Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nesnadno se mi tento film hodnotí. Na jednu stranu jsem byl naprosto spokojený, atmosféra Polska sedmdesátých a osmdesátých let byla dokonalá, generála Jaruzelského jsem okamžitě poznal a Brežněvův hlas mi způsobil mrazení v zádech (přesně takhle si ho pamatuji). Pak tady ale byla postava plukovníka Kuklińského a s jejím vykreslením jsem už tak spokojen nebyl. Už při sledování snímku mě nepotěšilo, že se tento hrdinný plukovník podílel na plánování Operace Dunaj, při pozdějším hledání na internetu jsem se dostal i k dalším zajímavým informacím a nad tři kousky prostě nepůjdu. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce (!) .. ta atmosféra, člověka opravdu až mrazí ..... a teď jaká byla realita - Poláci byli všeobecně známí svou nespolehlivostí (když byli například vyzbrojeni novými sovětskými letouny, pravidelně nejpozději do 3 týdnů jeden přeletěl na ´druhou´ stranu), nejvyšší sovětské velení si toho bylo moc dobře vědomo, ostatně po událostech v Maďarsku, pražském jaru, událostech v Polsku, to ani jinak u nich nešlo - proto, pokud jde o Varšavskou smlouvu (VS) bylo vše trochu jinak, než se dnes líčí (ostatně, to platí ve všem) - plánování, provádění, společné obrany území členských států VS před napadením NATO bylo odjakživa dvoustupňové, jedna stránka věci byla určená pro bratrské státy a jejich armádní velení, ta druhá a mnohem důležitější, tu si nechávali Sověti pouze pro sebe a nikoho jiného k tomu nepustili .. samozřejmě se mnohdy tyto dvoje plány činnosti a fungování VS musely v mnoha věcech úzce prolínat, to ale nebyl žádný zásadní neřešitelný problém .. proto, že by Kuklinski nějakým zásadním způsobem ohrozil či oslabil VS, to určitě ne, tomu nevěřte ... ("Cílem Varšavské smlouvy byla koordinace politiky a vytvoření systému kolektivní bezpečnosti v Evropě, resp. spolupráce ve vojenské oblasti při společné obraně socialismu, suverenity a nezávislosti, a také vytvoření protipólu k severoatlantickému paktu. Nejvyšším politickým orgánem Varšavské smlouvy byl oficiálně Politický poradní výbor složený z nejvyšších stranických a státních představitelů členských zemí. V praxi však direktivy Spojenému velení a štábu Spojených ozbrojených sil přicházely z Kremlu. Velení sídlilo v Moskvě a v jeho čele stáli pouze sovětští vojenští představitelé. Zástupci ozbrojených sil ostatních států byli pouze styčnými důstojníky, přinášejícími instrukce sovětského velení. Otázky strategie a taktiky v obecné rovině neřešilo velení a štáb spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy, nýbrž generální štáb sovětských ozbrojených sil.") ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Poľský agent Jack 007 Strong mal toho na rováši oveľa viac ako samotný Bond a tak sa nečudujem kontroverzii nad jeho osobou. Film mu natočili skutočne parádny, hoci úvod bol pomerne dlhý, ale na predstavenie toho socialistického marazmu pre ľudí, ktorí v ňom nežili, asi potrebný. Záverečná polhodinka už dokonalá a to prekračovanie checkpointu na výbornú. –––– Co jiného nám zbývá? Pít jak Rusáci, chovat se jako Rusáci. Možná už jsme sami Rusáci. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak předně chi poděkovat gogovi76, že mi dal na Jacka echo. Tohle by mi asi uteklo. A teď k filmu. Bylo to skvostné. Už jen ten brutální úvod, který však byl nezbytný pro to aby divák viděl co čeká toho kdo hraje na dvě strany pomáhajíc té západní. Polsko sedmdesátých let bylo uděláno perfektně a ta dusivá atmosféra na mně přímo ležela. A ta hudba!!! --- Jak už psal gogo76, Dorocinskiho jsme už párkrát viděli a vždy to byla lahůdka! On je typově předurčen pro chlapské role a tato byla z dalších co mu na míru sedla. Film mne do sebe skvěle vtáhl a i když už jsem pár infarktových přejezdů hranic jinde a jindy už viděl (vzpomeňme třeba na skvělé Volání svobody z roku 1987), dokázalo mi to opět nervy napnout k prasknutí. Neznám podrobnosti kolem plukovníka Kuklińského, takže nemohu posudit jak moc pevně se filmaři drželi historické osnovy, ale nebudu do toho vrtat, já byl nadšen. Poláci umí, točí skvělé filmy o svých hrdinech a já se jen ptám, kdy začneme také? Kdo bude první a natočí film o Mašínech? Dnes, kdy ruský medvěd mlsně obchází svá bývalá loviště jsou tyto filmy aktuálnější než kdy jindy protože jak se zdá Cold War tak úplně neskončila... Dávám 5 mikrofotografií. * * * * * ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené zpracování temných dějin Polska, které se i lehce otírá o osudy Československa. Po filmové stránce tomu nelze co vytknout. Herci výborní, režie i scénář taktéž. Navíc se povedlo i hudební podkreslení a skvělá kamera. Se samotným příběhem, tedy tím skutečným, srozuměn nejsem, ale předpokládám, že film si vše lehce přibarvil k obrazu svému. Ale proč vlastně ne, pokud se držet historických pilířů. Každopádně jeden z top Evropských filmů, které jsem za poslední dobu viděl a možná nejlepší Polský. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Na niektorých záberoch varšavského Paláca kultúry je vidieť hodiny, ktoré na ňom boli inštalované až v roku 2000. (tiradentes)
  • Skutečný Ryszard Kukliński zemřel v roce 2004. Je pohřben na čestném místě na varšavském hřbitově Powazki. (morgos)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno