Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (Cinemart)

(více)

Videa (22)

Trailer 3

Recenze (581)

tron 

všechny recenze uživatele

Nesympatický Hawke je našťastie preč a nahradil ho bitkársky sympaťák roka, Frank Grillo. Scenár je rovnako hlúpy, ako minule a nápad s Očistou je stále rovnakou mierou skvelý, ako blbý, ale dvojke veľa pomohla práve výmena kastingu, zručnejšie akčné scény a fakt, že sa odohráva v divokých uliciach počas Očisty. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Partička ľudí sa ocitne na uliciach práve v noci výročnej „očisty“, kedy na žiadnu oficiálnu pomoc nemajú nárok a tak sa sami zúfalo snažia – či už prežiť, alebo vykonať svoje osobné zámery... Zrejme je to objektívne o vlas lepšie ako jednotka, no neviem to celkom posúdiť, pretože si ju už detailne nepamätám, tak ako mi je jasné, že si detailne nebudem pamätať ani dvojku. Obe majú svoje plusy aj mínusy a tak ako bola jednotka slušným, interiérovým home invasion kúskom s kvalitným, no nevyužitým nápadom, tak je dvojka slušným, exteriérovým vigilante kúskom. ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Kvalitu nelze upřít, ovšem na rozdíl od první nadupané Očisty mi tento druhý díl nepřijde až tak hororový. Druhý díl se spíše přiklání k akčnímu žánru, což na jednu stranu není od věci, ale na stranu druhou jsem od toho očekával alespoň nějakou ryze hororovou atmosféru, které se mi tolik nedostalo. Ale přesto jsem relativně spokojen. ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem očistnou anarchii plnou perverzních jatek smyslů zbavených pokojných občanů, kteří si jednou za rok vyrazí do města vyhodit z kopejtka u znásilňování, brutálního vraždění a m(u/o)čení na každého, kdo se jim dostane pod ruku, od dětí až po důchodce. Dostal jsem jen moralizující křesťansky korektní shit s debilním scénářem, ve kterém hrál prim morální apel na diváka, který je mu v reálném životě asi stejně užitečný jako hovno v kornoutu na zmrzlinu. Očista (natož anarchie) hrála v tomto filmu poslední housle, zvláště když tu totální "anarchii" v ulicích prováděly jen perfektně organizované vládní jednotky a jedna parta zdegenerovaných školáků, jinak byly ulice zcela liduprázdné. Fakt, že je velice zlé a nemístné někoho brutálně zavraždit jen proto, že to povolují zákony, na to bych zřejmě přišel sám i bez těch stupidních dialogů, které byly celý film v podstatě jen o tom. Já se těšil na nekončící brutální riot, ve kterém morální autorita ukáže správnou cestu tím, že zmasakruje nejaktivnější zmrdy v ulicích, ne že mi o tom bude celý děj vyprávět přechytralá černá čtrnáctka při procházkách po městských uličkách a kanálech. Film chtěl diváka provést za ručičku napříč celou společností a ukázat jak by očistu praktikovaly různě majetné vrstvy obyvatelstva, včetně jejich motivací. Hezký, mám ale pocit, že tento film měl být o něčem jiném, než o sociální sondě do společnosti, která neexistuje. 55% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Já se tedy očistil kvalitně. Líbilo se mi to i o něco víc než první díl kterej je taky povedenej, ale zatím co jednička je spíš takový komorní film pracuje dobře s tou myšlenkou a hlavně má kvalitní klaustrofobní atmosféru kdy je několik hrdinů uvězněno v jednom domě, tak dvojka se strhává v nekompromisní masakr. Tentokrát nás režisér konečně vezme do ulic abychom viděli jak taková očista probíhá v globálu a je to slušná jízda. jinak nevím jestli jsem kapku narušenej či co, ale ta myšlenka se mi fakt líbí a musím se přiznat, že mít tu možnost tak bych vyrazil do ulic vyřídit si osobní účet s několika zmrdy kteří by si to fakt zasloužili, ale při mým štěstí bych jenom vystrčil nos z domu a hned by mě někdo sejmul. Jinak hororem už bych to moc nenazýval je tu pár lekaček jinak se jedná spíš o čistokrevnou akci. taky je tu patrná ironie a nadsázka a rozhodně se jedná o další film co si bere chytře na paškál násilnickou Ameriku. Mám jenom jednu výtku a ta směřuje k tomu, že kamera se v akci dost klepe a některý scény mi přišli kapku nepřehledný. Jinak spokojenost a o chlup lepší než první díl.80% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (14)

  • Příslušníci tzv. armády používají zbraně Kriss Vector. (JohnSmith)
  • Film sa odohráva počas 21. a 22. marca 2023. (Astonko)

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama