Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V osamoceném venkovském domě vyprávějí hosté podivné historky, připomínající noční můry. Příběh psychicky labilního břichomluvce, jehož dožene k šílenství vlastní loutka, je jen jedním z mnoha vrcholů tohoto povídkového hororu, na němž spolupracovali čtyři nadaní režiséři. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Ve venkovském penzionu se sejde skupina lidí, z nichž jeden tvrdí, že ostatní zná ze snu. Každý se snaží jeho nervy uchlácholit nějakou historkou o vlastní zkušenosti s něčím, co se jeví jako nadpřirozený úkaz a co považuje za výplod vlastní či cizí bujné fantazie. Britský film, který inspiroval řadu povídkových antologií, jaké do omrzení točila studia Hammer a Amicus, se právě pro své prvenství dodnes silně přeceňuje. Překvapivě byl natočen v produkci studia Ealing, které jinak vyrábělo převážně komedie, a s výjimkou poslední povídky, v níž Michael Redgrave hraje schizofrenického břichomluvce (stejná myšlenka byla zpracována dřív i později) jde vlastně o sérii anekdot se slabými pointami. Možná že kdyby povídek nebylo pět, ale jen tři (americké distribuci se tak jako tak dvě nezdály a z tamější verze byl golfový a vánoční příběh vystřižen), které by se důkladněji rozvinuly, aby ta třetí nebyla jediná nadprůměrná, šel bych nad tři hvězdičky. 60% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Věřte nevěřte... První půlhodinu jsem z tohoto souboru vyprávění strašidelných historek v podivné společnosti příliš nadšen nebyl a připadalo mi to spíše průměrné. První krátká povídka s noční můrou včetně podobného vyústění se později dočkala určitě působivějšího zpracování v rámci seriálové Zóny soumraku (viz. Twenty-Two), ta nasledující měla sice jeden zajímavý mysteriózně hororový prvek, ale skončila pro mě brzy téměř bez pointy a povídání hostů v obyváku mimo povídek mělo pro mě porůznou úroveň. Ale nenechte se odradit, neskončil celý film, pouze druhá povídka a taky v souvislosti s ní se ještě pořád můžete dočkáte překvapení... Třetí povídka se zápletkou ohledně spatřování cizího pokoje v zrcadle nabírá grády toho skutečně výborného z černobílé The Twilight Zone a má již dostatečný časový prostor pořádně rozehrát zajímavý námět, čtvrtá je vcelku příjemnou malou duchařskou komedií v prostředí golfu a poslední páté povídce, která se zaobírá tématem rozdvojené osobností v děsivém příběhu komika a jeho mluvící loutky, procházejícího od úspěšných varietních skečů až po psychopaticky šílené vyústění, nechybí prakticky všechno skvělé z tohoto počinu dohromady: horor, mystično, atmosféra, vtip + rovněž kvalitní filmařina i typické kouzlo starých černobílých filmů pro pamětníky. Originální zakončení povídkového filmu mě překvapilo vtipným propojením všech příběhů a sérii hned několika dobře promyšlených point, částečně donutilo odpustit celku slabší první třetinu a přesvědčilo, že si Přízraky noci tu 4. hvězdičku z mé strany zaslouží! [75%] ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Vypočul som si niekoľko zaujímavých, “pomerne desivých, bizarných, absurdných príbehov” , od hostí, ktorí argumentujú človekovi, čo ich pozná zo SNA... , pričom úplne najstrašidelnejší, je ten posledný, a taktiež na prvý pohľad nemajú veľa spoločného, ale zdanie môže klamať. Apropo, brazílsky režisér CAVALCANTI ma absolútne ohúril najdlhšou sekvenciou : The Ventriloquist's Dummy, čo pokladám za vrchol samotného snímku ! Vyrozpráva ju Dr. Van Straaten, a je o akomsi bruchovravcovi Maxwellovi Frereovi, a jeho bábke HUGOVI + ďalšia osoba v dianí, je istý Sylvester Kee, ktorému pôjde o život ! Brilantná atmosféra, ktorá by sa dala doslova v kuse krájať ! Michael Redgrave stelesnil Maxwella, a to je MAXIMUM, s čím disponuje obsadenie ! Samozrejme, absolvoval som všetky patričné súvislosti, no, to najlepšie prišlo na koniec ! Výborná záležitosť, ktorej som nedoprial zaslúžené ohodnotenie ! PS : Inak kameru unikátneho Douglasa Slocombeho vyhľadávam účelovo, pretože ju nadovšetko obdivujem ! A opäť stála za to ! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Paradna mysteriozna antologia so stipkou humoru. Nadprirodzeno je sikovne relativizovane, jednotlive poviedky su prijemne zimomriavkove (bruchomluvec je strasna pecka) a ramcovy pribeh ma tiez vlastny vyvoj. Dielcie segmenty sice mohli mat trochu udernejsie pointy (zaver to vsak vynahradi), no inak nemam co vytknut. Velmi ma to bavilo. 9/10 ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Pět povídek, hororových snad jen základním námětem, nikoli už zpracováním, které je většinou laděné spíše do komediální roviny, stejně tak příliš nezajímavé a velmi jednoduché pointy (Loutka je trochu lepší, ale ne o moc). Vyloženě mi nesedla povídka "Golf". Problém v některých případech i s příliš okatým přehráváním (druhá povídka - "Dům a minulost záhadného pokoje"). Nejzajímavějším se nakonec stává "propojovací" příběh. Celkově jen velmi slabé tři. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Vánoční příběh byl inspirován skutečnou událostí, když byl v roce 1860 zavražděn čtyřletý Francis Saville Kent. K vraždě se později přiznala jeho šestnáctiletá nevlastní sestra Constance. (Oktavianus)
  • Podle amerických distributorů byl film příliš dlouhý, a tak ve verzi pro USA vystřihli golfový příběh a příběh s vánočním duchem. Tím ovšem tamní diváky zmátli, protože ti nemohli pochopit, co dělá Michael Allen z příběhu o vánočním duchovi v propojovací lince filmu. (Oktavianus)
  • Podle autora biografie zpěvačky a herečky Elisabeth Welchové Stephena Bournea byla její postava Beulah "průlomem v zobrazování černošských žen ve filmu... poprvé byla černošská žena ve filmu zobrazena jako nezávislá, úspěšná a nápaditá". Welchová se účastnila vyvíjení zápletky filmu a byla v titulcích uvedena po boku tehdejších hereckých superhvězd typu Michael Redgrave. (Morien)

Reklama

Reklama