Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek, v současnosti hodně aktuální ve vztahu k tématice návalu uprchlíků, tedy zejména uprchlíků v drahých soupravách jako Adidas a pod., se zlatými řetězy, co hází po dárcích jídlo, které jim je podáváno, rozpoutávají výtržnosti, obtěžují populaci hostitelských zemí a podobně. Uprchlíků, kteří jsou uprchlíky naprosto odlišnými, než o jakých pojednává tento film, uprchlíky, kteří jsou nepřízpůsobiví a jde s vysokou pravděpodobností o základ buněk, které mají za úkol časem rozpoutat teror a násilí. Film doporučuji i proto, že jsem odpůrcem nynější, nekontrolovatelné a nekontrolované vlny, z valné části "pochybných a podivných" uprchlíků. Nejsem ale odpůrcem pomoci pokorným bytostem, byť mají jinou barvu pleti a jsou i z jiného světadílu. To opravdu rozlišujme! Film je o těch, kteří skutečně spasili holé životy, když většině jejich blízkých to štěstí nebylo dopřáno. O těch, kteří dlouhé roky trávili v uprchlickém táboře, aby pak dostali příležitost v USA. O těch, kteří si toho nesmírně vážili, s pokorou přijali a adaptovali se na zvyklosti hostitelské země, snažili se, byť to nebylo snadné, stát se jejími platnými členy, ne příživníky, násilníky - nepřízpůsobivou "řvoucí" a agresivní složkou. Snímek tedy odpovídá na všechny přitroublé polemiky, dává jasnou odpověď. Potřebuješ pomoc - dáme ti ji, ale neslibujeme, že to bude snadné a že nebudeme vyžadovat také přizpůsobení a adaptaci našim zvyklostem. Dal bych 3,5*, což tu stále nejde (jak zpátečnické ...) a snímek doporučuji všem, co si chtěji udělat solidní obrázek o tom, jak by věci měly být, což je v kontrastu s pseudohumanitními populistickými názory a i také s falešnými organizacemi na celé věci se pasoucími, které přibývají jako houby po dešti a s realitou nemají nic společného. P.S.: A můžete si všimnout ještě jedné věci - na přebalech, plakátech apod., ale i ve filmu samotném, v titulcích, je originální název filmu "The Good Lie", nikoliv "Good Lie, The". Tak i této magoroviny by asi bylo dobré se zříci ... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Philippe Falardeau opäť nesklamal a priniesol nám ďalší pozoruhodný film s krásnym posolstvom. Pôvodne som sa nazdával, že názov filmu by mal byť "The Good Life", ale napokon to "Lie" malo predsa len svoje opodstatnenie. Strastiplný úvod vystriedal vytúžený "Americký sen", s ktorým sa musela štvorica súrodencov vysporiadať, hoci kultúrny šok bol citeľný. Trochu mi je ľúto, že z udomácnenia Abital nebolo prezentované absolútne nič a celá prostredná časť filmu bola zameraná len na trojicu bratov. Reese Witherspoon vôbec nebola tou ústrednou postavou ako by som čakal, ale to je len plus. Miestami to bolo naozaj úsmevné, inokedy zas dramatické, a záver mal krásne posolstvo - preto The Good Lie! ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Začátek je velmi povedený – osudy madých domorodců, kteří žijí v malé africké vesničce v souladu s přírodou a jejich tradicemi ovlivní zásadním způsobem politiky a vytrhne je z jejich zázemí. První část příběhu je nejpovedenější, čekala jsem nějakou zlomovou část, když přesídlí do USA, kde se samozřejmě přidává situační humor z nestandardních zážitků moderního světa, ale v tomto okamžiku se bohužel příběh začíná poněkud vléct a dějově nic zajímavého nenabízí. Konec příběhu je znovu „zpestřen“ srdcervoucí zápletkou, ale zpracování trošinku pokulhává – mohlo to výrazněji vyznít.. Jinak naprosto pecka příběh a velmi příjemně a originálně ztvárněn. Propagandu filmu zajišťuje Reese Witherspoon, která se tu objeví jen na zlomek času a nemá příliš podstatnou roli pro příběh, takže bych tam radši viděla kluky ušaté, ale z marketingového hlediska chápu.. Vřele doporučuji tento nevýrazný, ale suprový film ;-) ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to hlboko dojímavý príbeh o prežití, vytrvalosti a nádeji.Srdcom filmu je fakt, že čím viac sa všetci spoznávajú, tým viac dospievajú a ich rozdiely sa prelínajú. Názov pochádza z lekcie Huckleberryho Finna, že lož je dobrá, ak pomáha iným, tak ako Huck klamal, aby zachránil Jima pred obchodníkmi s otrokmi. 7/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film je to vlastně celkem dobrý a ukazuje se, že ono i přestěhovat se do Ameriky s tím, že to bude země zaslíbená, je jedna velká lež. Co mi ale nesmírně vadilo, to je vypočítavost přidání charakteru, který hrála Reese. To je tak nesmírně klišovitá postava - žena, co je jí všechno jedno, ale až když pozná naprosto jiné lidi, uvědomí si, co dělala špatně - až je to prostě nepříjemné. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama