Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jerzy, spisovatel a alkoholik, se snaží pod vlivem lásky k ženě zotavit se ze závislosti. (kamals)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD NĚKDO PIJE JAKO VY, NEMŮŽE ŽÍT DLOUHO A ŠŤASTNĚ.“ … ,,A JE MOŽNÉ ŽÍT DLOUHO A ŠŤASTNĚ BEZ PITÍ?…" /// Polskej HBO uvádí… tu o ĎÁBLOVI. Příběhy, zkazky, zážitky těch, jenž byly (několikrát) postaveni na nohy, který je naprosto neomylně dovedly zase zpátky. Pohled na lidský dno (trochu jinej, než ten francouzskej). Důvtipem a inteligencí proti alkoholismu – bezvýsledně. PRAVDA JE PITÍ… Alkoholikovi filozofie, psychedelická či trance hudba, delirium… A jaký z toho plyne ponaučení? Že alkohol… ,,tak jsem nakonec celou noc propil...“. Já ne. Nějak nemám chuť. (Dr.Skála by měl radost!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2000 napsal Jerzy Pilch, neznám. 2.) Napadlo mě, že bych nepil... 3.) Thx za titule ,,xLucky“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

O žádný polský Requiem za sen pochopitelně nejde. Oba sice pojednávají o závislostech a oba mají potenciál být drtivým mementem, ale jen Aronofského majstrštyk tohoto cíle i dosáhl. A to ve stejné míře depresivní studií úpadku člověka, jako geniálním Mansellovým motivem. Ten vytvořil jakýsi pevný bod kterého se divák mohl zachytit a koneckonců jím zůstal i po všech těch letech, kdy část scén z filmu dávno vymizela z paměti. Wojciech Smarzowski na chronologickou naraci rezignoval a příběh roztříštil do chaoticky poskládaných scének, záblesků, zmatených vzpomínek a polozapomenutých prožitků. Tím sice působivě přiblížil život alkoholika, ale zároveň znemožnil divákovi aby se s ním ztotožnil. Vtahující schéma "krásní a šťastní lidé podléhají droze a ta jim dělá ze života peklo" vystřídalo odpuzující "podívejte se jak dopadnete když budete pít". Jerzy sympatický není, nebyl a nebude. Z pohledu kamery je jen opilcem a proto je lehké si od něho držet odstup. Silný a pocity přinášející motiv, ať už hudební a nebo jiný také chybí. Ta spousta drobných odporných momentů ho zkrátka nenahradila. Slabší čtyři hvězdičky. Přesto však čtyři, takže pokud by šlo o český film, tak by v naší produkci čněl nad ostatními jako titán nad trpaslíky. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je v trvalé opozici s myšlenkou Járy Cimrmana, chlast - slast. Na tenhle film se dobře nekouká a ani žádný dobrý pocity se z něj nedostaví, snad jedině pocit štěstí, že vyjma piva už jsem se na chlast vysral a tudíž snad nehrozí abych skončil jako Jerzy, kterýho naprosto dokonale vystihl Robert Więckiewicz. Neučesaný vyprávěcí styl, podpořený anarchistickou kamerou mě zrovna dvakrát neseděl, pravdou však je, že depresi rozdává film po kilech. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Taký malý poľský alkoholický Requiem for a Dream, avšak s oveľa nevýraznejšou atmosférou a príliš monotónnym príbehom. Inými slovami, asi tak trištvrťka filmu bola vyplnená neustálym zápasom Jerzyho proti alkoholu, kde alkohol zvíťazil na plnej čiare. Námet alkoholizmu v takejto prehnanej miere bol síce výborný, no chýbala tomu nejaká lepšia epickosť, ktorá by tie neustále útržky dala dokopy. Vôbec by nezaškodilo nastaviť nejaký chronologický rámec, lebo som mal pocit, že to všetko bola naozaj len nesúrodá spleť Jerzyho "života" utopeného v alkohole. Treba však uznať, že autenticita v tomto filme bola fakt na vysokej úrovni, hoci mnohé scény pôsobili dosť nechutne, ale žiaľ taká je realita. No neviem, ale potenciál tohto filmu mi prišiel rovnako premrhaný ako Jerzyho neustála snaha o abstinenciu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Připravte se na Sebrané spisy alkoholické - vyšeptané hanbou, proložené slzami, provázené klepavkou, vyslechněte si otřesná svědectví zničených životů, sahajících hluboko do rodinných historií a pohleďte metle lidstva přímo do očí... hezky bez rukavic, do všech hloubek ponížení, jaké si dokážete představit... Varování - může vám být dost šoufl, ač jste nepožili ani kapku! Podobnost s Werichovou pekelnou odmašťovnou v povídce "Až opadá listí z dubu" - čistě náhodná. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo v Krakově, Brzesku a Nowym Sącze. (majky19)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenné knihy Jerzyho Pilcha. (majky19)

Související novinky

Polsko opět otevírá bolestivou minulost

Polsko opět otevírá bolestivou minulost

07.12.2014

Wojciech Smarzowski patří v domácím Polsku mezi přední současné režiséry. Každý jeho počin je událost a výjimečný je i v tom, že jeho filmy jsou vysoce úspěšné jak u kritiků, tak u diváků – i přes… (více)

Reklama

Reklama