Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

misterz 

všechny recenze uživatele

Životopisný, verne spracovaný špionážny príbeh, mapujúci osudy plk. Kuklinského alias Jacka Stronga. Nesporné pozitívum snímku je veľké množstvo informácií, ako vtedy pracovala tajná služba a čo to všetko obnášalo. Niektoré scénky mi však prišli ak nie priamo smiešne, tak minimálne iracionálne. To ako sa napríklad Jack Strong pohyboval, alebo ako odovzdával správy... no neviem, na jeho mieste by som to určite nerobil vo vojenskej uniforme plnej vyznamenaní. Tomu sa povie nenápadný ako akné na nose :). Napätie a celková dramatizácia neboli zlé, ale pri niektorých scénach by som v tomto smere trochu pridal, niekedy to chcelo viac energie a možno aj hereckého nadšenia. Inak spokojnosť. 70/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trocha polsko - amerického patetismu. 1)  "Vynikající a strhující špionážní thriller" (Radek99*****) si představuji jinak. Rozvláčná lehce nudící první polovina filmu se naštěstí spolu s tím, jak soudruzi začali po shánčlivém Jackovi pátrat, transformovala do příjemně koukatelné skoro až akční podívané._____ 2)  Úvahy o podobách či rozdílech české a polské národní mentality se nabízejí samy. Jen by to posuzování chtělo více soudnosti a lepší znalost historie, než jakou disponuje běžný absolvent české školní výuky. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to dobře natočené, i ten pocit z té socialistické doby tam je trefný dobře. V první půlce se toho moc neděje, ke konci to víc nabere na dynamice. Top je vtip na hranici západního Berlína, kde se černý řidič jízlivě ptá celníka, jestli ty stejný psy měli i v Osvětimi. Celkově 4, kdyby to mělo víc drajv, mohlo si to sáhnout i výš. Ale to je u životopisu asi těžký. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľká vec od severných susedov, poctivý špionážny thriller z obdobia studenej vojny, natočený na tej najvyššej úrovni. Režisérsky vycibrené, atmosféra mrazivo vypätá napriek tomu, že dej neponúka ktovieaké dramatické momenty. Skôr je to celé rozložené na pocite napätia počas celého filmu, dej diváka drží v napätí, nasleduje jedna nepredvídateľná scéna za druhou, čo napokon potrdzuje aj záver. Poliaci si od koprodukcie so západom vzali to lepšie, naozaj to má po technickej stránke taký feeling západnej produkcie, ale zas ostali verní nehollywoodskemu prejavu, najmä hereckému. Oceňujem aj to, že pri strete troch jazykov (poľský, ruský a anglický) každý hovorí tým svojim, všetko je natočené na reálnych miestach, nekazia to zbytočné kulisy, dookabijúce CGI, či umelý sneh. 80%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy podle skutečných událostí a mám rád příběhy statečných lidí v boji proti komunistické diktatuře. Plukovník Kuklinski statečným mužem bezesporu být musel. Režisér Pasikowski se diváka o tomto snaží přesvědčit již v úvodní brutální scéně z otřesného způsobu popravy sovětského špina špionů Olga Peňkovského. Zajímavé pak je sledovat, co přimělo muže, který se mj. podílel na přípravě plánů na zapojení Polska do invaze vojs Varšavské smlouvy v Československu roku 1968, stát se jedním z nejvýznamnějších špionů studené války, srovnatelným asi právě se zmiňovaným Peňkovskim. Osud tomu chtěl, že Kuklinski nakonec dopadl o dost lépe než Peňkovskij, i když, jak ukazuje závěrečných 5 minut filmu (z níchž se člověk dozvídá, že oba jeho synové po emigraci zahynuly při dopravních nehodách), vše může být relativní... K samotnému ztvárnění okolnosti onoho úniku celé Kuklinsého rodiny z komunistického Polska lze mít určitě jisté výhrady (viz Kuklinského pesimistické představy versus následná realita). Ona "virtuální" (téměř až neskutečná) automobilová honička, však měla patrně filmu dodat jistý prvek akčnosti, který by u pravého špionážního filmu asi neměl chybět. Jinak se to celé totiž odehrává tak nějak v poklidu, až se člověk skoro diví, že se Kuklinski mohl tak dlouhou dobu dělat beztrestně z polských i sovětských úřadů dobrý den a předávat američanům jedno super tajný lejstro za druhým. Ale život někdy nevymyslíš... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)
  • Film sa natáčal v Legnici, Varšave, Gdaňsku, Moskve a Washingtone. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama