Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kýčovitý multikulturní doják s prvky Návštěvníků a Kokosů. Seznamování se s civilizací bylo veselé i hravé a patří asi k tomu nejlepšímu, co může film nabídnout. A na Reese se taky dobře kouká. Co se týče strastiplné cesty několika černoušků k vytouženému uprchlickému táboru, tak ta mě příliš za srdce nechytla a dá se říct, že mě nudila a stejně tak mi neseděla africko-křesťanká moudra či násilně podaný dramatický rádoby konflikt mezi bratry. Ale dívat se na to dá, to zase jo. 60% ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek, v současnosti hodně aktuální ve vztahu k tématice návalu uprchlíků, tedy zejména uprchlíků v drahých soupravách jako Adidas a pod., se zlatými řetězy, co hází po dárcích jídlo, které jim je podáváno, rozpoutávají výtržnosti, obtěžují populaci hostitelských zemí a podobně. Uprchlíků, kteří jsou uprchlíky naprosto odlišnými, než o jakých pojednává tento film, uprchlíky, kteří jsou nepřízpůsobiví a jde s vysokou pravděpodobností o základ buněk, které mají za úkol časem rozpoutat teror a násilí. Film doporučuji i proto, že jsem odpůrcem nynější, nekontrolovatelné a nekontrolované vlny, z valné části "pochybných a podivných" uprchlíků. Nejsem ale odpůrcem pomoci pokorným bytostem, byť mají jinou barvu pleti a jsou i z jiného světadílu. To opravdu rozlišujme! Film je o těch, kteří skutečně spasili holé životy, když většině jejich blízkých to štěstí nebylo dopřáno. O těch, kteří dlouhé roky trávili v uprchlickém táboře, aby pak dostali příležitost v USA. O těch, kteří si toho nesmírně vážili, s pokorou přijali a adaptovali se na zvyklosti hostitelské země, snažili se, byť to nebylo snadné, stát se jejími platnými členy, ne příživníky, násilníky - nepřízpůsobivou "řvoucí" a agresivní složkou. Snímek tedy odpovídá na všechny přitroublé polemiky, dává jasnou odpověď. Potřebuješ pomoc - dáme ti ji, ale neslibujeme, že to bude snadné a že nebudeme vyžadovat také přizpůsobení a adaptaci našim zvyklostem. Dal bych 3,5*, což tu stále nejde (jak zpátečnické ...) a snímek doporučuji všem, co si chtěji udělat solidní obrázek o tom, jak by věci měly být, což je v kontrastu s pseudohumanitními populistickými názory a i také s falešnými organizacemi na celé věci se pasoucími, které přibývají jako houby po dešti a s realitou nemají nic společného. P.S.: A můžete si všimnout ještě jedné věci - na přebalech, plakátech apod., ale i ve filmu samotném, v titulcích, je originální název filmu "The Good Lie", nikoliv "Good Lie, The". Tak i této magoroviny by asi bylo dobré se zříci ... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najprv som mal strach, ze sa bude jednat o dalsi film zo zanru blahorecime negrov v ktorych su vsetci negri cisty ako ľalie a belosi totálni zmrdi. Nastastie toto nie je ten pripad. Az na vedlajsiu postavu Reese Witherspoon, ktora tu je za hviezdu, ktora ma nalakat divakov do kina, je to skoro dokumentarne ladeny film v ktorom sledujeme osudy utecencov zo Sudanu do USa a ich prispôsobenie sa v novej vlasti. Prva tretina odohravajuca sa v Afrike ma este prilis nebavila. Ale akonahle sa ustredna trojica dostane do USA, tak zabavnost filmu isla prudko hore. Bolo fascinujuce sledovat kontrast medzi naivnymi utecencami a tvrdou realitou zivota v modernej spolocnosti. Po skonceni filmu som normalne dostal chut si par negrov adoptovat. :-) Nebyt pre mna nezazivnej prvej tretiny, tak dam o hviezdicku viac. P.S. Reese ako brunetka vyzera hrozne. 6/10. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Začátek se poměrně táhne a nabírá proporce hodné spíše nějakého naturalistického dokumentu, ovšem jakmile se děj rozjede a nastoupí nezvykle černovlasá Reese Witherspoon, tak už vše sedí jak má a tvůrci už jenom tlačí na emoce, kterých je celý film přímo nasáklý. Velice osvětový kousek...7/10 ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Čisté emoce netvořené umělými vztahy, ale životními událostmi drsných Afrických zemí (do nichž podnikatelé přinášejí skrze armádní síly demokracii a kradou si nerostné bohatství). Příběh lidí, kterým se poštěstí přistát jakožto imigranti v USA a neznalí a traumatizovaní krutostí svého světa se snaží asimilovat - po svém. Smích střídá pláč a pláč smích. Zajímavý mix pocitů nabízí těžce stravitelný snímek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)

Reklama

Reklama