Reklama

Reklama

Kmeny


Punk (E01)

(epizoda)
TV spot 2

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje první odvysílaný díl Punk. Punk, jehož kořeny sahají do Anglie sedmdesátých let a obepínají tehdy nově vzniklé hudební hnutí, jež bylo u nás do revoluce v roce 1989 prakticky zakázané. S pádem komunismu odešla i policejní perzekuce kmene a démonizace „punkáčů". Na povrch se opět dostává původní myšlenka hnutí - že člověk je sám sebou, společně s filozofií DIY (Do It Yourself). Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Punk odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (91)

Peytl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pí Gébová, povedlo se vám to, co nikomu před Vámi, Vy jste opravdu zabila punk... zabila, zabila, zabila, ohohóóho, já tě mrdám i s tím Džeksnem a značkovýma sáčkama, to si radši alpu exnem a ubijem tě Áčkama. Úžasně zdokumentovaná šupkultura, neboť abych se za šestadvacet minut stačil čtyřikrát zechcat smíchy a devětkrát mi zaskočilo tofu, to už se opakovat nebude... tedy aspoň doufám. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Subkultura punk vznikla v letech 1976 a 1977. Obsahovala zdeformované reflexe všech hlavních poválečných subkultur. Punk znamená například slangový výraz označující nepotřebný materiál, veteš, krámy, ale je to také označení pro mladé surovce, darebáky, kriminálníky. Klasické punkové období bylo v letech 1977 - 1985. Postpunkové období 1985 až po současnost vznik hard coru a grunge na jedné straně a totální komercionalizace punku na straně druhé.Řada mladých punkových skupin hrála písně jednoduchým agresivním stylem, který zaujal protestně naladěnou a znuděnou mládež. Poměrně primitivní hudba a militantní texty. Punkeři neměli rádi hippies, kteří chtěli svět zachránit. Nihilisticky ho chtěli zničit. Clark (2004:225) punk definoval jako projev vzteku.Vzteku na vládu a vztek na umírněnou vzpouru kontrakultury hippies,vztek na komercializaci rockenrolu. S anglickým punkrockem je spojován i squatting, což je ze své podstaty politický akt.Počítá s ilegálním zabráním cizího majetku. Vizáž měla provokovat měšťáka. Punk ale dopadl stejně, jako dopadli po roce 1968 američtí hippies - stal se módním zbožím. Punková vlna kape 1976-1977 zahýbala rockovým světem. Charakteristickým punkovým heslem je "no future" K punku neodmyslitelně patřilo také pogo, specifický a vizuálně divoký tanec. Základem je divoké skákání při němž dochází ke srážkám s ostatními. Ke koncertu patři také tzv. stagediving, tedy skákání z pódia do hlediště crowdsurfing, kdy se člověk "povozí na davu".Punk má anarcholevicovou orientaci. Velmi malá část punkerů se však řadí k ultrapravici. Důležité je podotknout, že punk ve své podstatě nikdy nebyl násilný. Když věk členů překračuje hranice 2530 let, subkulturní party se většinou rozpadají. (z knihy Smolík: Subkultury mládeže, Grada) ()

Reklama

Tunri 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděla nic o punku, řeknu si z toho: áhá, takže ten českej punk je nepracovat, chlastat, smýšlet a vyjadřovat se jak děcko a fetovat NEBO taky je punkáč vlastně každej ten na skatu venku. Co je vlastně punk jsme se nedozvěděli, protože oslovit dva lidi s velmi subjektivním pohledem, nic moc. Spíš jsem trochu čekala, že nám bude přiblíženo, jak se vyvíjel punk v ČSR za komunismu, jak se tu s punkáči jednalo, jak se dala ta hudba sehnat, něco prostě o hudbě. A ne o životnim stylu dvou lidí. Já jsem vlastně taky punkáčka, páč občas chodím na červenou a vajgl sem tam zaťápnu na zemi. Už se těším na další díly, jestli budou taky tak mizerné a nicneříkající o tématu. Bude tam i komunita kulturistů? Bude tam jeden dvacetiletej napráškovanej týpek z fitka a jeden hubeňour, co bude říkat, že jeho svaly jsou v mozku? ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Pankáči mi vždycky připadali jako totálně vymletý pozérský pí*e. Ať už prudící špinavci z fesťáků, nebo tyhle vymydlený pražský mr*ky celý voháklý ve značkovým. Fuck off jejich systém. Navíc tohle je taková "Prague edition", než sonda do života subkultury jako takové. Vystajlovaní, vymydlení Cajzli rulez :-) ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejlepšejší díl Kmenů, který měl i z půlky nějakou výpovědní hodnotu. Nikdy nezapomenu, když jsem ve 13 ti, četla knížku Herák, jak moc se mi tam popis pankáčů líbil toho jak pohrdají majetkem, jak tam prakticky nosili jen hadry, které majíc právě na sobě, jak si užívali života se vším všudy. Když jsem viděla tenhle díl tak vám řeknu jedno Punk není mrtvý, ale dávám mu 10 maximálně 20 let, než se uchlastá, nebo usmaží stará garda a zbytek bude již tak senilní, že nebude moci přehlaholit staré texty. Bo mě fakt dostali ti dva týpci, kteří byli dokonce o pár let mladší, než já a označují sami sebe za starou gardu, že jim hubička neupadne. Navíc tejpek prezentující se jako nekouřím, nepiju atd, kter ho bych označila ne jako punkera, ale jako toho, co to taky poslouchá, bych nejradši odkázala do subkultury Hipsterů, kde by je mohl aspoň naučit připravovat obležený chlebíček s tofu a ředvičkou. Moc by mě zajímalo, jak ho jinak přijímá ta stará garda, kromě potkání se na ulici, navíc v Práglu jsou tedy nějak více tolerantní, než jsem si myslela, bo na každé správné vesnické zábavě, by dostal přes tlamu, jen by ji otevřel s tím, že se s takovýma názora hlásí zrovna k punku. ,, Tak já si tu desku vezmu." ,, Mám doma 300 desek kolik máš ty?" Kontra: ,, Tady jsem hrál, už 4 roky, nemajíc vlastní kytáru. " To je jako ta nová vlna 100 kilovejch mladejch pankáčů z Meky, pardon překlep z Mekáče, kam vlastně odplavali? Papínkové zacvakají jak gáblík, tak chlastík, tak hadřík, to se to pak hraje na punkera, na dochtora... To pak můžou být každým rokem něčím jiným dokonce i s diplomem. Navíc jak stará garda zakusila příkoří od bývalého režimu a stejně si jeli tu svou. Tak mám ten pocit, že tahle nová ,, stará garda", která nemusí žít pod tlakem ničeho a má free svobody plnou prdel při rozhodování, by jako první opustila potápějící se loď, jako krysy prchající před nebezpečím. Stejně si myslím, že klidná zátoka jiné kultury by pro ně byla lepší volbou. Ten vegan klučina tak nějak ještě nepochopil, že subjektivní hodnocení sebe sama je něco úplně jiného, než hodnocení jak mě vidí druzí.Osobně znám slečnu, která začínala jako discofilka, pak se dala k smažkám od smažek přešla, ač je to k neuvěření k náckům a posledních pár let je velká punkerka, takže stát se s punkem může cokoliv. Kompjůtr nepodojíš, stejně tak na pogo si bez hladinky nezakřepčíš, how. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama