Reklama

Reklama

Japonsko, země zenu zaslíbená

(TV film)
  • Francie Japon, zen
všechny plakáty
Francie, 2013, 53 min

Obsahy(1)

Prastará filozofie i moderní svět ve východní části Asie. Japonsko se táhne do oblouku u východního pobřeží Asie. Území státu tvoří pás ostrovů. Uprostřed souostroví leží největší ostrov Honšú. Sám o sobě představuje šedesát procent celkové plochy země. Nacházejí se na něm i dvě historicky poslední hlavní města, Kjóto a Tokio. Tři pětiny japonského území pokrývají hory, kopcovitý terén brání většímu rozvoji osídlení. Japonci maximálně využívají prostor a zemědělské plodiny vysazují na sebemenší volné ploše. Osmdesát procent Japonců žije ve městech, kde tradiční architektura bývá vytlačována moderními výškovými budovami. Tak je řešen problém s všeobecným nedostatkem prostoru. Dvacet procent Japonců již překročilo věk pětašedesáti let. O starší spoluobčany pečuje celá společnost, neboť solidarita tam není jen slovo, ale realita. Japonci rovněž milují disciplinu. Zen-buddhismus, který se do země dostal ve 12. století, je založen na meditaci. Zenová zahrada, oproštěná od všech zbytečných okras, tak má umožnit rozjímání a poznání sebe samého. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Pete 

všechny recenze uživatele

Pěkný, ale tak trochu povrchní pohled pouze na několik měst na Honšú, s důrazem na historické tradice a náboženství. KYOTO - TAKAYAMA - KANAZAWA - HIROSHIMA - MIYAJIMA - KOYA - NAOSHIMA ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prechádzka po Japonsku, ktorá zaujme nielen milovníkov cestovania. Navštívime všetky dôležité mestá a miesta, nechýba ani Hirošima a jej pohnutá minulosť, rozoberá sa doprava, kultúra, gejše a tiež súčasné trendy v spoločnosti. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Cestopisný dokument dle mých představ - směsice lidské společnosti, přírody a lidských výtvorů. Jen oproti tomu, co název sliboval, tam bylo daleko více náboženství shintó a méně zenového klidu... ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument o krajine vychádzajúceho slnka. Za jednu hodinu človek precestuje veľkú časť Japonska, obzrie sa za jeho históriou, ktorá sa v súčasnosti spája s technológiami budúcnosti, a odhalí život a zmýšľanie obyvateľov ostrova, dožívajúcich sa aj vďaka filozofii zen tak vysokého veku. Po dopozeraní máte chuť zbaliť kufre a nasadnúť na prvý let do Japonska. Ak budete mať možnosť si dokument pozrieť, neváhajte. ()

Reklama

Reklama