Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

pepo 

všechny recenze uživatele

Ta retrospektivna struktura vobec nefunguje. Az som mal podozrenie, ze tradicny linearny dej bol v ramci filmu uplny trapas, tak to vyriesili na poslednu chvilu takto. Fakt som nemyslel, ze z takto fascinujucej temy moze vzniknut takto nevzrusivy a nudny film. A pritom Spacewalker bol vynikajuci, takze Rusi evidentne vedia tocit divacky strhujucu propaandu. Skoda. 5/10 ()

easaque 

všechny recenze uživatele

když už se občas podívám na americké blockbustery, tak proč nezkusit i komerční ruské ;-). Stejně jak americké působí proamericky, tento je zas propagandistický směrem na východ, ale taková tehdy byla doba. Jinak je to průměrný „životopisný“ snímek, kde se dostanete bohužel jen trošku pod povrch tehdejších událostí a života Jurije Gagarina. Chyběl tomu nějaký náboj, který by děj oživil a zpestřil, a proto mě přišel málo komplexní a jednostranný. Znovu na hraně tří hvězdiček, ale tentokrát se přikloním k nižší známce - zase mě to tolik nebavilo. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Neviem brať ruské filmy a ruskej histórií vážne. Tu si aspoň dovolili dve-tri vetičky proti systému a to chcelo odvahu. Inak je to také výpravné, preskakujúce z jednej dejovej linky na druhú. Našťastie sa to nenesie v nejakých filozofických rovinách rozoberania človeka, čo ide do vesmíru. Dekel mi to nevzalo, ale ani nepobúrilo. 2 z 5 ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Dám sice za pět, protože film je objektivně vynikající - ale servírovat budu zejména kritiku... Tak propagandistickou show jsem dlouho neviděl, už chybělo jen zapět sovětskou hymnu, taky nemám rád prostřihy v čase zpět, ale to už jsem psal jinde. Ale Jurir Gagarin si určitě vlastenecký, oslavný a rozmáchlý film zaslouží- ale ten konec to bylo příliš.. Nu což ne každý film dopadně jako Appollo 13 nebo First Man.... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Fakticky vcelku i správný životopisný film o Gagarinovi, který ale Rusové již tradičně vyplnili hromadou patosu a povrchní agitky. V tomto případě se jim to asi dá i akceptovat, protože Gagarin byl bezesporu jejich jediným vítězstvím, které nebylo vyváženo mrtvolama, tak proč jim to nenechat. Mrzí mě jedna věc, a tou je absence (snad krom závěrečných titulků) jakýchkoli autentických záběrů, které by dle mého názoru vtiskly filmu příjemný dokumentaristický nádech a které by i posloužily k ohodnocení věrohodnosti ruské filmařiny. Nemám tuchu o rozpočtu filmu, ale práce Parchomenka se zdá být dostatečná, pominu-li otřesnou hudbu. Hodnotím za 3,5* jako 69%, ale mám pocit, že Wikipedie poslouží za účelem ušetření času lépe než tento filmek. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Ak sa pri štarte pozriete na raketu, tak dym, ktorý vychádza z rakety, nie je vidieť všade a počas scény sa neprirodzene posúva. (rexino)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)

Reklama

Reklama