Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Život píše thrillery... obzvlášť, pokud jste agentem CIA a zároveň vysokým důstojníkem druhé strany tábora na horké půdě studené války. A kdyby se bondovské dobrodružství plukovníka Kuklińského někomu nezdálo samo o sobě dostatečně napínavé, ještě je zde přidaná hodnota zajímavě vystavěné konstrukce příběhu, která na něj dopředu nic neprozradí (pokud nejste tím typem, co si před projekcí vyhledá materiálů hodných seminárky). Pravdou je, že vystupování ruských soudruhů se neobešlo bez démonizačních projevů (tak ale zase strach má velké oči a asi o úplně hodné strejdy se nejednalo), akční honička mimoděk vyvolala vzpomínku na pana Charváta (a že Jack Strong nemá nárok na označení akční?... no, ti popeláři si to určitě nemysleli :-)) a sám Kukliński mně přišel trestuhodně neopatrný, i tak však mohu prohlásit: "Poláci umí, našinec čumí!" ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka nemu sa urýchlil vstup Poľska do NATO. A teraz majú tam základne za základňou. Oni si myslia, že je to dobré, takže ich vec. Hodnotím film. A ten je dobrou špionážnou drámou, hoci opäť nepochopiteľne sa tu dávajú obsahy, ktoré popisujú celý film až do konca. Až po pointu. Inak musím ešte pochváliť herecké výkony. Hlavne Dimitri Bilov má neskutočný temný pohľad. Celkovo veľmi kvalitná poľská tvorba, ktorej sa darí stále viac. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pražské jaro jako příslovečná poslední kapka, po které polský plukovník Kukliński jednou provždy ztrácí veškeré ideály o SSSR a v průběhu několika let vynese na Západ několik desítek tisíc stran zásadních spisů od technických specifikací až po operační plány. Zfilmování jeho pohnutých osudů je sice v první řadě žánrovka se vším všudy, v druhé jedno velké vzdání cti a až ve třetím plánu snaha o rekonstrukci tehdejších událostí, ale těžko to brát jako zápor, jelikož napětí se tu většinu stopáže dá krájet; typicky skrze zdánlivý rozhovor o ničem, ale pod povrchem se hraje hra "ten ví, že ten ví, ale támten jen tuší zatímco támhleten ani netuší". Škoda že se Poláci při všech těch žánrových i produkčních kvalitách nevyhnuli žánrovým klišé. Jsou tu snad všechna, co se kdy ve špionážních filmech objevila. Většina je sice podána s grácií a svůj účel plní, ale stejně to zamrzí. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy / Jeszcze wódka nie zkwaśnieła, kiedy jej pijemy! S oficiálními biografiemi je vždycky tak trochu problém, protože jsou oficiální. A tak v této polská guma Jacek Mocny hrdinně přechcává neschopnou partičku vodkochlemtů z důstojnického sboru Armii krajowej a bandu tupých ruských goril, aby altruisticky zachránil vlast před americkým ozářením místních lihovarů. Prostě dokonalý morální obrat jednoho ze strategických plánovačů Pražského jara, který vše dělá nezištně a z hlubokého přesvědčení, a jehož po převratu poslala do piczie i samotná Solidarita, přičemž o běžném důchodovém bonusu CIA pro zahraniční agenty – domku na Floridě a míči v dolarech (což byla v osmdesátkách slušná darda) – nepadlo ani slovo. Prostě takové slušně zdramatizované a hezky natočené retro fantasy typu Opowiadaj (Vyprávěj), o kterém může nablít áčtyřku srovnávacích polemik o národní hrdosti snad pouze velezkušený pamětník, ostřílený odbojář, hustý špión a zarytý posluchač Rejč egeinst dz Mašín - Zadek99, jenž, počítám, v životě viděl jediného živého Poláka, když si v pětaosmdesátém kupoval na burze v Bielsko – Bialej apartní mrkváče vietnamské provenience. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nesnadno se mi tento film hodnotí. Na jednu stranu jsem byl naprosto spokojený, atmosféra Polska sedmdesátých a osmdesátých let byla dokonalá, generála Jaruzelského jsem okamžitě poznal a Brežněvův hlas mi způsobil mrazení v zádech (přesně takhle si ho pamatuji). Pak tady ale byla postava plukovníka Kuklińského a s jejím vykreslením jsem už tak spokojen nebyl. Už při sledování snímku mě nepotěšilo, že se tento hrdinný plukovník podílel na plánování Operace Dunaj, při pozdějším hledání na internetu jsem se dostal i k dalším zajímavým informacím a nad tři kousky prostě nepůjdu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)
  • Na niektorých záberoch varšavského Paláca kultúry je vidieť hodiny, ktoré na ňom boli inštalované až v roku 2000. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama