Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Kubrick měl vždy výjimečné filmy. V dokumentu ale glorifikují úplně všechny a to si myslím neprávem. Nejlepší je dle mého 2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč a Stezky slávy. Životopis promíchaný se záběry z jeho života. Nic víc, nic míň. Jedna důležitou věc jsem ale zjistil - Martin Scorsese mluví rychle jako kulomet. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick bezesporu patřil mezi největší světové filmaře a jeho dílo je jedním slovem úchvatné. Vizuální pečlivost, hlubokomyslné opěrné body a strhující provedení činí z jeho filmové tvorby ojedinělé zážitky, které se neomrzí. Dokázal skloubit atraktivitu s kvalitou a nebojácně jednotlivé složky propojit v komplexně fungující mechanismus napínavé a přemýšlivé podívané. Jan Harlan stvořil oslavný hymnus, seznamuje se zákulisím příprav a výroby, přihazuje několik potřebných pikantérií a v každém okamžiku sálá obdiv. Stanley Kubrick byl výjimečnou osobností, Harlanův film je spíše oslavnou básní, než nekritickým dokumentem. Kubricka více pozná divák jeho filmových výtvorů, než tohoto dokumentu. ()

Reklama

Flyer 

všechny recenze uživatele

Vynikající pocta jedné z největších osobností světa filmu. Během sledování tohoto dokumentu jsem se cítil jak v sedmém nebi, protože tolik vyčerpávajících informací a zajímavých postřehů jsem zatím neviděl v žádném jiném dokumentu o životě nějaké významné osoby. A jelikož jsem navíc i velikým obdivovatelem S. Kubricka, hodnotil bych tento dokument nejraději 6*. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Bezchybný portrét jedného z najlepších režisérov všetkých čias, ktorý vám odhalí nielen Kubrickove dobre strážené súkromie, ale, a to je hlavné, aj jeho komplikovanú osobnosť, ktorá sa odzrkadlila vo všetkých jeho filmoch, no napriek tomu vám ľahko môže zostať skrytá. Aby som to nejako zhrnul, povinnosť pre jeho ctiteľov, poučná zábava pre všetkých filmových fanúšikov a zaujímavý dokument pre radového diváka. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a výživný dokument o životě a tvorbě jedno z nejuznávanějších režisérů všech dob. Dokument, který mě možná ovlivnil v tom, abych si udělal jiný obrázek na samotnou postavu Kubricka, ale rozhodně mě nijak nepřesvědčil ohledně jeho filmů. Větší polovinu z nich jsem viděl a nikdy mě nebavily a upoutaly, snad jen Osvícení mě nadchlo. Ale tenhle dokument stojí za to a bavil mě více než jeho filmy. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama