Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Holanďané naplno ukazují, že historické velkofilmy už skutečně nejsou jen doménou americké produkce, ale i další země je zvládnou naprosto bez problémů a to v kvalitě, která místy až omračuje. Ty námořní bitvy jsou zde skutečně skvělé, místy je top patetické, ale to překvapivě tolik nevadilo. K životopisným filmům to patří. Výborné. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Admirál aneb Kapitán oranjes v přátelském utkání vodního póla proti Albionu. Té cukrové vaty tam bylo přece jen hodně, byť děj zasazený do obrazů mistrů holandské školy by tomu měl i odpovídat. Ale přece jen, po chvilce mi ta všudypřítomná hudba, zpomalené záběry, bezpartijní politická filosofie a kupící se patos začaly lézt na nervy. Tady někdo moc neodhadl míru - solit divákům scény, které by normálně měly být podobným způsobem natočeny až finální, už v první třetině a pak cik cak po celou stopáž, mi přišlo fakt blbý. Asi to chápu, holandský národní film, který stál prachy, se musel líbit každému srdcaři oranjes. Pro našince těch keců tam bylo moc. Oceňuji ale, že konečně proti sobě v námořní bitvě nestojí jedna a jedna loď, ale jedna a jedna flotila. Další klad, že na vás z obrazovky nečučí provařené holywoodské obličejíčky, ale jeden opravdu škaredý admirál, jeden správňácký podrazák (Hajo Bruins) a jedna nádherná ženská do nepohody (Sanne Langelaar). ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Překvapení z Holandska, které mě nadchlo. Vykoumaný film a navíc se z toho vykrystalizuje velkolepý příběh. Charakterizovat film jako dobrý je málo, bylo to přímo precizní. Perfektní rytmus střídání vypjatých pasáží s nejrůznějšími detaily je důmyslně vymyšlen. Skvělá hudba podtrhuje atraktivní napětí. Zkraje mě herec Frank Lammers v postavě Michiel de Ruyter moc nesedl, ale postupem času je třeba přiznat, že jeho zvláštní mužný zjev mi začal imponovat. To mě přivedlo k myšlence, že jeho účast v hlavní roli je naprosto zasloužená. Popravdě řečeno, je fakt, že byl famózní. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Také Nizozemci měli svého hrdinného kapitána Korkoraana. Tenhle Holanďan však kupodivu nezabloudil a v nejtemnějších hodinách 17. století docela vytrhl své zemi trn z Haagu. A teď je z toho velkolepý a spektakulární film s megalomanskou, na Evropu až neuvěřitelnou výpravou a námořními bitvami jako prase, na který jsem zálibně čuměl jak celiakik na čerstvě upečený rohlík. Až si člověk říká, jak to že si země s poloviční rozlohou a s jen o šest miliónu více obyvateli klidně lajsne naprosto smerfetní historický spektákl, který si s přehledem vytírá prdel i s nejdražšími holyúdskými bourači bloků, a ve zdejších lůzrech a hnojích se vytasíme maximálně tak s trapně kašpárkovskou inscenací Husa? Inu, asi kultura národa. Nežije tam totiž sedmdesát procent nevkusných tupých lopat, které chodí do kina jen na Vívegovy egoistické rektální výtěry a Troškova homicidní homosvinstva! ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Sám se ve svém komentáři nehodlám vrtat v historických faktech, které už zde jsou zmíněna, nýbrž samotným filmem, který sám o sobě stojí za to. Tak v prvé řadě je to hudba. Kdo si film užije přes kvalitní reprosoustavu, bude určitě nadšený v horším případě stačí kvalitní sluchátka s kterými kýžený efekt dosáhnete také. Hudba je monstrózní a podmanivá v námořních bitvách naprosto úchvatná. Samotné bitvy, jsou velkolepou přehlídkou námořní válečné taktiky, ale i filmařského umu a smyslu pro dokonalost. Dokonalost spojenou s precizností, při vytváření tak jedinečných a jistě velice nákladných bitevních scén, které jsem osobně sledoval s otevřenou pusou. Mocenské boje, politikaření a zákulisní tahy, to je sviňstvo které je věrné každé době, včetně té dnešní a tak člověk může maximálně poznamenat, jaké to bylo, je a bude k zblití. Michiel de Ruyter byl holandský národní hrdina, kterého si tehdejší Holandsko rozhodně nezasloužilo! Zůstane navždy zapsán v dějinách, jako brilantní vůdce, stratég a námořní admirál. Co je pro milovníky letectví, třeba Bitva o Británii, tím bude pro milovníky námořní historie tento film! Opravdu úžasná podívaná! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Film popisuje obdobie od bitky pri Scheveningene (31.7.1653) až po 18.3.1677, čiže obdobie dlhé 24 rokov. (beso74)
  • Aby sa dali natáčať skutočné lode, bol na jazere Markermeer vytvorený pre filmárov umelý ostrov. (beso74)
  • Natáčanie trvalo 46 dní. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama