Reklama

Reklama

Ztracen v La Mancha

  • Velká Británie Lost In La Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkuste si představit ty nejhorší noční můry, kvůli kterým se každý filmový režisér budí v posteli se smrtelným potem na čele. A zaručujeme, že to pořád bude jen desetina toho, co každý den prožíval u nás velmi oblíbený tvůrce - jediný zaoceánský montypythonovec, ale také autor filmů jako BRAZIL, KRÁL RYBÁŘ nebo 12 OPIC - Terry Gilliam. Dvěma kanadským dokumentaristům se podařilo natočit fascinující dokument o možných i nemožných katastrofách, které provázely pouhých 6 dní natáčení Gilliamova vysněného projektu MUŽ, KTERÝ ZABIL DON QUIJOTA, v němž měli hlavní role ztvárnit Johnny Depp a Jean Rochefort. Přes počáteční hrůzu jakou vyvolává neuvěřitelná souhra náhod a nehod provázejících od počátku celý projekt, se Gilliamovy útrapy stávají postupem času směšně komické. Takovému množství neštěstí se už nedá nic víc než smát. Snímek ZTRACEN V LA MANCHA podává tragikomický pohled na odvrácenou stránku filmového průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

J_Fiu 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní dokument, který se snaží zachytit zoufalství a smůlu provázenou během krátkého natáčení (ale i dny příprav) nikdy nezfilmovaného filmu Muž, který zabil Dona Quijota. Je to veliká škoda, protože Terry Gilliam točí filmy, které tu před ním ještě nebyly, je originální a toho se se nejspíš zalekli i investoři, kteří dodali méně peněz než bylo na takovýto projekt potřeba. Tím problémy začaly, ale zdaleka neskončily. Jean Rocherfort - herec, který měl ztvárnit hlavní úlohu, tedy zahrát si Dona Quijota onemocněl dosti nepříjemným zánětem, bylo to smutné jak pro Gilliama, štáb tak hlavně pro samotného Rocherforta, který se speciálně kvůli této roli učil 7 měsíců anglicky. Další pohromy jako zaplavená spoušť, přelety hlučných F-16, absence studia - místo toho byla připravena dílna, nedostatek správného světla byly jen dalšími hřebíčky do rakve celého projektu. A tak Terry coby novodobý Don Quijote prohrává svůj boj s větrnými mlýny. Jenže není všem dnům konec, tak mu držme palce, ať se jeho sen přeci jen splní. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Podle čeho se dá hodnotit dokument? Herecké výkony? Režie? Použité rekvizity? Síla příběhu? Síla příběhu, který stvořila jakási „vyšší moc“? Jistě, v tomto dokumentu by to šlo i podle hereckých výkonů, vždyť Johnny Depp a ryba je příběh téměř sám o sobě. Jean Rochefort zase dokonale splňuje moje představy o Donu Quijotovi. Ale tady jde asi opravdu o ten příběh a vyšší moc. Příběh o tom, jak si jeden velký chlapec chtěl splnit sen a všechno mu dávalo jasně najevo, že to je téměř nemožné. Příběh o neuvěřitelné tvrdohlavosti a víře v lepší zítřky. Příběh o tom, že toho, kdo si chce splnit svůj sen nezastaví téměř nic. Na druhou stranu nejsem schopen říct, zdali to všechno nemělo vyznít tak, abychom začali pana Režiséra litovat a přát mu jen to nej. Vždyť, přiznejme si to, komu z nás se už někdy nesplnil sen kvůli něčemu neovlivnitelnému? A koho z nás potom litovat celý svět? Je to tu pořád, jenom někde je to prostě trochu víc vidět. ()

Reklama

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná smůla potkala Terryho Gilliama při natáčení jeho filmu "The Man Who Killed Don Quichotte". Jenže on je Gilliam tak trochu "punkový" režisér... Tenhle námět je zřejmě prokletý a je mu souzeno setrvat pouze na stránkách knihy. Jinak skvělý dokument o muži, který chce natočit příběh muže, jenž bojuje s větrnými mlýny, přitom sám svádí tu samou bitvu. Ironie osudu neboli smůla zafungovala "dokonale"... Škoda, to mohl být brilantní film. ()

Anticque 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad natočit film o tom, jak se nedá prakticky natočit film o Donu Q. De La Manchovi, snímek je celekm zábavný, jdou z něho krásně vidět pocity aktérů a tvůrců filmy, někdy i drásající nervy. Z filmu jde poznat charakter Terryho Gilliama, který se snaží natočit velkolepý film i z malými finančními prostředky, i když ví, že budou problémy s natočením tak snaha je převelká. Ale i přes všechny Gilliamovy úspěchy ho rád nemám, neuznávám ho, a proto dávám jen 3 hvězdy. Přijde mi, že je to hollywoodský režisér druhé kategorie, ať si o mě myslím každý co chce, ale prostě mi to tak přijde. Je jen škoda, že se film nepovedlo natočit, neboť s Johnnym Deppem by to mohlo mít úspěch. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Škoda že má Terry Gilliam takovou smůlu a film se mu nepodařilo dokončit. Podle těch pár záběrů, které lze v tomto dokumentu spatřit se mohlo jednat o velmi bizarní záležitost, na kterou bych se velmi rád podíval. Ztracen v La Mancha je příjemný pohled do zákulisí vzniku filmu a zároveň o přináší svědectví o veliké pohromně, která může na filmaře přijít. Asi největší výhrady mám k Johnnymu Deppovi, ačkoli zde nemá moc prostoru, působí jako pěst na oko, prostě mi do toho světa vůbec nezapadal. [TOP 19/6 87%] ()

Galerie (12)

Zajímavosti (6)

  • Před oficiální českou premiérou proběhla premiéra na Karlovarském IFF 5. července 2002. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. února 2002 na Berlínském FF. (Varan)
  • Cenné záběry z natáčení nikdy nevzniklého filmu jsou původem pořízeny kvůli připravovanému filmu o filmu. Když nakonec film nevznikl, tak tyto záběry byly použity jako základ tohoto dokumentu. (Dromedár)

Související novinky

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Reklama

Reklama