Reklama

Reklama

Krvavá pláž

  • Česko Rudá pláž (více)

Obsahy(1)

Válka v Pacifiku 1942. Pod těžkou palbou japonských děl přistává na Filipínách americká námořní pěchota. Jednotka kapitána MacDonalda se ocitá v pasti a zbývají jí jenom dvě šance: bitva na otevřeném moři nebo krvavá válka muže proti muži v džungli. MacDonald se snaží zachovat mezi svými muži alespoň zbytky lidskosti a disciplíny. Nepředstavitelné násilí, vyčerpání a stesk po domově však vyvolávají pravý opak. Zahnat nepřítele do defenzívy se podaří jen za těžkých ztrát. Je to pro všechny muže skutečná zkouška a nejenom to... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (25)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Krvavá pláž, nebo také televizní název Rudá pláž, popisuje tažení americké námořní pěchoty na jednom ostrově, který se nachází v japonských rukou. Film začíná vyloděním, postupně se dostáváme do vnitrozemí a přitom sledujeme osudy, ale i vzpomínky jednotlivých postav. Já osobně si myslím, že Krvavá pláž je jeden z těch lepších filmů, který se zabývá válkou v Pacifiku, a možná i jeden z nejlepších, co byl v minulém století natočen. Musím k tomu také připočítat, že se tvůrci snažili zaobírat i druhou stranou, tedy japonskou. A rozhodně tady byly scény, které si zapamatuji. Jednak to vylodění, ale třeba scéna s plamenometem, která byla výborná. Chvílemi mi to připomínalo Tenkou červenou linii, ale na to, že to byl film ze šedesátých let, palec nahoru. A v neposlední řadě musím znovu připomenout, proč je tento snímek tak podhodnocen, když si zaslouží tu červenou barvičku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je v duchu válečné vřavy klasických amerických válečných filmů 60. – 70. let. Možná i trošku víc, než je standard. Pak se z toho ale stane taková existenciální psychedelické podobenství, které vidět nechcete, protože Vám bude trapně i za tvůrce. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Cornela Wilda si jako herce poměrně vážím (Scarlet Coat, The;Greatest Show on Earth, The) a nezklamalo mě ani první setkání s jeho režijním počinem, jež jako by navazovalo na Sturgesovo chápání války a cti každého vojáka právě ze Scarlet Coatu. Nepříliš dějový snímek, který si vzal za úkol jednak zanalyzovat pár osobností nejtypičtějších amerických hochů, při čemž úplně nezapomněl ani na syny Země vycházejícího slunce, a také načrtnout prostředí válečné ostře kontrastující s vzpomínkami a představami točícími se vesměs kolem rodiny a vzdálených lásek, je celkem cenným příspěvkem do rodiny japonsko-amerických dvoustranných válečných filmů. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle poměrně málo známej protiválečnej film má zajímavou myšlenku, ale zpracování dost pokulhává. Připadalo mi to, jak kdyby někdo smíchal dohromady 2. světovou a válku ve Vietnamu, protože třeba ženský postavy, který se tam občas vyskytnou v nějakym flashbacku, jsou oblečený normálně v hadrech odpovídajícím 60. letům. To samý účesy, interiéry bytů, atd... A samozřejmě tanky vyrobený až x let po 2. světový válce nemůžou chybět. Z filmu jsem měl dojem, že je spíchnutej horkou jehlou a poněkud nedotaženej. Hodně slabý 3 hěvzdy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný válečný film, trochu připomínající poměrně novější "Tenkou červenou linii". Je poměrně věrohodným vyprávěním o Amerických vojácích, kteří se vylodí na ostrově obsazeném Japonci a postupují do vnitrozemí. Ve stínu válečných hrůz vzpomínají na domov, na své blízké a na své lásky. Není zde černobílé stvárnění obou stran (Američani ti dobří, Japonci ti zlí), naopak film je nestranný a zobrazuje všechny jako úplně obyčejné lidi. Právě je i dobře, že se film zaobírá stranou Japonců. Na svoji dobu jsou zde dost naturalistické scény (ustřelená ruka). Režiséra a představitele hlavní role Cornela Wilda jsem neměl tu čest do shlédnutí tohoto díla poznat. A přesvědčil jsem se, že dobrý jako režisér i jako herec. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další z válečných filmů ze sedmdesátých let ze kterého vám asi utkví v hlavě nejvíce vylodění, které bylo vskutku výpravné. Na jednom z LC se pak seznámíme s hlavní skupinkou vojáků USMC, jejichž jednotlivé osudy (a myšlenky) máme možnost sledovat po zbytek filmu. Ve filmu je pár drsnějších scén, které sice na svoji dobu mohly šokovat, dnes však působí spíše rušivě až komicky což je navíc podbarveno nereálnou kečupovou barvou krve... Týká se to hlavně ztrát při vylodění. Pyrotechnické efekty byly také poplatné své době. Když vybuchne třeba minometný granát, udělá to takovou tu klasickou šlupku, kolečko kouře a hotovo... žádná díra v zemi, nic. prostě kapslík. Jak jednotka postupuje ostrovem, má další ztráty a další raněné. Obščas si některý z vojáků (a to i japonských) na něco vzpomene, což je pak znázorněno statickými flasbacky resp. slideshow fotografií např. dětí a manželky..). To mne opravdu rušilo a nikterak to nepomáhalo dostat se na stejnou vlnu do myšlenek vojáka i když si k tomu v duchu něco říkal... Film dále sráží i nasazená technika, zejména tanky M48 Patton (ty si zabojovaly až v Korei) a nasazené letouny v nichž jsem nepoznal nic válečného. Ty navíc měly takový palebný arzenál, že musely mít každý z nábojů pomazaný hovnem Chucka Norrise, jinak si všechny ty vyýbuchy od 4 letounů a tím zdecimovaný japonský prapor nedokážu vysvětlit... Film končí tak nějak v půli ač trval hodinu a půl. No nevím, buď už jsem toho viděl už příliš mnoho válečného, nebo film notně ohlodal zub času. Pacifické válčiště mám nejraději a pokud vám mohu doporučit, když Tichomoří a Japíky tak jedině Tenkou červenou linii. Ta je skvostná. Je plná nejen bojových scén, ale i krásných záběrů na flóru a faunu Quadalcanalu a když si nějaký voják něco myslí, víte co a jste tam s ním... Já alespoň byl. Dávám tři granáty, ale je to jen tak tak. * * * ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neznámy, ale slušne natočený vojnový snímok o obyčajných vojakoch v džunglovom boji proti nepriateľovi. Nepriateľovi, ktorý ale nie je niekto krvilačný, ale ktorý je tiež iba "človek", s rodinou, citmi a tak podobne. Tiež je na 60. roky netradične surový - vpichy nožom, odstrrelené ruky sú po filmárskej stránke celkom fajn. Cornelovi Wildovi sa to podarilo dobre a aj vo svojej roli takého mäkšieho veliteľa bol fajn. Minúsom boli akurát tie nezvládnuté flešbeky. Škoda pre ozrejmenie situácie, že nebolo špecifikované, aký ostrov bol prepadnutý. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu bohaté vylíčení válečné akce se snahou o zachycení subjektivity účastníků prostřednictvím zobrazení individuálních osudů a vnitřních hlasů postav. Aktualizující téma od počátku pracuje s rolí nepřítele v bližších záběrech, nikoliv jako vzdáleného kohosi, příběh ovšem postrádá pozdější výraznější hloubku i rytmus alespon v kvalitě westernové klasiky. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu solidní vojenskej film, hlavně oceňuju ty urvany končetiny a celkově poměrně reálny boje. Jinak ale některy vnitřní hlasy, myšlenky a kecy působily docela nudně a nezajímavě. Zajimavy bylo použití statickejch obrazů, na který se zoomovalo nebo po nich kamera jezdila. Zajimavy to ale bylo asi pro někoho jinyho, než pro mě. Spíš bych to nazval originální, ale originalita neznamená, že to bude ok. Taky použití těch skutečnejch dobovejch nekvalitních záběrů se mi tam nehodilo. Po bojové stránce je to ale akční jak prase a myslim, že to mohlo sloužit jako vzor pro budoucí válečné filmy typu Zachraňte vojína Ryana, Slzy slunce, Údolí stínů atd. To ale trvá asi jenom tak do poloviny, kdy se tam fakt dost bojuje, ale pak se začne moc kecat a přejde se na individuality. Taky se mi docela líbil pohled na věc i z jiné, než americké strany. Jo a ty flashbacky, to se v době natočení filmu taky asi jenom tak nevidělo... PS: Ripa Torna jsem vubec nepoznal... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Na ní síla sirná, plazivá. Po tvářích šlehá. Tíží "pážata" pažba zlá. Odysea, důrazně varující, alarmující. Žalující pohřební lože pobřeží vran. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo celkem fajn. dobrá polovina filmu je řežba v džungli a na plážích, ale druhá polovina je plná neskutečných filozofických keců a flashbacků opět s neskutečnými kecy. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tradiční válečný film - skupina vojáků obsazuje za druhé světové války ostrůvek uprostřed ničeho plný Japonců. Vylodění a dobývání pláže je naprosto parádní, plné akce a docela naturalistických scén a zhruba do půlky to má spád. Pak to bohužel začne umírat - režisér začne ukojovat své artové touhy a to formou fotografických flashbacků do minulosti postav, akce ustoupí dialogům a nakonec to skončí tak nějak nijak, ani nevíme jestli ten ostrůvek dobyli nebo ne. Mám radši válečné filmy ve kterých o něco podstatného jde, nebo jsou v něm aspoň silné postavy. Naopak nemám rád nastavování akce dokumentárními záběry a to že na konci musí někdo sympatický umřít - oboje je ve starých válečných filmech klasika. 3* především za tu první půlku. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu by som aj dal viac hviezdiciek, ale chyba sa do filmu vloudila a tak to zostalo len pri troch hviezdickach, co je skoda. Takze film sa skvelo rozbehol a na boj nenechal divaka dlho cakat a za par minut sa americania vylodili na jeden ostrov, kde boli pekelne zahniezdeni japonski vojaci, ktory netrpezlivo vyckavali kym sa pustia do Americanov. Bol to tuhy boj, kde sa tvrdo bojovalo o kazdy meter velmi tazko. Toto dobijanie vo mne vyvolavalo skvely pocit, ze konecne po dlhej dobe znova vidim poriadny vojnovy film, kde na reci nie je prilis volneho miesta. Bolo to ocarujuce a velmi dlhe, ale po neuveritelnych 45 minutach boj skoncil a uz sa len film zaoberal rozoberanim osudov vojakov do vacsich podrobnosti a ich relaxovanie a nic nerobenie, aby sa dajako pohli dopredu. Od tych 45 minutach ma film dost sklamal a dalej to vyzeralo, akoby uz tvorcovia filmu nevedeli, ako dalej pokracovat v boji. Uz sa ani na poriadnu akciu nedostal cas, len nepatrny nalet na japonskych vojakov preoblecenych v americkych uniformach na plazi tomu prilis nepomohlo, ale skor uskodilo. Bol to nudny nalet, ktory tento film nezachranil, ale skor viac utopil do hlbokych bazin nicoty. Dost boli aj trapne tie spomienkove sekvencie, kde urcity vojaci vo svojich mysliach spominali na rodiny a lasky v takych obrazkovych zaberoch, ktore mi liezli na nervy. Je to velka skoda, ze film od tvrdych bojov otocili na inu stranu, kde sa toho moc nedialo:( Keby sa film niesol v takom tempe, ako ta prva tristvrte hodina, tak by som filmu dal aj plny pocet hviezdiciek, ale tentoraz je to len za tri. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu vynikající protiválečný film, který byl pro svoji brutalitu pro TV vysílání také brutálně sestříhán, aby se dal vůbec vysílat. Začíná vyloděním na ostrově někde v Pacifiku a jehož průběh připomíná film o vojínu Rayenovy, a postup do vnitrozemí, čemuž se snaží za každou cenu zabránit zfanatizované japonské vojsko. Jsou zde použity i autentické záběry skutečných bojů a myslím, že to vůbec není na škodu. Tvůrci se zde i zamýšlejí nad psychikou vojáků a tím dávají najevo, že i tito lidé mají city a že myslí na domov, na svoje ženy a děti. Tady však naráží kosa na kámen. Forma flashbacků, jako vzpomínky, narušují průběh děje a brzdí rytmus vyprávění. Absurdita války je však ztvárněna na výtečnou. Rád bych viděl plnou verzi. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jsme tady, abysme zabíjeli. To samý přece dělaj voni nám! Cokoli jinýho jsou jen kecy!" Myšlenky tam byly dobré, ale to filmové zpracování se mi nelíbilo. ()

DENIROSIS 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek s několika zajímavými okamžiky,jako jsou např.vzpomínky a představy vojáků obou stran,obrazové zpracování. ()

azumi 

všechny recenze uživatele

Tak z tohoto filmu si určitě hodně vzala hra Call of duty 5....Boj o pláž, japonci na stromech, japonci ukrytí v trávě, útok na bodáky. Ve filmu jsou zosobněny pocity jak Amíků tak Japonců, a není to jednostrané. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavá pláž Film popisuje dobytí Japonci obsazeného ostrova americkými silami v roce 1943. Cornel Wilde ho režíroval stroze a bez ozdůbek, jako brutální obžalobu války, kterou ukazuje v nejhorší, nepřiklášené podobě. Prezentace a pojetí bylo tak silné a obrazy tak názorné, že snímek musel být vystříhán, aby se dal vysílat v televizi, a to ještě v devadesátých letech, zvyklých na násilí. Film se vyhnul starým konvencím. Žádný tvrďácký seržant se zlatým srdcem, žádný nedospělý kluk, který se v bitvě projeví jako chlap. Není to film, který by měl pobavit. Má v úmyslu zanechat trvalý dojem - setrvat ve vědomí publika. Vyjadřuje stále a stále větší silou myšlenku, že válka je zatraceně špinavá záležitost, zlá ve svých důsledcích, demoralizující, smrtící ve svých účelech. Cornel Wilde režíroval bitevní scény s jakousi odtažitostí, ti muži v nich vypadají, jakoby opravdu zakoušeli své individuální osudy a trpěli jimi. Vzhledem k tomu, že film líčí zranění a zmrzačení, nehodí se ani pro vysílání v televizi bez sestřihu. Nic tu není zaobaleno v cukru - je to jen samá sůl a paprika. ()

Reklama

Reklama