Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele kubilov k tomuto seriálu (17)

Kmeny (2015) 

Ačkoliv jsou jednotlivé díly a subkultury mnohdy naprosto odlišně nasnímané, televizní seriál Kmeny jako celek drží překvapivě přesvědčivě pohromadě. Notná dávka kontroverze, nutné okleštění, spousta autorské volnosti a vždy krátký půlhodinový vhled do dané skupiny lidí. Nemožnost zavděčit se všem je samozřejmostí. Kdyby si všichni místo neustálého reptání raději vážili celku, hnedka bych měl větší radost. ()

Punk (2015) (E01) 

1. díl, zábavná ulítlost, která za necelou půlhodinu dostatečně zabaví, přičemž nejzajímavější je onen propastný kontrast mezi oběma radikálními punkovými křídly. Ta "straight edge" strana je pochopitelně trochu mimo vesmír. Na to, že mi životní styl punkáčů mnoho neříká, docela dobrý. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Plzeň rád nemám a jejich rychlokvaškový fans ještě míň, to však ale není nijak zkreslujícím faktorem při posuzování tohoto pseudodokumentu od pochybného Jiřího Volka. Jediným odpustkem pro něj může být fakt, že ho do jiného kotle než do toho plzeňského nepustili, a tak druhý díl Kmenů vlastně není o žádných "hooligans", ale o prachsprostých plzeňských prasatech. ()

Rap (2015) (E03) 

Co se týče celého projektu Kmeny, tak právě subkultura Rap je "mou", to znamená vysoká očekávání a celkovou diváckou náročnost. Proto mě velmi mile překvapilo, že 518 + Papa Ori + RFW + Bohdan Bláhovec stvořili super dokument, který svůj půlhodinový potenciál skoro úplně na maximum. ()

Cosplay (2015) (E04) 

Janu Strejcovskému se podařil skoro dokonalý vhled do komunity těchto celoživotních hračičků, podivínů a nadšenců. Za to mu děkuji. ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Příjemná část.. a to mi motorky nic neříkají. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Hippies nebo Rainbow, jak chcete, je subkultura, která je mi ze všech z projektu Kmeny vzdálená možná úplně nejvíc. To, že to nechápu, pak ještě více podněcuje výslednou zvědavost a údiv nad tímto podivným bezstarostným společenstvím pociťuji. ()

Skinheads (2015) (E07) 

Skini nerovnáse nácci. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Co se týče televizních Kmenů jako celku, tak se je snažím obhajovat kde to jen jde, avšak se přitom stále snažím být co možná nejvíce objektivní, a tak například Tattoo kvůli své nezáživnosti ode mě více než 2* dostat nemůže. Snad kromě freestyle tattooingu, o kterém spousta lidí neví. ()

Tuning (2015) (E09) 

Kmeny sleduju pravidelně už od prvního dílu a celý projekt se mi jako celek moc líbí, jenže čas od času se nutně musí objevit i slabší díly, jako například Tuning, který má od tuningu docela daleko, stejně jako ta divná německá elektro-techno hudební smyčka. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Meatheads potažmo work-out potažmo fitness lovers jsou v současnosti dost progresivní subkultura, která se však od kulturistů z let 80. a 90. liší tím, že to nedělají pro řeckou Kalokagathiu, ale pro tu současnou trendovost. Dokument je to však v rámci Kmenů lehce nadprůměrný a uteče jako voda. Na rozdíl od jiných dílů jsou totiž ty bezdialogové scény vyplněné dostatečně zajímavým obsahem. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Slečna s transparentními brýlemi na hrad! Líbí se mi ten koncept.. ()

Goths (2015) (E12) 

"Neber boží jméno nadarmo, ty hovado!" Bohdan Bláhovec je jedním z mých nejoblíbenějších českých dokumentaristů, jehož styl mám velice rád, jenže u Gothického kmene jsem poněkud narazil. Není to však Bohdanova vina, ale vina této zvláštní subkultury, která mi je svým uvažováním opravdu na míle vzdálená. Zřejmě nevhodní představitelé to ještě podtrhují. ()

Straight edge (2015) (E13) 

Pavel Abrahám provedl husarský kousek, vzdal se zde totiž normálního a po spoustě zhlédnutých dílech Kmenů už i trochu monotónního stylu vyprávění o dané kultuře a nechal to vyloženě plynout samospádem, z čehož vlastně člověk úplně nejlépe pozná, co právě tato subkultura představuje. ()

Hackeři (2015) (E14) 

"Cool!" Parta vědátorů, nerdů, různých magorů či vzhledově neatraktivních jedinců.. anebo vše dohromady. Klobouk dolů však před jejích schopnostmi. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Myslím, že vůbec nepřeháním, pokud řeknu, že Trash metal je nejhůře zfilmovaným kmenem z Kmenů. A to, že mi ta subkultura přijde na míle vzdálená a její životní styl a hudba naprosto odporná, v tom zas až takovou roli nehraje. A těch lidí co chodí na ten Debustrol? Není to moc!? ()

Graffiti (2015) (E16) 

Závěrečný a zároveň jeden z nejvíce kontroverzních kmenů. Graffiti. Sledujeme 3 příběhy. První je z vizuálního hlediska naprosto nepozeratelný, za zmínku tak stojí akorát konzultace s člověkem, kterému výrostci "ničí" fasádu. Druhý je výlet V518 a jeho dvou kámošů na legál. Třetím je pak noční akce v metru. Absence jakéhokoliv antagonisty, samoúčelné obrazy přehlcují ty s výpovědní hodnotou a neuváženě pomalé tempo. Zatři. ()

Reklama

Reklama