Reklama

Reklama

Totem vlka

  • Česko Talisman vlků (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (104)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Neviem, či naozaj dokáže vlk spáchať samovraždu, ale viem, že sú to nadmieru inteligentné zvieratá, ktoré majú vo svojej svorke prísnu hierarchiu a ich život prebieha v určitých chvíľach veľmi organizovane. Milujem tieto úžasné zvieratá a považujem za jeden z najvačších hriechov ľudstva, že ich tak prenasledujú a toľko ich vyhubili. Pár krát som mala slzy v očiach nad osudom, ktorý čínsky komunisti vlkom nachystali. Myslím, že by planéte určite prospelo, keby bolo na svete menej takýchto vrahov a oveľa viac vlkov. Zvieratá aspoň zabíjajú len toľko koristi, aby prežili, na rozdiel od človeka, ktorý sa v zabíjaní vyžíva. Najhoršie scény sa týkali vodcu svorky a zabíjania vĺčat. Niektoré boli očividne robené počítačom, ale o to viac si vážim tvorcov, ktorí dúfam neobetovali žiadne životy zvierat. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Chytil jsi Boží stvoření a zotročil jsi ho ..." ----- Možná právě v tom spočívá náš základní problém. Protože máme v povaze CHTIVOST - odvěkou touhu vlastnit všechno, co se nám zalíbí ... a naopak zničit všechno, co se nám znelíbí - co nám stojí v cestě a co pokládáme za hrozbu ... pro nás a pro naše hmotné statky. Protože jsme zapomněli náš svět SDÍLET ... protože ho chceme OVLÁDAT - a spolu s ním i ty, kterým patřil dávno před naším příchodem. Protože náš jediný a nenahraditelný společný domov přetváříme k obrazu svému - a přitom se pramálo ohlížíme na prastaré a osvědčené ekosystémy, které se vyvíjely milióny let. Protože spolu s divočinou utlačujeme i poslední národy, které s ní ještě umějí žít v souladu. Možná právě nastává doba, kdy nám matka příroda začíná všechno vracet ... i s úroky, ale nedělám si žádné iluze, že bychom měli dobrou vůli se změnit, takže jeden - byť působivý - snímek nedokáže nijak zásadně ovlivnit naše myšlení a naše činy ... stejně jako jeden osamělý vlk nemůže spasit svůj druh. Nicméně ... ten příběh vás možná zasáhne - a třeba se k vám budou vracet ve snech ... svobodní divocí vlci z mongolských stepí - jako němá výčitka, jako výmluvný symbol všech našich vin. P.S.: Veškeré scény s vlčky jsou neobyčejně působivé, ale ne každé můžu na sto procent uvěřit. Zvířata přemýšlejí po svém a jejich chování nelze poměřovat lidskými způsoby. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Někdy je patrně použitý jen (úmyslně) zavádějící výklad - kupříkladu v případě starého vlčího páru ve skutečnosti mohlo jít "jen" o poslední zoufalý pokus, jak uniknout pronásledovatelům, nikoli o cílenou sebevraždu. Ale překonání vysoké zdi při útěku smečky z ovčí ohrady dle mého soudu už balancuje na pomezí reality a fantazie, neboť způsob provedení předpokládá cosi jako promyšlené používání nástrojů - přičemž nástroje představují těla zabitých ovcí. P.S.: Příběh vychází z autobiografické knihy, jejíž autor vystupuje pod pseudonymem Ťiang Žung. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Zápolení přirozené lidské moudrosti nasbírané mnoha generacemi pokorných hrdých lidí s "vědeckým" sociálním inženýrstvím vždycky dopadne špatně. Je-li onou "vědou" pak Maoův "vědecký komunismus", dopadá to ještě hůře. Až je z toho člověku do vzteku. Moc pěkný drsno-dojemný film umocněný nádhernou přírodou. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Hudba a výprava hrají prim. Jinak děj je poněkud roztahaný a kostrbatý. Herecké výkony prachbídné, tedy až na hlavního pohlavára, jež si soudruhy kupuje horalkou a žvejkou made in US. I přesto, že se děj odehrává prakticky nedávno, tak životní podmínky Mongolů lze situovat do 12. století, kdy se po místním moři strdí proháněl první Velký chán Mongolů z klanu Bordžiginů. 61% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si myslel, že tohle bude v podání Annauda ještě o něco lepší. Vlastně o hodně lepší. Ale nakonec se ukázalo, že je to jen vizuálně velmi pěkný film se skvělou prací se zvířaty, ale hodně vyumělkované, což v tomhle filmu vadilo víc než v jiných Annaudových filmech. Ale prostředí a smýšlení místních lidí byly dobře podány. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (12)

  • Přípravy včetně výběru lokací a náročného tréninku vlků trvaly tři roky. (ČSFD)
  • Film bol vydaný aj pod názvom The Last Wolf. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se v Číně a Mongolsku. (Terva)

Reklama

Reklama