hroutit. Nestojí na něm ale celý film. Proto by se Modrá ruina dala přirovnat k filmům bratří Coenů, jako je například Zbytečná krutost nebo Tahle země není pro starý. ... 9/10 ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Nůůůůůůůůdáááááááááá Byl jsem na tom v rámci projektu OKO naslepo a bohužel hned po první zkušenosti jsem se rozhodl, že tenhle cyklus navštěvovat už nebudu, protože jen představa toho, že bych podobný utrpení musel prožít znovu, mi přivádí žaludeční vředy. K ukousání nudný už skoro od začátku. Tou melancholickou atmosférou s minimem dialogů a hraním si s tichem a emocemi hlavního hrdiny se asi režisér inspiroval u Drive (což je o dost lepší film) nebo No Country For Old Men (což mě nebavilo, ale vedle tohodle je to masterpiece), ale tady to na mě fungovalo úplně uspávajícím dojmem, takže jsem už oddvacátý minuty vyhlížel konec. Taky mě štvalo, že je film občas prokládanej humornejma (až občas absurdníma) situacema, který byly vtipný asi tak na 5%, ale půlka osazenstva kina se jim smála, jako by se na plátně dělo bůhvíco. Asi si půjdu spravit chuť Odplatou s Gibsonem, abych si připomněl, že existujou i vynikající revenge filmy a ne jen tenhle kýbl nudy. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (8)

  • Film je venovaný pamiatke Kathryn Stephensovej, pre jej podporu a inšpiráciu. (MikaelSVK)
  • Ve filmu neuvidíme úvodní titulky. (HellFire)

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama