Reklama

Reklama

Motocyklové deníky

  • Argentina Diarios de motocicleta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je mu třiadvacet, studuje medicínu - a ještě netuší, že vstoupí do dějin jako Ernesto Che Guevara. S kamarádem Albertem Granadem se vypraví na cestu po Latinské Americe na staré motorce Norton 500. Píše se rok 1952 a před nimi není nic jiného než volná silnice - bez turistů, hotelů a map, jen s čerstvým větrem v zádech. Dostat se z Argentiny až do Venezuely, to je sen, který výlet dlouhý 8000 kilometrů mění v realitu. Snímek inspirovaly Guevarovy deníky Notas de viaje a Granadova kniha Con el Che por America Latina. Záměrně apolitický pohled pro nás objevuje Guevaru jako ikonu, jež jako by se na film obtiskla z čistě vypraného trička: jen oklikou totiž připomíná postavu příštího kubánského revolucionáře. Film získal Cenu BAFTA a François Chalais Award a Cenu ekumenické poroty na MFF v Cannes 2004. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Master19 

všechny recenze uživatele

Výborný film na kontroverzní téma. Pravdou je, vypovídající hodnota této road-movie je mnohem větší, když vezmeme v potaz, že má reální základ a že ta cesta stvořila relativně důležitou historickou postavu. Fuser samozřejmě nebyl první člověk, který vyrůstal ve zlaté kleci a kontakt s realitou ho naladil na sociální notu. Na rozdíl třeba od Siddhárthy Gautamy ovšem jde na to s flintou a to byla ta chyba... s čím kdo zachází, že ano. To naštěstí není téma tohoto filmu, takže největší hodnota je to odhodlání kapající z první půlky snímku, neuvěřitelný obraz reálné latinské ameriky poloviny minulého století a... ta příroda. Rozhodně stojí za shlédnutí a zamyšlení. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

O Guevarovi jsem nevěděl zbla nic, jen že to byl jakýsi slavný pobočník Castra při Kubánské revoluci. Od Diarios de motocicleta jsem očekával poměrně hodně a to asi byla chyba. Tato očekávání ještě navýšil silně pohodově povedený začátek, na který navazovala velmi dobrá první hodina s krásnými přírodními sceneriémi. Bohužel po příjezdu do Peru se film sesype jak domeček z karet a stane se z něj natahovaná nuda, ačkoli jsem v ní žádnou zde zmíněnou propagandu neviděl. O Guevarovi toho stále moc nevím, jen že to byl jakýsi slavný pobočník Castra při Kubánské revoluci a byl zastřelen agenty FBI. ()

Reklama

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho chladnokrvný vrah, kat z La Cabaña, pre mňa jedna z najväčších postáv histórie. Mladík opradený legendami, ktorý v rovnomennej knihe opisuje svoj prerod na neskoršieho aktivistu, revolucionára, partizána. Bernalovi to maximálne svedčí, príbeh nemá žiadne hluché miesta a všetko do seba krásne zapadá. Film, ktorý by sa mohol kľudne volať Che: Origin, keby ho už sám Ernesto raz nevydal pod svojim názvom. Zaujme najmä charakterová premena naivného chlapca v sociálne cítiacu bytosť, ktorá sa už ďalej nemôže pozerať na okolitú biedu, do srdca sa mu vkráda silné národné povedomie, nie však šovinisticky, ale v rámci všetkých štátov Latinskej Ameriky dokopy. Ernesto možno bol neskôr zodpovedný za nespočet popráv, jedno mu však uprieť nemôžem - počet životov, ktoré zachránil, či už ako lekár, alebo vďaka revolúcii. Veľmi silný filmový zážitok podtrhnutý príjemnou hudbou a krásnou scenériou. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Ona samotná kombinace, dva muži a motorka, fungovala už v Easy Rider a funguje i tady. Už od prvního záběru z filmu čiší taková atmosféra beztarostna, že máte sto chutí podniknout taky cestu skrz přenádherné scenérie Jižní Ameriky. Jasně mladý Ernesto je tam až extrémně moc velký klaďas, ale jednak mu to v Bernalově podání žeru a jednak věřím tomu, že mládí je doba krásné naivity. Což je přesně to, čím Deníky dýchají až do závěrečných titulků. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...TÚLANIE PO OBROVSKEJ AMERIKE MA ZMENILO VIACEJ, NEŽ SOM SI MYSLEL." __ Najprv by som rád napísal, že mi veľmi nejdú do hlavy niektoré podhodnotené názory na tento film. Pre mňa to bol zase po istej dobe veľký filmový zážitok. Veľmi vďačný námet o nevinnej mladosti slávneho revolucionára sa pretavil v naozaj silný príbeh. V prvom rade ma snímka oslovila svojim spracovaním, ktoré sa zaobišlo bez prehnanej sentimentality pri ukazovaní mnohých jednoduchých a pritom veľmi silných scén (predovšetkým Ernestove návštevy ťažko chorých, ale i obyčajných ťažko pracujúcich ľudí). Práve v druhej polovici pri ukazovaní obrovskej biedy a trápenia s ktorými sa mladý Che Guevara pri svojich potulkách kontinentom stretol sa prirodzene mení aj charakter jeho postavy, do budúcna rozhodnutý pokúsiť sa priviesť k lepšiemu život týchto ľudí. Okrem tohoto film tiež disponuje miestami odľahčujúcim humorom, príjemnou hudbou a priam pompézne nasnímaními úchvatnými prírodnými scenériami. Zo záverečného sledu čiernobielych záberov kamery by sa dali urobiť skvelé fotografie. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Skutečný pár jezdil na britských motocyklech Norton International, jednoválcových “pětistovkách“. Ve filmu skutečně použili restaurované Nortony s výjimkou “nehod“, kdy se jezdilo na upravených maskovaných Suzuki. Nortony se jinak přestaly vyrábět v roce 1977. (džanik)
  • Ve scéně s Ernestem a Albertem v chilském měděném dole Chuquicamata předák křičí, že důl není žádná turistická atrakce. V dnešní době však ano. (džanik)
  • Píseň "Al otro lado del río" (Na druhé straně řeky) uruguayského skladatele Jorge Drexlera se stala teprve druhou neanglickou písní, která získala Oscara (na ceremonii ji zpívali Antonio Banderas a Carlos Santana). Tou první byla "Ta paidia toy Peiraia" (Děti z Pirea) řeckého skladatele Manose Hatzidakise z filmu Pote tin Kyriaki (Nikdy v neděli, 1960). (džanik)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Salles nakrúti ďalšiu road-movie

Salles nakrúti ďalšiu road-movie

06.08.2005

Ak ste tohto roku navštívili MFF Karlovy Vary alebo LFŠ, jedným z množstva filmov, ktoré ste tam nepochybne videli, možno bola aj road-movie Motocyklistické denníky. A ak sa vám páčili, pravdepodobne… (více)

Reklama

Reklama