Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

mustafa 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem byl mile překvapen. Od začátku do konce jsem seděl jako přikovaný, Mrtvá hlídka má skvělou atmosféru a toho si cením. Atmosférou mi to připomínalo dravce, kdy jsem hltal věechny slova. Bohužel to má prapodivný konec, který kazí vše, co se v hlídce do té doby událo. Jsou zde dokonale líčeny pocity jednotlivých vojáků a jejich strach z neznáma. Cením si toho, že tvůrci dovedli natočit zajímavý válečný film bez toho, aniž by se zde odehrála jediná bitva a bylo prolito nespočet krve. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, je rybníček Brčálník. Na první pohled je docela obyčejný, ale už na ten druhý se tam začínají dít - ehm, to jsme trochu jinde. Druhý pokus. Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, je zákop. Na první pohled je docela obyčejný, ale už na ten druhý se tam začínají dít podivuhodné věci. Ano, tak to ostatně v hororech bývá. Rok 1917. Po útoku na nepřátelské pozice několik britských vojáků zabloudí v mlze, načež se ocitají u nepřátelského zákopu obývaného hromadami mrtvol, které vypadají, jako že se pobily navzájem. Jediný Němec, který po jejich příchodu zůstane naživu, je horlivě prosí, aby ho s sebou vzali pryč. Velitel se však rozhodne zákop obsadit a držet do příchodu posil. Postupně se začíná vyjevovat, že s místem není vše tak úplně v pořádku. Musím říct, že ač je zápletka další z variant na strašidelný dům, ve skvěle naaranžovaném válečném prostředí si to člověk vlastně ani neuvědomí. Film sympaticky ukazuje, že zlo a zvláště to válečné na člověka nikde nečeká, ale člověk si ho nosí s sebou. Zákop tak lze chápat jako předpeklí, kde se definitivně rozhodne o duši člověka. Film jako takový vzdor mizivému rozpočtu působí vizuálně velmi dobře (natáčelo se u Prahy, za vynikajícím prostředím stojí čeští specialisté), triky působí přesvědčivě, herecké výkony uspokojivé (zvláště Serkis coby brutální maniak). Scénář bohužel nevyužívá všech možností naplno, i tak jde ale na hororovém poli o vysoký nadprůměr, který mám mnohem radši než stále se opakující černovlasé holčičky se zlým pohledem. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2019: Takový pohodový válečný film před spaním :-) Ne vážně - je to až moc ambiciozní ve snaze o psychologický přesah. I tak kulsysy super, o to víc, že se točil ov Česku. ------ Skvělá atmosférická záležitost. Nejsilnější devizou tohoto filmu je bezchybné stvárnění zákopového šílenství a zoufalosti vojáků v bezútěšné situaci. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Stokrát ochotnejšie akceptujem veľké morálne posolstvo, ktoré mi je naservírované NIE prostredníctvom prvoplánového vojnového filmu, ale prostredníctvom vojnového filmu, ktorý je žánrovo poňatý ako horor. Zvlášť ak má hororová atmosféra psychedelické parametre, čo je priamou obdobou absurdného konania v absurdných situáciách. V "Mŕtvej hliadke" je pár vecí, ktoré nie sú práve originálne, originálny je ale spôsob, akým do príbehu zapadajú. Ak vo "Väznici" útočí ostnatý drôt, je to šrot - v "Mŕtvej hliadke" však silne evokuje tŕňovú korunu i bez okatého menu na DVD. Nebyť silne znepokojujúceho konca, ktorým sa film definitívne vydeľuje zo stredného prúdu, s hodnotením idem nižšie. Pokiaľ som si film vyložil správne (zrejme áno, keďže pri spätnom pohľade dávajú zmysel aj bezvýznamné detaily) potom je to "fucking great picture", ktorého jedinou chybičkou je skutočnosť, že správne zafunguje až na druhýkrát. Všetky hororové rekvizity zrazu ustupujú do pozadia a človeka intenzívne zamrazí na miestach, ktoré pri prvom zhliadnutí ani neregistroval. Aj keď "Mŕtva hliadka" stojí na pointe ako napríklad Shyamalanove filmy, je vlastne omnoho lepšia, pretože opakované zhliadnutia nenudia, ale silne dojímajú. Svojho času sa tento film u nás mihol bez väčšieho povšimnutia. Je to fajn. Aspoň si jedno svoje kultové dielko môžem v pokoji vychutnať bez toho, aby mi v hlave rezonoval nejaký nezmyselný humbuk. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Takový slabší horor, s lepším obsazením. Jamie Bell jako obvykle úplně výborný, z ostatních herců potom ujdou Matheson, Fox a Serkis, který konečně nedělá šaška u Petera Jacksona. Jako film je to trošku slabší, i když zásada proti zabíjení i v boji je mi sympatická. Ale nevím o jiném důvodu, kromě Jamie Bella, proč takový film jinak sledovat. Trochu na nic. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Film získal roku 2003 cenu "Grand Prize of European Fantasy Film in Silver" a během několika let posbíral celkem čtyři nominace na ceny "Best Film", to bylo roku 2002, v roce 2003 na ceny "Best Film Award" a "International Fantasy Film Award" a naposledy roku 2004 byl nominován na cenu "Grand Prize of European Fantasy Film in Gold". (Lynette)
  • Hans Matheson se během natáčení sešel v Praze na castingu s italským režisérem Campiottim, jež mu nabídl hlavní roli Juryho Živaga do své TV adaptace Doktor Živago. (Lynette)
  • Původně se měl film jmenovat "No Man's Land". (Lynette)

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama