Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Výborná dokumentárna pocta režisérskemu géniovi. Mne sa však z jeho prác vyčnievajú "iba" 4 filmy. A 3 ma ešte čakajú. Hodnotenie: 93%

pepino

pepino (hodnocení, recenze)

Neznáte někdo název skladby kteráá hraje uplně na konci dokumentu. Jak je tam ten konečnej výčet všech filmů......

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Phat K: mno....The Killing byl pro mě především závěr....průběh mě až tak neoslovil. I když, taky to stálo za to, to je pravda.

Phat K

Phat K (hodnocení, recenze)

Eodeon: Nemělo by to moc vadit, ten film nestojí jen na onom závěru. ;)
Dan9K: Jj, byla... Co se týče Odysey, tak některé závěrečné scény tam sice byly, ale nemyslím, že by to člověku, který ji ještě neviděl, něco řeklo nebo mělo zkazit zážitek...

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

v tom dokumentu byla scéna na letišti s pěnezi? Pokud ano a něco podobného je i v souvisloti s Vesmírnou Oddyseou, tak ještě že jsem to neviděl :-)

Phat K

Phat K (hodnocení, recenze)

Eodeon: To je pravda, z hlediska informací to příliš bohaté nebylo, ale jako pocta Stanleymu to nemá chybu. Ta jeho jedinečnost je podle mě nejvíc cítit v momentě, kdy Steven Spielberg mluví o jejich vzájemné spolupráci, o tom údivu a poctě, že právě on by měl režírovat Kubrickův projekt. Btw. Zaplaťbůh, že jsem Killing viděl před tímhle dokumentem :)

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Já nebudu....z několika důvodů. Mě s tim, že to vysílaj dost překvapili. Chtěl jsem si to nechat, až budu mít skouknuté všechy Stanleyho filmy (zatím mi chybí Odyssea a Eyes Wide Shut, pokud tedy nepočítám Killers Kiss a Fear and Desire). A také nemám teď přístup k televizi ani k videu. Otec se totiž MUSÍ dívat na nahraný Tajemný let, který pude na HBO ještě 10x. Jo....a taky se mi nějak nechce teď sledovat televizi, i kdyby tam šlo cokoliv...

ondrech

ondrech (hodnocení, recenze)

Nezbytný materiál pro Kubrickovy fanoušky, málokterý dokument trvá dvě a půl hodiny, ale u tohohle je to i tak dost málo!

Reklama

Reklama